Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Tak hodně záleží na dítěti a jeho vyspělosti, v rámci města od osmi let. Za hranice města od desíti. Ale musí to mít svá pravidla. Podle zpráv číhá nebezpečí na každém rohu, ale nesmí se to tak brát, pak by člověk dítě nikam nepustil.
Mimo město jsem dceru pouštěla samotnou od 13 let. Jela se Student Agency, kde nebyla žádná zastávka mezi nástupním a výstupním místem, a na nádraží na ni čekal táta. Ex totiž bydlí 50 km od nás.
MHD nejezdí, bydlíme v centru.
@Hanča1234 píše: Více
Domluvili jste se na tom s ex, od kolika může sama? Nebo někdo by ji rád pustil už dřív?
Ex si pro dceru jezdil, no a ona jednoho dne řekla, že by to ráda zkusila sama. Koupila jsem jízdenku tak, aby seděla za řidičem, a samozřejmě měla mobil. Ex dal vědět, když přijela, a pak když od něj odjela.
Tak to máme nastavené dodnes. Ač je dospělá, tak si dáváme vědět, že někam dojela v pohodě.
@Hanča1234 píše: Více
To je za mě ideál. Moje snacha nechala jet vlakem 8letou dceru do jiného města cca hodinu k jejím rodičům, vyzvedli na nádraží. Přijde mi to brzo, nezodpovědné, nevím co s tím dělat ![]()
nelze s tím dělat nic, podle zákona může dítě samotné cestovat vlakem, autobusem od 6 let
Tak syn jel se 3 spolužáky z Ostravy do Prahy vlakem ve 12 letech. Posadili jsme je na vlak, další osoba vyzvedla u vlaku. A dcera od 10 let meziměstským busem cca 22 km s přestupem na tram do města do školy.
Příspěvek upraven 22.03.26 v 22:47
Vesnice - město si jezdí autobusem s kamarády na nákupy od 11 let +-. Vlak jsem dřív nechtěla, ať využívají. U nás dřív jezdil starý vlak, kde se blbě otevíralo dveře. Vždycky tam nebyl dospělý, aby mládeži pomohl, ať to otevřou. Už jezdí úplně nový vlak. Otevírání je automatické a je tam cuplík na zmáčknutí. Takže podle libosti střídají vlak, autobus, co jede dřív. Do jiného kraje jeli mladší k našim loni prvně vlakem sami. Ještě jsem jim balila sazenice rajčat pro dědu. Takže v květnu to bylo. Syn měl čerstvě 12 a mladší dcera necelých 14. Ve městě u nás v okrese MHD nevyužívají. Tam to projdou pěšky.
Já si myslím, že to záleží na dítěti. Pokud je toho schopné, nebojí se, tak proč ne… Když je to jeden spoj, jen nastoupí a pak vystoupí, někdo tam na ni čeká, tak proč ne.
Kamarádky děti cestují mhd snad také od tohoto věku, s různými přestupy a tak. Můj syn naopak nechtěl sám jezdit mhd (ve městě) snad do dvanácti let, jezdil jenom dvě zastávky ze školy. Pak se to zlomilo a jezdí normálně i tam, kde to nezná.
Univerzální věk kdy neexistuje. Každé dítě je jiné. Znám kluky dvojčata, kteří se na vesnici báli jít od školy k nim domů v půlce čtvrté třídy. Natož nasednout na autobus a někde cestovat. Potřebovali čas.
Tak čtu tady odpovědi, kde jezdí buď více dětí, nebo o dost starší, ale holčičce je 8 a jela sama… ![]()
tak za mě je to také brzy, ale nenaděláš nic
Dobrý večer,
jaký máte názor na to nechat dítě cestovat samotné mhd, busem, vlakem? V rámci města nebo i na větší vzdálenost město - město? Od kolika let je to vhodné, bezpečné?