Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, mám dotaz, potřebuju pozítří jet autobusem se dvěma dětmi - s tříleťákem, ten bude v pohodě sedět, ale mladší holčičce je 5měsíců a nechce se mi tahat kočár. Můžu jí mít po dobu jízdy na sobě v nosítku??? Neporušovala bych tím něco??? Díky za odpovědi
Jezdila jsem s mimcem v satku, nejlepsi je sednout si na sedadla v protismeru jizdy.
Jako autobusem dálkovým? Tak třeba StudenAgency tě s dítětem bez sedačky nevezme, a musíš platit normálně jízdenku i za mimino. Nejenom místenku, ale celé jízdné. Vím to, protože jezdím s malým za sestrou do Prahy. Jela jsem s ním v půl roce. Do „normálního“ busu (třeba Tredos atd.) berou mimina klidně bez sedačky, je jim to jedno, jízndý za dítě neplatíš a to ani tehdy, když jsem měla malýho ve vajíčku, takže měl normálně své sedadlo, nechtěl ani za místenku, nic, za dítě do 6 let se prostě neplatí. Pouze u StudentAgency ano.
Dítě do autobusu bych se teda v nosítku fakt bála… obzvlášť do dálkového. nevíš co se stane, pak řidič prudce zabrzdí a ty si dítě rozmačkáš!
@Kamila Jakub To je zajimavy, my prave resime jak to s tim Student agency je a kamaradka se dusovala, ze jezdi se synem zadarmo a ze sedacka byt nemusi. Do dvou let pry vezmou dite i kocar zdarma a v prepravnim radu je, ze zakonem neni sedacka povinna. Tak v tom aby se prase vyznalo, kdyz jeden rika to a druhej tamto
Taky jezdi do Prahy ![]()
Ja mam teda zkusenost jen s MHD busem a jezdila jsem s malym v manduce normalne a nikdy nebyl problem.
@Kaculatko Já jsem z Třebíče a jak říkám, jezdím do Prahy (220km) za sestrou a taky tam dělám dálkově vejšku, takže tam jezdím dost často. Se synem jsem jela jen normál autobusem, asi se třema společnostma, a vždycky mi řekli, že to nikde v zákoně není, takže záleží na mě, jestli si s dítětem troufám bez sedačky, že jim je to jedno a do šesti let se prostě neplatí ať už se sedačkou jedeš nebo ne. Tak já zatím jela s malým vždy ve vajíčku. Teď už mu je ale vajíčko malý a na připoutání pásem je ještě malej (13 měsíců), takže teď s ním chvíli jezdit nebudu a bude zůstávat doma. Ve Studentu v Praze mi řekli, že bez sedačky do jednoho roku vůbec neberou, a pak nejlíp aspoň s podsedákem, ale že to už tak neřeší a berou i bez. A s tím placením to tak je určo. Se synem jsem s nima teda ještě nejela, ale už několikrát přede mnou seděl někdo s dítětem, tak jsem se párkrát zeptala a vždycky mi řekli, že za dítě platili - jak ve vajíčku, tak dvouletej capart mámě na klíně.
@Kaculatko Jo a jinak kočár berou snad všude zadarmo. jako dolů do zavazadlovýho
Já jezdila se šátkem, teď jezdíme s nosítkem, na zastávce přehodím ze zad na břicho a jedem. Se šátkem jsem jezdila i delší trasy, i ve vlaku… Nejlépe si sednout proti směru, jak už bylo řečeno, kdyby prudce zabrzdil, ale když to nejde, tak jsem jen jistila rukou na madle před sebou…
@Kamila Jakub Tak dekuji za info, ja to brala jako vyreseny… myslela jsem, ze staci info od kamaradky, ktera takto jezdi. Ale vidim, ze se do toho budu muset zacist a sama se tam poptat ![]()
Rozhodne se ji na to ale jeste jednou zeptam, protoze ona takto opravdu jezdi a prijde mi divny, aby byly jiny podminky jen proto, ze se jedna o jine mesto ![]()
Ano, student agency jsem zažila, že dítě sedělo matce na klíně a ta dostala takovej prodlužovací popruh na připoutání, jen nevím teda jestli platila za dítě nebo ne…byla to pouze spolucestující..
No ta kamaradka mi prave tvrdila, ze mela pro syna sedadlo, ale ze on stejne lezl po ni a ze pokud jedu s manzelem, tak staci nase dve mista a muzeme mit dite na kline. Takze mi prijde divny, ze se ted docitam o povinnosti autosedacky apod.
Jinak toto si ted ctu u Studenta
Děti od 0 do 2 let včetně lze přepravovat na vnitrostátních linkách bez nároku na sedadlo zdarma. S jedním dospělým lze však zdarma přepravit maximálně jedno dítě.
Autosedačka pro přepravu dětí v autobuse není dle silničního zákona povinná
@makuli jojo, také jsem viděla. Oni jsou ve Studentu fakt opatrní. Vždyť nikde v buse neřeší, jestli je člověk připoutanej nebo ne a ve Studentu to ta slečna několikrát za jízdy kontroluje…