Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Praha-Split, Praha-Řím, Praha-Lenbork, Praha-Lisabon a pod. Je toho hodně, co konktérně Tě zajímá?
Rumunsko, Bulharsko, chorvatsko, Černá hora, Rakousko, Německo, Polsko, Nizozemí, Maďarsko, Itálie.
Někdy letenky vyjdou levněji.
Na dovolenou jezdíme buď vlakem nebo letadlem. Záleží na siuaci a chuti. Čeká nás cesta vlakem do Bulharska, nejedeme však přímým vlakem, ale různými s přestávkami v různých městech. Cesta do cíle tak bude trvat 4 dny, místo 2 hodin letadlem.
@Silence cenu si zjistíš u ČD, nebo na Idosu, musíš si dát pozor na povinné rezervace místa, co jsou u TGV ve Francii. Na co si dát bacha? Na noční spoje do Mnichova, na povinnou rezervaci místa (někde Tě bez toho do vlaku prostě nepustí). Jinak já jezdila takhle jedině vlakem, mam sjetou celou Evropu, jih v klidu, sever, hlavně polsko naprosto šílený, ale to sem nepatří. Vlaky na jihu jsou kvalitní, zaplatíš pár euro, rezervačky se dají zařít z čech, jen pozor na stávky, to uvízneš, ani nevíš, je lepší sledovat situaci. Já tahle uvízla v Řecku celý týden ![]()
Podle me je to teda docela drahe, drazsi nez bus, jestli nez letadlo to nevim, ale na letenky byvaji i nejake akce, takze si myslim, ze i to je levnejsi a pohodlnejsi, hodne ale zalezi na destinaci - kam litaji nizkonakladovky, tam bych volila asi letadlo.
je dobre sledovat ceny jizdenek, taky se dost meni - my jsme to treba nevedeli a kdyz jsme chteli objednat, tak koukame, ze je to najednou drazsi nez vcera. Taky muzes volit otevrenou jizdenku - drazsi, nebo fixni datum a hodina, levnejsi.
mluvim teda o deutsche bahn. Ale mela jsem pocit, ze to nakonec bylo levnejsi, nez kdyz to nasi znami kupovali z cr. Jiste to ale nevim.
jo a jeste jsem vlastne jela do Rumunska, ale to uz je dlouho.
@-Evka- jedete s detmi? My planujeme Bulharsko pristi rok, mame tam zname, ale deti budou male, tak asi poletime.
@suik píše:
@-Evka- jedete s detmi? My planujeme Bulharsko pristi rok, mame tam zname, ale deti budou male, tak asi poletime.
Ano s dětmi.
Kvůli nim volíme pohodlnější cestu se dvěmi noclehy v hotelu po cestě. Jen první noc bude nocovka ve vlaku. Přece jen přestupovat s nimi v noci na vlak o kterém si nejsme jisti by nebylo ono.
Ale jezdí přímý vlak z česka (cesta necelé 2 dny) a jezdí přímý vlak z Budapešti (24h?).
@-Evka- jak stare mas deti? My teda pojedeme z Berlina, mozna ten vlak bude snesitelnejsi.
Uz jsou větší 6 a 8 let.
Ale treba do Rumunska, Itálie, Nizozemí jsme jezdili od necelého roku.
Poslední roky jsou ty dálkové vlaky relativně slušné, třeba rumuni mají rekonstruované německé vozy.
Pokud budete mít přímý vůz z německa, předpokládám, že pojede nějaký slušný, němci jsou známí svými potřebami
.
Pěkné odpoledne,
nevíte tu některá, jestli se dá na netu zjistit cena zahraniční jízdenky? Na Idosu a ani webu ČD se mi to nepodařilo.
Billi, ten tarifní kalkulátor z odkazu není úplně špatný, ale vzhledem k tomu, jak je problematika mezinárodních jízdenek složitá, je použití pro laika poněkud diskutabilní. Dám příklad: jízdenka Praha - Bratislava a zpět - tarifní kalkulátor ti spočítá cenu 1462 Kč, když tam ale zadáš slevu City Star jízdenka stojí 1057 Kč. Takže hodně samozřejmě záleží na tom, o jakou jízdenku se ti jedná, do různých zemí existují různé možnosti slev, je to fakt docela komplikované ![]()
@jimo potřebuju aspoň orientační. Pojedu do Benátek v Itálii a potřebuju vymyslet jestli vlakem nebo autobusem. Raději bych vlakem - už jen kvůli tomu, že všechny dostupné autobusy přijíždí kolem 5. ráno, ale pokud nebude sleva aspoň 2000 Kč, tak musím autobusem.