Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zvaž i tu delší cestu autem, mám několik známých, co jeli na víkend za rodinou například z Prahy na Moravu, u všech to měla být taková ta poslední návštěva kolem 30-36tt a skončilo to ten stejný den, porodem, nebo minimálně hospitalizací třeba z důvodu krvácení a následně předčasným porodem. Zajímavé, že doktoři tuhle souvislost jedné známé vyvraceli, ale když jsem slyšela několik příběhů jak přes kopírák (delší cesta a následný porod, tak jsem si ujasnila ve svém těhotenství priority)
@Ounou píše: Více
také mi přijde zcestné označovat těhotenství s cukrovkou a preeklampsií jako pohodové ![]()
Pokud trváš na porodu ve své porodnici, zůstaň doma. Kontrola na gynekologii takhle ke konci řekne leda „teď je to aktuálně OK“. Ne všechny porodnice jsou zvyklé na ženy s cukrovkou a o preeklampsii radši nemluvím, už „jen“ s cukrovkou jsem byla klasifikovaná jako rizikově těhotná. A jo, byla jsem ve 37.tt na kontrole a vše v nejlepším pořádku a do pár dní bylo dítě na světě. A to už byl druhý porod, takže jsem si myslela, že to poznám, v reálu jsem ještě pár hodin předem byla v pohodě a pak jen říkala, že se necítím úplně OK a radši se jenom jako riziková nechám zkontrolovat…
Takže - pokud jsi v pohodě s tím, že budeš rodit jinde, zjisti si, kde je nejbližší porodnice a na jaké je úrovni, že by si tam dovedli poradit s cukrovkářkou s hrozící preeklampsií. Předpokládám teda, že budete po ČR.
Pokud s tím v pohodě nejsi, zůstaň doma.
Nejela bych. A pokud prece jen, tak jen v pripade, ze v dojezdu 20 minut je porodnice schopna poskytnout spickovou peci pro novorozence. Ted nikdo nevi, jak na tom bude dite po porodua ajk porod bude vypadat. Je to risk. Takze ne, nejela bych ani za zlate prase.
Určitě bych brala ohled na to jak se citiš a jak mas kompenzovanou cukrovku + tlak.
Určitě bych ale byla otevřená možnosti porodit i jinde a tašku do porodnice měla rozhodně s sebou. Pro jistotu ![]()
Jinak na kontrole muže byt vše v pořádku, žádný nález a za hodinu se porod muže rozjet. Tím nechci strašit, ale jen říct, že žádná kontrola ti neřekne dopředu kdy porodíš ![]()
Pokud se rozhodnete jet, tak si to užijte 🍀
Pokud ne, vynahradite si to určitě potom.
Nejela bych. Už jen ta pozice při sezení v autě není úplně vhodná v pokročilém těhotenství. Navíc riziko preeklampsie není úplně legrace, je to riziko pro tebe i pro miminko.
Sama jsem byla ráno na kontrole, kde nic nenasvědčovalo porodu, v jednu v noci mi začaly kontrakce a ve tři byla malá na světě. Do porodnice jsem dorazila úplně otevřená.
Jak pise vetsina, nejela bych. Poprve mi praskla voda kratce po pulnoci z 36 + 5 na 36 + 6. Na kontrole v 36 + 3 nic nenasvedcovalo blizicimu se porodu. Podruhe a poctvrte jsem porodila den po kontrole, kdy opet nic nenasvedcovalo blizicimu se porodu. Bylo to v 39 + 0 a 39 + 4. No a potreti byla kontrola v 39 + 0 uplne v poradku a na kontrole v 40 + 0 melo miminko spatne ozvy, prestoze mne bylo uplne dobre. Takze jsem jeste ten den porodila vyvolavane. A to jsem nemela cukrovku ani riziko preeklampsie.
Jak tu nekdo psal, ze na vikend by jela, ale na tyden ne… Ja bych nejela ani na den. Cesta je to dlouha a bala bych se, ze uspisi porod. A za 4 hodiny s preeklampsii nedojedes do svoji vybrane porodnice.
Mimochodem, já byla na víkend na jednom srazu, 37.tt. Cítila jsem se skvěle, cesta asi dvě hodiny vlakem, na místě dvě duly, porodní asistentka, vyhlášená porodnice 10 minut jízdy autem. Dělala jsem si legraci, že kdybych tam porodila, byla bych v těch správných rukou rychleji než doma, kde to mám do porodnice půl hodiny. No, neporodila jsem tam, až dva dny po návratu.
Pokud ti není tak dlouhé cestování nepříjemné a je tam někde v blízkosti porodnice, klidně jeď. Je fajn do ještě užít dovolenou bez miminka, pak se nějakou dobu nikam nepodíváš (nebo alespoň ne v klidu).
Já bych tak daleko nejela, delší cestování mi bylo už nepříjemné. Ale je možné, že budeš přenášet třeba do 42tt, tak nemusíš tak dlouho sedět doma.
@klkakla píše: Více
Nemusí sedět doma, může chodit na procházky v okolí bydliště, s sebou těhotenskou průkazu a průkaz pojištěnce, doma sbalené tašky do porodnice, které případně partner přiveze (kdyby ji třeba odvezla sanitka z „terénu“). Nebo na návštěvy 20 minut cesty autem apod.
Nejela bych. Zdravotní stav se může změnit fakt hodně rychle…