Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
jsem teď čerstvá těhulka (ani ne týden to vím) a už mě čeká příští týden první návštěva u své gynekoložky. V době návštěvy lékaře bych dle mého odhadu měla být přesně v 5.týdnu těhotenství. Vím, že na srdíčko je to hodně brzy, ale spíš by mě zajímalo tak obecně… Co mne teď bude čekat? ![]()
Odhaduji, že provede ultrazvukové vyšetření, jestli je vajíčko tam kde má, ale třeba nevím, co následuje potom. Jaká jsou další vyšetření v nejbližších dnech, kdy se vůbec dostává kartička pro těhotné?
Poučí Vás doktor/ka o tom, co jako těhotná smíte/nesmíte jíst, pít či brát za léky (třeba v době chřipky, nachlazení - lehce onemocním na toto)? Nebo si to musím pozjišťovat sama někde na internetu?
Budu ráda za jakékoliv informace
Už se nemůžu dočkat a doufám, že bude vše jak má ![]()
Příspěvek upraven 12.11.15 v 11:32
Ja bych v 5tt ani nikam nesla, ale to je vec nazoru kazdeho.
jinak ti nerekne v podstate nic. co te zajima na to se zeptej.
prukazku dava vetsina lekaru tak od 10.tt. vzhledem k tomu, ze ti ted asi nepotvrdi srdicko, tak si te pozve znova za 2 az 3 tydny, dalsi vysetreni je prvosemestralni screening - krev v 10.tt, UTZ ve 12tt nebo tak kolem, kazdy trochu jinak.
Půjdeš na utz (vnitřní), kde se dr. podívá, jak to vypadá. To se asi bude opakovat, dokud neuvidí tlukot srdíčka. Pak asi nic zvláštního, můžeš se pak objednat na odběr krve a utz na screening v 1. trimestru.
Jinak kartička se obvykle dává ve 12.tt (jak kde), dr. tě asi sama od sebe poučovat nebude, ale můžeš se zeptat.
@Derra Hlavně se ničeho neboj a buď v klidu. Pokud budeš moct, tak si to moooc užívej. Já jsem ho celé prozvracela a musela být pořád jenom doma ![]()
Budeš chodit na prohlídky(říká se tomu poradna pro těhotné),ale je to normální prohlídka na gyndě + občas ultrazvuk (může ti udělat i fotky, ale je to podle gynekologa). Já jsem byla ve 12t na prenatálním vyšetření, kde se podívali, jestli je vše v pořádku tak jak má. Později ti zkontroluje cukr a na konci těhu budeš chodit na ozvy. To je vše. Kdyby si chtěla cokoli podrobněji s čímkoli poradit, tak mi napiš do zpravy. Poradím s čímkoli ![]()
Tak já měla srdíčko v 5+4
Jinak ti dr. provede ultrazvuk, zda-li je zárodek kde má, vajíčko už dávno ne
Potom následují odběry, kde se zjistí HIV, krevní skupina, Rh faktor atd.. Kartička se dává jak kde, většinou od 10tt. V 10tt tě čekají odběry na prvotrimestriální screening, a ten se potom jako takový absolvuje kolem 13tt (někde ale dělají odběr i utz zároveň). Zda na něj půjdeš je na tobě. Není to povinné vyšetření, platí se za něj, většinou jej ale, nebo alespoň část, proplácí pojišťovna. Je to ultrazvukové vyšetření kde se zkoumají vývojové vady.
Doktorka mě nepoučovala o ničem. Buď jsem se ji na určité věci musela ptát, nebo prostě hledat sama na internetu/knihách.
@Ali-Ali @AnastazieB @lucie.edgar Děkuji děvčata za trochu přiblížení situace
Já třeba ani nečekala, že mne objedná takhle brzy, ale sama sestřička mě hned dala co nejdřív to je možné, takže jsem sama trošku překvapená, co mne může vše čekat.
Ale možná jde i o to, že mám poměrně problémy s tlakem, už jsem párkrát omdlela, tak možná i proto si mě objednali co nejdříve ![]()
Těhu jsme si s manželem moc přáli, tak doufám, že bude vše v pořádku ![]()
Ahoj,
jako první hlavně gratuluji ![]()
Já šla poprvé když jsem byla v 5tt udělala mi ultrazvuk a na další sem šla až za měsíc. Tam mi brali krev na všechno možný(cukr v krvy, štítná žláza, srážlivost krve, hiv,…)
Kartičku sem dostala pokud se nemýlím až v 11tt, nabídli mi nadstandardní péči ze dostávám fotky z každého ultrazvuku normální i 3D.
O jídle mi neříkali určitě, čtu furt co mám jíst a nemám, als za celou dobu jsem vysadila z jídelníčku jen hermelín a nivu, jsou tam nake ty plísňové bakterie které údajně můžou ublížit plodu tak je raději vynechávám, ale jiné maminky je normálně jedí. Začla sem jen jist více ovoce a zeleniny a kupuju si džusy, jinak si stojím za tím, že si člověk má dát na co má zrovna chuť ![]()
K lékům mi asi něco říkali, ale to už si nepamatuji a i tak ti poradí v lékárně
stačí říct ze jsi těhu a co tě trápí a ani ti dají to co můžeš ![]()
Za mě ti doporučuji stáhnout si do telefonu aplikaci nutrimimi(na obchodu play, pokud máš android) tam se dočteš hromady věcí, když něco nevíš jsou tam i online poradkyně ![]()
Snad sem ti aspoň trošku poradila ![]()
@Derra každopádně se nestresuj, i když ti dr. řekne, že tam ještě skoro nic nevidí, že je to malé atd… 6.tt je fakt brzo
. Pokud to zvládneš, tak se třeba znova objednej až za další dva týdny, ne hned po pár dnech. Ale chápu, že vydržet to je hrozně těžké
.
Držím palce ![]()
@Michaela1234567 píše:
Ahoj,
jako první hlavně gratuluji
Já šla poprvé když jsem byla v 5tt udělala mi ultrazvuk a na další sem šla až za měsíc. Tam mi brali krev na všechno možný(cukr v krvy, štítná žláza, srážlivost krve, hiv,…)
Kartičku sem dostala pokud se nemýlím až v 11tt, nabídli mi nadstandardní péči ze dostávám fotky z každého ultrazvuku normální i 3D.
O jídle mi neříkali určitě, čtu furt co mám jíst a nemám, als za celou dobu jsem vysadila z jídelníčku jen hermelín a nivu, jsou tam nake ty plísňové bakterie které údajně můžou ublížit plodu tak je raději vynechávám, ale jiné maminky je normálně jedí. Začla sem jen jist více ovoce a zeleniny a kupuju si džusy, jinak si stojím za tím, že si člověk má dát na co má zrovna chuť
K lékům mi asi něco říkali, ale to už si nepamatuji a i tak ti poradí v lékárněstačí říct ze jsi těhu a co tě trápí a ani ti dají to co můžeš
Za mě ti doporučuji stáhnout si do telefonu aplikaci nutrimimi(na obchodu play, pokud máš android) tam se dočteš hromady věcí, když něco nevíš jsou tam i online poradkyně
Snad sem ti aspoň trošku poradila
Ahoj, děkuji za rady a i za tu appku, asi na ní mrknu, ale raději počkám až do té návštěvy doktorky, aby mi potvrdila, jestli je těhu jaké má být a ne třeba mimoděložní.. Aby se člověk zbytečně neradoval předčasně ![]()
S těmi léky to bude asi zajímavé, zatím všechny, co jsem brala (standartní na bolesti hlavy, chřipky, spreje do nosu) vlastně tehotné nesmí, tak budu muset pátrat v lékarně, co vlastně smím. Ale jak říkáš, oni dokáží poradit ![]()
Ono ve zkratce si v těhu můžeš sama naordinovat tak paralen a jitrocelový sirup ![]()
Mě vždy v lékárně doporučovali. Hlavně aby aby tam bylo napsané, že je to i pro těhotné. Na to jsem si hoodně dávala pozor. A počítej s tím, že toho fakt moc není. Čti příbaláky a sama si to i kontroluj. Jednou mi dali v lékárně co nesmí těhotné a tvrdila mi, že to můžu.
@Derra
Určitě ji stáhni až se to potvrdí, jsem s ní spokojená
a s těma lekama si nedělej hlavu, taky sem brala vše co teď v těhu nemůžu a upřímně řečeno, dřív sem si brala prášek hned jak začínala bolet hlava a teď se mi nechce brát prášky ani ty co můžu kvůli mimcu, jsem 21+4 a měla sem za celou dobu 1 prášek, jinak se to snažím nevnimat a nebo zaspat ![]()
@Derra @zoy
ono s temi leky… kdyby bylo neco treba, tak doporucuju hledat na online poradne na porodnice.cz radi tam opravdu kapacity a je zajimave, ze casto rikaji, ze na rady v lekarne se nespolehat, ze v lekarne vam na vse reknou, ze to nesmite, pritom spouste beznych leku je v pohode.
az me to teda od panu doktoru prekvapilo
jeden z nejveysich odborniku tam dokonce radi, at si jako tehotna do lekarny posle nekoho jineho, at ji lekarnice nevidi s brichem, ze mela reci. to me pobavilo ![]()
ps: samozrejme to neni vseobecna rada. zas uplne vsehcno do sebe clovek nahazet nemuze. ale ta poradna je fakt dobra. rozhodne to je od odborniku, na rozdil od emimina ![]()
Já byla na první kontrole v 6tt a malá měla 4mm a srdíčko už tlouklo
Držim palečky ![]()
Ahoj, především gratuluju
jen se divím, že tě sama doktorka objednala tak brzo. Já teda bohužel letěla k doktorovi vždy týden po vynechané ms s pozitivním testem, tam mi řekl, že na srdíčko je ještě brzo a že zkontrolujeme za 14 dní, já už se těšila, vše si zjišťovala a pak stejně o miminko přišla
když jsem před dvěma měsíci držela v ruce další pozitivní test, objednala jsem se až na 9tt, kdy už jsem věděla, že bude srdíčko a nebo to do té doby ještě příroda zařídí jinak, ale už jsem nechtěla zažít to obrovské zklamání a trhání dalších fotek z ultrazvuku
Tobě hlavně držím palce aby bylo všechno v pořádku a omlouvám se, jestli jsem tě vystrašila (jen mi opravdu přijde kontrola v 5tt moc brzo)… Jak už psaly holky, čeká tě vnitřní ultrazvuk (já si vždy říkám o fotečku), kde doktor potvrdí, že je embryo tam kde má a objedná tě opravdu nejdřív za 14 dnů (spíše si myslím, že za 3 týdny), to bude následovat další vnitřní ultrazvuk, kde už by měla být přítomna srdeční akce (proto je zbytečné dělat další vyšetření dříve). Další vyšetření by tě mělo čekat v tom 10tt (takže dalších 14 dní), kde musíš být nalačno - sestřička ti vezme krev (většinou 3 ampulky), zváží tě, změří tě a založí ti tu těhotenskou průkazku a následuje opět vnitřní ultrazvuk (doporučuju si opravdu říkat o fotečky, můj gynekolog je dává automaticky a je to opravdu krásná vzpomínka a navíc pak můžeš srovnávat jak se malé vyvíjí). Dále tě doktor objedná na screening (není povinný, ale doporučila bych ho, protože se dozvíš, jestli je miminko zdravé, nemá žádné vady atd), ten buď provádí přímo tvůj gynekolog (pokud má dobrý ultrazvuk) nebo tě objedná do nějakého gyncentra - screening se provádí v tom 12-13tt a prcka ti tam detailně změří, zkontrolují a ty můžeš být zase o něco klidnější
to je zhruba popis prvního trimestru
Tak držím palce, ať vše dopadne dobře a jste oba zdraví ![]()