Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, máte někdo zkušenosti nebo důvodu k odmítnutí ultrazvuku v 1.trimestru? Jak se na to tvářila dr. atd.??? Já bych chtěla první ultrazvuk až kolem toho 20tt. dříve mi to připadá zbytečné… Mám pocit, že je vše v pořádku a vůbec nemám potřebu na ultrazvuk jít… děkuju za info… ![]()
Já si myslím, že není potřeba se před doktorkou nějak obhajovat, prostě bych řekla, že na něj jít nechci a hotovo. NT screening není povinný, tak co řešit
Já osobně jsem na něj šla a byla jsem pak mnohem klidnější, navíc to pro mě byl asi nejhezčí utz za celé těhotenství, nicméně každý to tak cítit nemusí, udělej to podle sebe, je to tvé rozhodnutí ![]()
Zkušenost nemám, ale nikdo Tě nesmí nutit k něčemu, co si nepřeješ. V lepším případě se domluvíš, v horším podepíšeš negativní reverz, aby to měl lékař černé na bílém.
Nevím, jaké pro to máš důvody, ale nemyslím si, že děláš dobře. Některé vady jdou líp poznat právě při podrobném UTZ v rámci genetického screeninku kolem dvanáctého týdne, než až ve 20.týdnu, kdy už je plod velký a všechny orgány téměř vyvinuté, je to jen zmenšenina novorozence.
A případný potrat ve 20.týdnu je taky o něčem jiném než v tom 12.týdnu.
@helena1985 já nebyla ani u jednoho - jestli myslíš screening
můj dr na ně ani neposílá, prý až starší matky.
Edit: jen dodám, že vím, že nemusím mít doporučení od dr, ale prostě jsem nešla. U první jsem o něm ani nevěděla, u druhého bych musela 65km tahat i dvou a pl letou, hlídání nemá a neměla jsem.. takže jsems e na to vyperdla
@helena1985 povinné to není, jak tu bylo zmíněno max reverz. Ale nechápu proč tam nechceš jít? Přijde mi to hloupé.
Už jsem pochopila, na co jsem se ptala
Příspěvek upraven 12.11.15 v 08:41
Já jsem tam tentokrát ani nebyla a doktor k tomu neříkal vůbec nic. Dal mi letáček, ať si to doma rozmyslíme a když budeme chtít, tak ať zavolám k němu na oddělení do nemocnice a objednám se do laboratoře na krev. Příště se mě na to pak ani neptal.
Třeba to má prostě tak, že těhotenství by z žádného důvodu neukončovala, „věří“ tomu, že je vše v pořádku (tj. že mimin není 6, že je těhotenství v děloze tam kde má být), tak je pro ni prostě volba jít až v tom 20.tt (ačkoli tomu pak nerozumím taky, to je teoreticky pořád prostor „něco“ řešit). Podobná paní byla v dokumentu Nejtěžší volba, ta na uzv v I. trimestru taky nešla, až ve II. se zjistilo, že miminko je anencephalus (ale stejně odmítla i těhotenství ukončit).
každopádně nikdo nikoho do ničeho nenutí, ultrazvuk v I. trimestru je doporučený, nikoho nemůžou chytit a udělat mu ho násilím, tak co.
Povinné to není určitě, já na něj teda jdu. Mě se jen ptali jestli chci/nechci a vím že tam byli i holky co nechtěli a nikdo nic nic neřešil, žádné důvody nebyli třeba, je to tvoje rozhodnutí.
Jinak pro mě je ten screening poměrně důležitý, navíc to bude moje první fotka z ultrazvuku, jediný důvod proč tam nejít je jedině finanční ![]()
@helena1985 ahoj, u nás se i ptají jestli chceš mimi vidět
povinné to určitě není, ale já jsem nerv a chtěla jsem uz při každé návštěvě a pak i prvotrimestrální screening
nijak bych to nevysvětlovala jen řekla, že si nepřeji uz
@atominnka mohu se jen zeptat - tobě nedělá uz tvůj dr? nebo myslíš jen ten screening? jsem jen zvědavá, jak to chodí jinde
Odmitnout muzes uplne cokoli. Je to autonomie pacienta. V zahranici se delaji 3 UTZ za tehotenstvi (VB): ve 12. tydnu screening, ale pokud zena vi, ze si plod stejne necha, tak se nedela, ve 20. na anatomicke vady a pred porodem na odhad vahy. U nas je gynekologicka pece luxus.
Nevim sice, proc na nej nechces, ale urcite nemusis. Je to spis pro uklidneni matky, ze plod zije, zjistovani polohy placenty, placentarnich hematomu, kontroly rustu, sdeleni pohlavi, zhodnoceni plodove vody, prutoku… neni to jen na koukani na miminko, i kdyz to tak muze vypadat, ale ta klinicka vyteznost je ruzna.
@helena1985 klidně odmítni, jestli chceš, je to tvoje právo.. já osobně bych to nedělala, už tam se můžou objevit vývojové vady - např. Downovův syndrom a jiné, ale pokud by sis i postižené mimi nechala, pak to nemusíš řešit..
@Jana206 píše:
Zkušenost nemám, ale nikdo Tě nesmí nutit k něčemu, co si nepřeješ. V lepším případě se domluvíš, v horším podepíšeš negativní reverz, aby to měl lékař černé na bílém.Nevím, jaké pro to máš důvody, ale nemyslím si, že děláš dobře. Některé vady jdou líp poznat právě při podrobném UTZ v rámci genetického screeninku kolem dvanáctého týdne, než až ve 20.týdnu, kdy už je plod velký a všechny orgány téměř vyvinuté, je to jen zmenšenina novorozence.
A případný potrat ve 20.týdnu je taky o něčem jiném než v tom 12.týdnu.
Holky, myslela jsem spíš UTZ do 12 týdne těhotenství, jako pro potvrzení těhotenství, zda je v děloze a tak… taky potom další zase kvůli srdečním ozvám… kamarádka je v pokročilejším stádiu těhotenství a vím, že to takhle měla, takže vlastně měla dva UTZ ještě před 12.týdnem… ten v tom 12. týdnu si ještě promyslím, myslím, že píšou, že se na něj chodí od 12.do 14 tt…
Vsak mas kolem 10-13 tydne utrazvuk pro diagnostiku pripadneho downova a jinych syndromu ci postizeni. Je mnohem lepsi zjistit to tehdy, nez pak ve 20 tydnu, kdy uz to je opravdu zmensenina cloveka, zjistit, ze ma napr vady neslucitelne se zivotem. Uprimne nechapu…
![]()