Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@helena1985 Odmítnout můžeš cokoliv, nikdo Tě nemůže k ničemu nutit. Že by chtěl lékař podepsat negativní reverz - chápu ho.
Jen se ptám, nic mi do toho není, ty se nebojíš mimoděložního těhotenství, zamlklého potratu(bez příznaků, pozná jen UTZ) a tak?
Mám zkušenost v okolí, moje známá měla zamlklý potrat v 80.letech, to ještě nebyl běžně UTZ, plod v ní odumřel, nikdo to nevěděl. Přišlo se na to až časem, až lékař, že neroste děloha tak jak má. K vůli tomu odumřelému plodu se jí vytvořila infekce(měla už před tím bolesti, ale myslela si, že je to tím, jak roste děloha).Užila si svoje, mluví o tom jako o nejhorším zážitku svého života. Dala by neví co, kdyby mohla být těhotná v této době - na ZT by se přišlo mnohem dřív, následovalo by „jen“ vyčištění dělohy, šestinedělí a krátká rekonvalescence. Těhotenství před tím dopadlo dobře. Naštěstí se jí potom po čase podařilo otěhotnět ještě jednou, taky OK, ale už na ni dali větší pozor.
Nepodsouvám Ti své názory, jen si nemyslím, že děláš dobře. UTZ opravdu neškodí.
Tak u nás je to spíš tak, že si screening ve 12. týdnu musíš vyžádat extra, než že by ho nutili a já musela odmítat. Jinak je to placené, nepovinné, nevím proč by s tím měl být problém. Není zbytečný, ale pokud se nechceš stresovat, tak chápu, že na něj nechceš jít.
Vidím, že tohle téma asi zajímá hodně těhotných, jen jsem se nad tím chtěla tak trošku zamyslet… a taky zjistit názory ostatních, než se rozhodnu…
Vím, že spousta holek na to bude reagovat negativně, jako že jsem blázen a tak, když nechci UTZ, ale beru to tak, že je to prostě rozhodnutí každé ženy podle jejích pocitů… Kdo chce, ať na UTZ jde, i na ty nepovinné a kdo nechce, tak ať se rozhodne, jak potřebuje a jak je mu příjemné. Prostě sobě a svému miminku věřím…
Četla jsem různé názory a dost bylo i o tom, že utz prohřívá plodovou vodu, což miminku není příjemné, pak taky dost o tom, že miminko se před utz schovává, že mu není příjemný, vlastně se od něj odráží ty utz vlny, které potom vytváří ten obraz… samozřejmě, utz neslyšíme, ale to mimi je tak malušké… a určitě cítí víc než my… pak samozřejmě další (myslím že neprokázané), že utz v ranném stádiu těhotenství může způsobi i potrat… utz v 1.trimestru není opodstatněný, pokud není v anamnéze ženy mimoděložní těhotenství nebo další komplikace…
nevím, zatím přemýšlím, jsem v 5tt dle testů, tak zkoumám možnosti
děkuju všem, co přispěly za názor a budu ráda za další! ![]()
U nás je to tak, že screening placený, kompletní i s krevním vyšetřením nabízejí, ve většině případů je to placené, pokud lékař napíše ženě žádanku, tak ve FN zdarma. Pokud žena odmítne ten celkový screening, udělá jí gynekolog zdarma UTZ v ordinaci. Kvalita je prý trochu horší, nerovná se to tomu screeningu, ale ty nejčastější vady a problémy by měly být viditelné(teď už má každý lékař kvalitní UTZ v ordinaci).
@helena1985 A nebojíš se třeba záření z počítačů, mobilů, mikrovlny a nevím čeho ještě dalšího ![]()
Ty jo, toho bych se bála mnohem víc(kdybych už tak měla přemýšlet).V době, kdy má každý u postele mobil a celodenně zapnutý wifi rauter v domácnosti, se fakt dvouminutového vyšetření na UTZ nebojím(ty první jsou tak krátké, screening je trochu delší). Škodliviny přijímáš už když dýcháš, UTZ považuju za poměrně bezpečný.
@helena1985 A nebojíš se třeba záření z počítačů, mobilů, mikrovlny a nevím čeho ještě dalšího ![]()
Ty jo, toho bych se bála mnohem víc(kdybych už tak měla přemýšlet).V době, kdy má každý u postele mobil a celodenně zapnutý wifi rauter v domácnosti, se fakt dvouminutového vyšetření na UTZ nebojím(ty první jsou tak krátké, screening je trochu delší). Škodliviny přijímáš už když dýcháš, UTZ považuju za poměrně bezpečný.
@atominnka píše:
@helena1985 já nebyla ani u jednoho - jestli myslíš screeningmůj dr na ně ani neposílá, prý až starší matky.Edit: jen dodám, že vím, že nemusím mít doporučení od dr, ale prostě jsem nešla. U první jsem o něm ani nevěděla, u druhého bych musela 65km tahat i dvou a pl letou, hlídání nemá a neměla jsem.. takže jsems e na to vyperdla
A kolik a jaké utz si měla ze začátku těhotentsví? Když si nebyla ne screeningu v 12tt?? děkuju za info ![]()
@helena1985 píše:
Vidím, že tohle téma asi zajímá hodně těhotných, jen jsem se nad tím chtěla tak trošku zamyslet… a taky zjistit názory ostatních, než se rozhodnu…Vím, že spousta holek na to bude reagovat negativně, jako že jsem blázen a tak, když nechci UTZ, ale beru to tak, že je to prostě rozhodnutí každé ženy podle jejích pocitů… Kdo chce, ať na UTZ jde, i na ty nepovinné a kdo nechce, tak ať se rozhodne, jak potřebuje a jak je mu příjemné. Prostě sobě a svému miminku věřím…
Četla jsem různé názory a dost bylo i o tom, že utz prohřívá plodovou vodu, což miminku není příjemné, pak taky dost o tom, že miminko se před utz schovává, že mu není příjemný, vlastně se od něj odráží ty utz vlny, které potom vytváří ten obraz… samozřejmě, utz neslyšíme, ale to mimi je tak malušké… a určitě cítí víc než my… pak samozřejmě další (myslím že neprokázané), že utz v ranném stádiu těhotenství může způsobi i potrat… utz v 1.trimestru není opodstatněný, pokud není v anamnéze ženy mimoděložní těhotenství nebo další komplikace…
nevím, zatím přemýšlím, jsem v 5tt dle testů, tak zkoumám možnostiděkuju všem, co přispěly za názor a budu ráda za další!
Tak tímhle jsi to rozsekla
ale tak nějak jsem tyto „důvody“ bohužel čekala. No jak bylo řečeno, je to tvoje věc.
@Tunrida píše:
Já jsem tam tentokrát ani nebyla a doktor k tomu neříkal vůbec nic. Dal mi letáček, ať si to doma rozmyslíme a když budeme chtít, tak ať zavolám k němu na oddělení do nemocnice a objednám se do laboratoře na krev. Příště se mě na to pak ani neptal.
Ahoj Tunrido, můžu se Tě taky zeptat, na jakých utz a kdy jsi byla (hlavně v začástku těhotenství)??? děkuju ![]()
A mimoděložní těhotenství je ve většině případů nahodilý jev, který se už neopakuje. Může se objevit třeba v pátém, šestém těhotenství(většina z nás tolikrát ani těhotná není).
Tady na emiminu je maminka, která má ještě větší počet dětí a jednou ZT prodělala. Právě až u „několikátého“ těhotenství. Co jsem tu od ní četla, tak všechny ostatní děti před tím i potom má zdravé a v pořádku. Porodní váhy kolem 4 kg.
Ale samozřejmě taky souhlasím, je to Tvoje tělo, dělej si co chceš
Pochop ale doktory, že budou chtít podepsat papír. Prasklý vejcovod si nikdo na triko nevezme.
Nemusis tam.
Ja jsem u prvni o tom nevedela, u druhyho jsem tam nesla, protoze „prece jsem mlada a mimco je urcite vporadku“. Bum ho- tripple testy spatny, na UZ se dr neco nelibilo a „musela“ jsem na plodovku. Nastesti bylo vse ok, ale odber pl vody uz zazit nechci, proto potreti na screening ve 13.tt pujdu…
Takze takovy moje zkusenosti…
@Tichošlápek píše:
@helena1985 ahoj, u nás se i ptají jestli chceš mimi vidětpovinné to určitě není, ale já jsem nerv a chtěla jsem uz při každé návštěvě a pak i prvotrimestrální screening
nijak bych to nevysvětlovala jen řekla, že si nepřeji uz@atominnka mohu se jen zeptat - tobě nedělá uz tvůj dr? nebo myslíš jen ten screening? jsem jen zvědavá, jak to chodí jinde
můj dr dělá utz, ale má ho hodně předpotopní. On si v tom 12tt udělal svůj, mimino přeměřil a kouknul na srdíčko, víc na tom jeho vidět není
Jinak ve 20tt a ve 30tt posílá pak na podrobný UTZ do nemocnice
@saadet píše:
Tak tímhle jsi to rozseklaale tak nějak jsem tyto „důvody“ bohužel čekala. No jak bylo řečeno, je to tvoje věc.
Mě by třeba ani nenapadlo toto zkoumat. Já nepovažuju za tolik škodlivý ani RTG, myslím, že hysterie kolem něho je spíš preventivní a opodstatněná v ranných stadiích. Ale i v dnešní době se vyjímečně při určitých diagnozách RTG vyšetření v těhotenství využívá, je fakt, že pokud možno, až skoro na konci.
No a taky se někdy stane, že je RTG u těhotné nevyhnutelný, když si třeba něco zlomí. Ty děti se většinou rodí zdravé.
Snad nevadí, že jsem citovala Tvůj příspěvek, i když to nebylo myšleno na mě, ale na zakladatelku.
Shrnula bych to asi tak, bojácná prvorodička(myšleno v dobrém).Až v klidu projde prvním těhotenstvím, přestane to tolik řešit. Anebo taky ne.Ale potom chudák to dítě. Až bude na světě, hrozí mu ještě daleko větší „nebezpečí“ než vyšetření UTZ ![]()
@helena1985 píše:
A kolik a jaké utz si měla ze začátku těhotentsví? Když si nebyla ne screeningu v 12tt?? děkuju za info
měla jsem jeden na potvrzení těhu a pak jeden v 10tt na zjištění srdíčka (protože ho v 8tt neviděl) a ve 12tt ještě jeden. Jinak mi můj dr UTZ nedělal, pak jsem měla 2 v nemocnici
@Zorbas píše:
Nemusis tam.
Ja jsem u prvni o tom nevedela, u druhyho jsem tam nesla, protoze „prece jsem mlada a mimco je urcite vporadku“. Bum ho- tripple testy spatny, na UZ se dr neco nelibilo a „musela“ jsem na plodovku. Nastesti bylo vse ok, ale odber pl vody uz zazit nechci, proto potreti na screening ve 13.tt pujdu…
Takze takovy moje zkusenosti…
Děkuju za názor
no právě, že mám ze svého okolí spíš zkušenosti, že holky chodily skoro na všechny testy, tam ji „něco“ našli, pak se nervovali jako hrom a nakonec všechno v pořádku a miminko zdravé… Přijde mi horší se takhle nervovat… ![]()