Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky!
Mám dotaz… Někde (myslím na www.porodnice.com) jsem se dočetla, že po porodu je běžné provádět cévkování…! Nevím, z jakého důvodu, netuším, jestli je to pravda, ale nadšená bych z toho nebyla!!! Můžete mi některá ze zkušených maminek objasnit, jak to doopravdy je?
Předem děkuji,
Baghira 34.t.t.
ahoj,
cévkování po porodu se dělá jenom v případě, že dlouho nemůžeš jít na malou. Mně ani žádné mé kamarádce to nikdy nedělali, takže si z toho nedělej těžkou hlavu.
Přeju krátký porod a krásné a zdravé miminko
Katka
Ahoj Baghiro, svou zkusenost Ti nepridam, cekam prvni mimi a navic ziji v zahranici, ale poradim Ti jedno. Prosim Te, necti porodnice.com!!!! Tam jsem parkrat nakoukla a jsou tam popisovany praktiky jak ze stredoveku. Kdybych tuhle stranku objevila pred tehotenstvim, tak si vlastni dite v zivote neporidim! ![]()
Hodne stesti a krasne mimi. Me uz se to taky blizi :-]
Lenka
Ahoj Baghiro,
mě cévkovali asi dvě hodiny po porodu, protože jsem měla epidural a nemohla jsem se potom vyčůrat i když se mi hrozně moc chtělo. Ale ani jsem to necítila. Nebýt toho asi by mi prasknul močový měchýř, protože toho bylo jak z cisterny.:-) Takže se toho neboj. I kdyby to bylo nutné, není to zas taková hrůza. A o tom, že by to bylo běžné jsem nikdy neslyšela ani nečetla.
Ariana ![]()
Děkuju za vaše odpovědi a přáníčka!!! Spadl mi kámen ze srdce:o))
Baghira
Ahoj Baghiro,
me po porodu necevkovali, ani jsem netusila, ze by se neco takovyho po porodu delalo, ani mi to nikdo nenabizel (asi bych se tomu zuby nehty branila
). Sla jsem sama asi hodku po porodu na zachod. Pravda, nerodila jsem v Cechach. Akorat si vzpominam, ze nam rikala PA na predporodnim kurzu, ze kdyz ma clovek epidural, tak ma taky zavedenou cevku, protoze nedokaze kontrolovat mocak.
A porodnice.com v tehotenstvi necti, to je fakt temny stredovek, jak uz tu psal nekdo prede mnou.
Ahoj, ja jsem cevkovana byla, ale jen kvuli komplikacim, ktere jsem po porodu mela, neni duvod, aby se ti to stalo, kdyz se ti podari jit po porodu normalne na zachod a to se urcite podari. Pisu to jen proto, ze i kdyby na to cevkovani u tebe doslo, tak to je uplna prkotina, strci do tebe tenouckou hadicku, jen to trosku stipne a curas, vubec nic na tom neni.
pa Martina
Mila Baghiro,
vse podstatne uz bylo receno. Cevkovani neni standartnim opatrenim po porodu a provadi se pouze v pripade, ze cerstva maminka neni schopna si dojít na WC sama. Pri porodu, zvlaste je-li prodlouzena druha doba porodni nebo dojde-li k vetsim porodnim poranenim, mohou mekke tkane a oblast mocove trubice otect. V takovem pripade neni ve Vasich silach dojit si na WC sama. Podobne je tomu v pripade epiduralni analgezie, kdy jsou podanym anestetikem ovlivneny i nervy zodpovedne za spusteni moceni, ktere v tu chvili vlastni vuli neovladate. A protoze moc se v organismu tvori porad a hromadi se v mocovem mechyri, ktery ma omezenou kapacitu, je potreba v takovem pripade zastoupit prirodu (pouzit mekkou umelou cevku) a zabranit rozvoji dalsich zavaznejsich komplikaci, ke kterym by mohlo pri nerespektovaní tohoto faktu dojit.
Preju prijemny, klidny a nicim nekomplikovany prubeh jak tehotenstvi, tak celeho porodu. S pozdravem Dr. Verner
Ahoj Baghiro,
já jsme rodila před dvěma měsíci a po porodu mě cévkovali. Ale to jenom proto, že jsem si to vyškemrala. Jsem taková pitomá masochistka. PA, no vlastně byla to děsně miloučká žákyňka mě toho chtěla ušetřit, ale já škemrala, že jsem ani ten klystýr nedostala a ať mě tedy alespoň vycévkuje, že to třeba v životě nepoznám. Nic jsem necítíla, pouze úlevu, jen při vytahování té cévky to trošičku štípalo.
Takže se těším na další porod v Podolí a doufám, že to bude i s tím klystýrem - jsem padlá na hlavu, co?
Přeji hladký porod a zdravé mimi
Pá
Míša
Já byla cévkovaná jen při porodu, protože malý nechtěl dorotovat. Pak už ne, i když jsem měla epidurál, zvládala jsem to v pohodě.
Ahojky, mě též cévkovali,ale i přesto co jsem o tom slyšela před porodem, se mě to po porodu zdálo jako zanedbatelná maličkost. Takže pa a žádný strachy. Jo a hrdinky tedy nejsem. Lenuš
Bagiro! Poprvé jsem byla vycévkovaná, protože mi to samé nešlo. Rodila jsem 8.5 hodiny. Podruhé 1.5 hodiny a bez problémů mi to šlo samé, ale poprvé mi to připadalo pomalu horší než sám porod. Renča :-[
Ahoj
já sice těhotná nejsem ale cévkování mi dělali, a můžu ti s klidným srdcem říct že to vůbec nic není (a to jsem byla vystrašená protože všichni dělali jak hrozný to je), takže v případě že by na to došlo vůbec se toho neboj.
Je to bezbolestné.
Ahoj Petra ![]()