Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No pěkný, chamík není zrovna úplně snadný na chov jako třeba gekončík. Tam už je potřeba trošku vědět. Léta jsem je choval a odchovával, takže vím o čem mluvím. Nebyli to teda jemeňáci, kterého máš s největší pravděpodobností Ty, ale na tom zase až tak nesejde. Každopádně, pokud má zapadlé oči, je to špatný. Musíš ho hodně rosit, bude pít vodu z kytek a stěn terárka. Nepijí z misky. Pozor ale na zapaření, nevím jak máš řešené terárko, ale nejlepší je mít síťované, v klasickém pokud je tam málo odvětrávání bude se to zapařovat, budou se tvořit plísně a zvíře ti odejde. Třeba to na chvíli nech vždy otevřený. Jak máš řešené terárko, jak velké, orientované na výšku? Hoď kdyžtak foto terárka i zvířete. Nekrm ho z ruky, ale alespoň z pinzety, ruky se může bát. Takhle velký chamík by měl sežrat minimálně pět cvrčků a nějaké to saranče denně. Jestli máš cvrčky ze zveraku, tak jim před krmením dej kousek jablka, psi granule, vločky… ať mají nějaké živiny, protože tito cvrcci mu jinak moc nedají. Nejlepší jsou ale kobylky, sarancata, už je doba, kdy si je můžeš venku nasbírat. Tato potrava je stejně nejlepší. Ten koupený hmyz by bylo dobré obalovat dvakrát týdně ve vápníku a jednou ve vitaminech, až se trošku sebere, stačí oboje jednou. Hrozně důležité je UVB, je to potřeba. Kolik má stupňů pod zdrojem a na druhém konci terárka?
Chtělo by sem dát taky fotku teraria. S největší pravdepodobností bude mít chamik nevhodné podmínky. Jaké používáte vitamíny, jaká je teplota a vlhkost v terariu přes den a jaká v noci?
Nejdřív by to chtělo něco o chovu zjistit a pak až řešit zvíře. Pokud vám ho někdo daroval, je to s prominutím blbec. Chovat chameleóny je mnohem náročnější, než jakékoliv jiné zvíře.
Já mám doma dva chameleony a ze začátku se jim taky moc nechtělo jíst a pít…asi to bylo ze stresu protože do týdne se rozběhli…koupila jsem každému jeden ibišek…k smrti ho milují…ukusuji květy a tím se do nich dostává i voda…nebo zkusit nastrikat vodu na sklo nebo mu koupit takovou malou fontánu s koulí…a co se týče jídla tak může mít málo vápníku…vápník prodávají v takové malé bílé krabičce ve zverimexech cca do 200 korun…anebo cvrčky v bio oleji v plechovce ![]()
Krásný den,
Přesně před týdnem, jsem dostala cca půlroční mládě chameleona. Ve zverimexu, nám v podstatě nic neřekli. Problém je v tom, že nám vůbec nejí, ale hlavně ani nepije. Přijde mi, že je vysušený, hlavně jedno oko má zapadlé a druhé vylezlé. Dočetla jsem se, že by to mohla být dehydratace. Koupila jsem tedy malou stříkačku a snažím se to do něj nějak nacpat, tím že si ho vezmu na ruku a po kapkách mu to dávám do tlamičky. Cvrčky mu dávám také z ruky, a vždy čekám až otevře pusu abych mu ho tam strčila. Jinak by mi nežral. Poraďte prosím co mám dělat, pokud máte nějaké zkušenosti, ráda si je vyslechnu Děkuji