Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zkoušela si na pamlsky v ruce u nohy, něco hodně vonavyho aby ji to lakalo?
Mít povolené vodítko. Snažit se docílit ne protitahem, ale silným krátkým záškubem.
Já už zkoušela za posledních 6 měsíců všechno možné, pes vesele tahá dal.. ![]()
@Chiquinquirá píše:
Mít povolené vodítko. Snažit se docílit ne protitahem, ale silným krátkým záškubem.
Ano. Cukat ne.
https://zena-in.cz/…di-jak-na-to
https://www.dux.cz/…-odnaucit_70
https://books.google.cz/books?…tko&source=bl&ots=EHOK7Jv157&sig=ACfU3U2wPtS8N178×oHuyBpsbOnWxMZcQA&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwjz1LDJrpvqAhWICewKHZ3-AM0Q6AEwAnoECAoQAQ#v=onepage&q=ajak%20netahat%20z%20vod%C3%ADtko&f=false
@Žirafa 69 píše:
Ano. Cukat ne.
https://zena-in.cz/…di-jak-na-tohttps://www.dux.cz/…-odnaucit_70
https://books.google.cz/books?…tko&source=bl&ots=EHOK7Jv157&sig=ACfU3U2wPtS8N178×oHuyBpsbOnWxMZcQA&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwjz1LDJrpvqAhWICewKHZ3-AM0Q6AEwAnoECAoQAQ#v=onepage&q=ajak%20netahat%20z%20vod%C3%ADtko&f=false
kolik psů jsi odnaučila tahat radami z krátkého článku na ženain? nebo vydáváním zvuků a změnami směru chůze jako píší na dux? Rady z druhého odkazu mohou fungovat u učení neposkvrněného štěněte, ne u dospělého/zkaženého tahavce. článek z ženain je mimo uplně, respektive je to taková zkratka, že je nepoužitelná. Oba způsoby si nedokáži představit v běžném provozu, kdy je psa potřeba prostě vyvenčit například před odchodem do práce. Pravdu máš v tom, že cukat ne. Ale krátké intenzivní škubnutí zpět přesně v okamžiku, kdy pes zatáhne kupředu, to funguje a opravdu to psovi neublíží. Pes a jeho svalová soustava je jiná než u lidí, kteří svaly na krku mají minimální. Základem je široký a dobře utažený obojek a správné vodítko - ne flexina. A ne kšíry, ty naopak slouží k tahu. A hlavně přesvědčení a důslednost pána.
@moof Už jsem toho načetla kdysi dost, tak jsem jen dala, co jsem našla. A kolik? Každého svého psa. Jistě, že s menšími či většími počátečními problémy, zvl. když teď člověk chodí dlouhodobě o berlích, to je nutnost. Pochopitelně, že nemám žádné tele. ![]()
Jinak samo že souhlas, nej je obyč. vodítko, samonavíjecí já ani nikdy neměla, nejen že s těma klackama se blbě drží
(až na výjimku - před lety služební kříženec s vlkodavem, a zvládli jsme to spolu v poho),a jinak sem tam mírně cuknout - taky pes pochopí, jasný že ne vyloženě škubat.
@Žirafa 69 píše:
@moof Už jsem toho načetla kdysi dost, tak jsem jen dala, co jsem našla. A kolik? Každého svého psa. Jistě, že s menšími či většími počátečními problémy, zvl. když teď člověk chodí dlouhodobě o berlích, to je nutnost. Pochopitelně, že nemám žádné tele.Jinak samo že souhlas, nej je obyč. vodítko, samonavíjecí já ani nikdy neměla, nejen že s těma klackama se blbě drží
(až na výjimku - před lety služební kříženec s vlkodavem, a zvládli jsme to spolu v poho),a jinak sem tam mírně cuknout - taky pes pochopí, jasný že ne vyloženě škubat.
sem tam mírně cuknout právě vede k přetahované. Jde o to vyvinout protitlak ve správné chvíli. Já naopak měla velkou obludu, co vážila víc než já. Přišla jsme k němu společně s chlapem, nezbývalo, než se naučit fungovat. Trvalo to nějakou dobu, ale fungovalo to. a to moje snažení kazili další venčiči, které táhl skrz hory doly černý les a oni se nechali, mou doporučené pokyny jak na něj nedbali, že chudáček. Ti se s procházky vraceli s rukama vytahanými ke kolenům, já se vracela s vodítkem přehozeným přes loket. A protitlak samozřejmě záleží na konstituci psa. U tohodle obříka jsem do toho šla s vší silou, jakou jsem byla schopna vyvinout, u yorka stačí násobně menší síla. Když se síly sejdou opravdu správně, pes udělá klidně kotrmelec. Znovu zdůrazňuji, že pes musí správný široký hladký (ideálně kožený) obojek.
Naše fenka taky tahala v podstatě nonstop. Snažím se jí už 3 roky tahání odnaučit, ale jde to pomalu. Je z útulku, nedostala v prvních měsících základní výcvik a vodítko asi potkala poprvé v půl roce, tak i to je faktor, který učení ovlivňuje. Časem jsem vypozorovala, že hlavní je, že se nejdřív potřebuje vylítat a vybít energii… jakože pořádně. Potom je klidnější a lépe se s ní pracuje. Takže na začátku procházky lítá za míčkem, aby se vyblbla. Potom je ideální dát na vodítko a jakmile začne táhnout, dát povel a teprve potom cuknout zpět a opakovat do zblbnutí. Dřív nám to trvalo hodně dlouho, dnes už po několika cuknutích ví, že má jít pomalu a reaguje i jen na povel. Změny směru jsou také fajn, protože pes nikdy dopředu neví, kam se půjde a pána si proto víc sleduje a dává pozor, kam se jde. K tomu pár pamlsků nebo oblíbená hračka za odměnu a mohlo by se to zlepšovat. Nejdůležitější je trpělivost
![]()
@Žirafa 69 rázný záškub vodítka, správně nasazený obojek, můj pes díky tomu se začne soustředit na mě. S radami na internetu v rádoby odborných článcích bych s mým psem nikam nedošla. Něco jiného je teorie a něco jiného zase praxe.
@Chiquinquirá píše:
@Žirafa 69 rázný záškub vodítka, správně nasazený obojek, můj pes díky tomu se začne soustředit na mě. S radami na internetu v rádoby odborných článcích bych s mým psem nikam nedošla. Něco jiného je teorie a něco jiného zase praxe.
Co znamená správně nasazený obojek?
Pac já můžu skubat jak chci, ale pes se soustředí stále jen na svoje. ![]()
@Tamtama píše:
Co znamená správně nasazený obojek?Pac já můžu skubat jak chci, ale pes se soustředí stále jen na svoje.
Co nejvíce u hlavy. Nízko položený (nejsilnější část krku) obojek způsobí, že psisko bude tahat jak i duši a nic mu to neudělá.
@Chiquinquirá píše:
Co nejvíce u hlavy. Nízko položený (nejsilnější část krku) obojek způsobí, že psisko bude tahat jak i duši a nic mu to neudělá.
Tyjo, tak to ho mám asi blbě namontovanej.. Jsem si vždycky říkala, aby ho neměl moc těsný, neb mu ho sundavam jen po koupání/plavání, protože mu barví podprsenku na ruzovo ![]()
Zaklad je princip „pritahnout - povolit“ a spravne nacasovani.
Jakmile pes tahne, cuknu a IHNED, jakmile pes zareaguje, povolim. Chce to vychytat. Je potreba psa naucit, ze tahnuti se naprosto neakceptuje. Je taky potreba si stanovit silu tahu, kdy cukam, ktera musi byt porad stejna, aby to pro psa bylo citelne. Nejde mu cukat pokazde jinak - jednou ho nechat zatahnout malo a jednou vic. To je spatne. Naucit se vytipovat porad stejny tah psa, pri kterem uz cuknu.
Pak je dobra zmena smeru nebo obycejne zastaveni - kdyz pes tahne, cuknu, zastavim a stojim. Reknu treba povel " k noze " (je prakticke ho mit nauceny, tj. ze pes jde celem ke mne, obejde me zprava a priradi se k leve noze a sedne si) a pes, ktery je meziti o voditko napred, me musi obejit, sednout k noze, dostane pamlsek a porad stojim, pak se teprv rozejdu.
Taky je dobre na vychazkach rozlisovat, kdy pes jde strikne u nohy (nejlepe pri rychlem presunu z bodu A do bodu B) a pak velim chuzi u nohy, anebo kdy pes jde na delku voditka, muze si courat a cuchat, ale nesmi tahnout (nejlepe na vyvenceni na zacatku a konci prochazky nebo tam, kde nepotrebuju jit rychle). Jakmile se pes nauci jit u nohy, nauci se necuchat, netahat, proste se jde, dokud nebude „volno“.
Mně se docela líbí systém Turid Rugaas, má na to hezkou knížku https://www.azpets.cz/…cit-d131.htm. Od pondělka začínám, těš se, tahači ![]()
Moje 4 léta fena neustále tahá a ja si už nevím rady.
Fena je adoptovana