Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Lucie_Sx jenže jak ho naučit u té nohy jít?
Přivolání nám jde sice stále lépe a lépe, ale jít u nohy, to je nemožné.
@Tamtama píše:
@Lucie_Sx jenže jak ho naučit u té nohy jít?Přivolání nám jde sice stále lépe a lépe, ale jít u nohy, to je nemožné.
Ja to ucim komplexne, aby pes chapal, ze to ma nejaky smysl. Proto pisu, ze to pouzivam na rychly presun z bodu A do bodu B. Pes se velice rychle nauci chapat rozdil mezi chuzi u nohy a couraci prochazkou.
Nejdriv naucim to prirazeni k noze. Psa zavolam na „ke mne“ s predsednutim a z tehle polohy si ho pak voditkem donaviguju na povel k noze. Tim se nauci na polohu vsede u nohy a ze jsou v tehle pozici pamlsky.
Jakmile to umi, ucim chuzi.
Nejlip ve meste, jdu tak, aby pes byl na strane chodniku k autum, aby ho tam nelakalo zadne cuchani. Vezmu voditko na kratko, zavelim k noze a rychlejsi chuzi jdu. Jakmile pes zrychluje, cuknu, reknu znovu „k noze“, po zpomaleni hned povolim. A zarazuju zastavovani, pomerne casto, kdy jdu, zasoupu nohama a hned zastavim. To zasoupani nohama je dulezite, pes se to nauci sledovat a pak hned na zasoupani zacne brzdit a seda si k noze. Stojim, pes sedi u nohy, dam pamlsek, vyckavam v klidu, dokud pes neni klidny, pak se rozejdu, zase reknu „k noze“, zase chvili jdeme, zase zastavim.
Pes se nauci moc nepospichat, protoze ocekava to zastavovani a v nem pamlsky. Obcas dam pri zastaveni nejaky necekany bonus pamlsek, aby pes zustal hodne motivovany.
Zezacatku ty useky u nohy kratke aby se to psovi nezprotivilo, prece jen se musi hodne soustredit a je to narocne. Na konci reknu „volno“ a povolim voditko, coz je povel k tomu, ze uz si muze cuchat a jit jak chce ( ale i pri tehle volne chuzi nedovolim tahani, to opet cukam zpet, jak jsem uz popsala v predchozim prispevku, treba s povelem „pomalu“).
To je takove moje uceni za provozu a pro praxi pouzitelneho psa, pro zkousky to lidi asi uci jinak, nevim. Urcite na to existuji i sofistikovanejsi metody.
@Tamtama píše:
Tyjo, tak to ho mám asi blbě namontovanej.. Jsem si vždycky říkala, aby ho neměl moc těsný, neb mu ho sundavam jen po koupání/plavání, protože mu barví podprsenku na ruzovo
Nebát se toho
stačí aby vám tam vlezly dva prsty ![]()
Včera můj patnactikilovy drobeček na procházce uviděl kacenu. Skubl vodítkem tak, až urval takové to poutko a pravou ruku mám nateklou ještě teď. Měla jsem štěstí, že jsem ho zrovna držela za to poutko a neměla vodítko omotane kolem ruky, to by mi ji asi urval.
@Tamtama tyjo
Voditko nikdy neomotavat. I desetikilovej skrcek dokaze urvat zápěstí…