Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtěla bych 2 morčata, původně jsem se rozhodla pro dvě holky, ale teď jsem zjistila že se spíše prodávají kluci a je jich nějak víc ( zatím jsem nenašla chs která by měla aktuálně dvě morčata s PP volná
, takže uvažuji o sameccich, máte zkušenosti s chovem kluků? Nechci je rozdělovat, ale bojím se aby se neprali, kastrovat bych úplně také nechtěla
, když už bych kastrovala, tak je lepší mít dva kluky a jednoho vykastrovat nebo pár a kluka vykastrovat? Také bych se chtěla zeptat na nějakou osvědčenou chs.
Předem děkuji za odpověď ![]()
Pokud to budou brachove, nemel by byt problem. Ale takhle, problem muze samozrejme nastat kdykoli u jakehokoli pohlavi, i dve holky se muzou rezat, i zvirata zvykla na sebe od mala se najednou nemusi snest. Nicmene, teoreticky, dva mali braskove nebo dve segry by spolu meli vychazet. Pokud se prestanou snaset behem dospivani, je moznost kastrace, ktera muze, ale i nemusi pomoci. Nebo se da k dospelemu poridit mimino, idealne hned po odstavu. Co se nedoporucuje, dat k sobe dospele jedince stejneho pohlavi. Ke kastrovanymu klukovi bych dala spis holku, nekastrovanej kluk by moh dat cocku. S chovkou neporadim, ta, ze ktere jsme pred lety brali, uz neni. Morce se navic dozilo kratkeho veku a povaha nic moc. Pak jsem zariskovala, vzala dva kluky ze zveraku a jsou nakonec uzasni ![]()
Mi měli morčáky celý život. A doporučuji si vzít dvě holky. Nejlépe věkově nějakou dobu od sebe. Jedna bude vždy kápo. Holky jsou hodné a klidné. A co si budeme povídat tak vůbec nejdou cítit. Více jsou učenlivé. Dají se ochočit pomalu jako pes (i kluci, ale tim to déle trvá). Kluky jsme také měli, ale vždy jsem museli oddělit. Chovnou stanici bohužel neporadím. Mi si koupily ze zverimexu. Holky se dožily tak věku 5-6 let a kluci 9 -11 let. Nikdy jsme neměli problém se zdravotním stavem jen jeden peruánec trpěl na ledvinky. Musel dostávat injekce a vitamíny a dožil se 9 let.
Asi nejbezpečnější spojení je kastrovaný samec a (ne)kastrovaná samice (nebo víc), to nedělává problémy. Dvě holky se pravděpodobně snesou líp, než dva kluci, ale je to dost o povaze každého morčete. Pokud jsou spolu od mimin, případně dáte mládě po odstavu k dospělému, sníží se riziko neshod, ale pořád jsou to živá zvířata. Kastrace lze provést v inhalační narkóze a u samců je jednodušší. Je třeba počítat s tím, že dva nekastrovaní samci v jedné kleci je za prvé riziko neshod, za druhé smrad, že by jeden pad', a to zejména v parném létě
a to taky není pro každého. Protože výjimka potvrzuje pravidlo, úspěšně držím nekastrované samce po dvojicích (zodpovědně sestavených) už léta, sem tam mráček na obloze, jinak dobrý. Na smrad se dle mých dlouholetých zkušeností žádné výjimky nevztahují ![]()
Tak my máme dva kluky, bráchy, už třetím rokem a nikdy nebyl žádný problém. Ochočení jsou jako psi. Letos jsme pořídili třetího kluka a žádný problém se také nekonal
@vverru píše:
Tak my máme dva kluky, bráchy, už třetím rokem a nikdy nebyl žádný problém. Ochočení jsou jako psi. Letos jsme pořídili třetího kluka a žádný problém se také nekonal
Tři nekastrované kluky? To je super, že se snesou, to bude ta výjimka potvrzující pravidlo, ráda slyším:) i když existuje jedna FB skupina o morčatech, kde by člověka za nekastrované samce (ještě pohromadě v jedné kleci) nejraději upálili na hranici hned poté, co by ho ukamenovali
já nejsem úplně zastánce preventivních kastrací, takže mám taky koulaře, musím zaklepat, že zatím dobrý. Jak starý byl ten třetí kluk, když jste je dávali dohromady?
Ten třetí byl asi 6ti měsíční. Ale je pravda, že je máme ve velkém venkovním výběhu. Ale boudu na spaní mají malou. Konzultovala jsem koupi třetího kluka s chovatelem a ten mi říkal, že problém nebývá, když necítí nikde samici.