Chci koupit byt - rady, tipy

Anonymní
21.8.20 14:39

Chci koupit byt - rady, tipy

Jak z názvu vyplývá, chci koupit byt. Investovat do něj a pronajímat. Je to můj sen.!! :srdce: Šetřit umím, nějaké peníze bokem mám. přítel je zedník, takže by si to opravil sám. :)

V mým městě ve pohybují byty kolem 1 milionů, nějaké jdou pronajímat hned, nějaké jsou na opravy. V tuto dobu!!! Vím že za rok to může být jiné.

A teď k věci. Je mi 20,– a chci mít takový cíl, motivaci, atd. Ale chci taky už od začátku vědět pozitiva, negativa, na co dávat pozor, jaké byty nebrat, na co koukat atd atd.

Uvítám všechny rady, typy, příběhy. :) děkuju moc :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21091
21.8.20 14:52

Počítej s tím, že vyšperkovaný byt nájemníci neocení a jen ti to bude líto. ¨S tím bych do toho šla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.8.20 14:54

Předpokládám, že chceš byt na hypotéku a nájmem hypo splácet. Nejdřív si přečti občanský zákoník a spoustu diskuzí tady, aby jsi získala nějaké povědomí o problematice pronájmů. Pak tě možná chuť přejde… Máš dost ušetřeno, aby jsi mohla hypotéku třeba rok táhnout ze svého, pokud nájemník nebude nájem platit a z bytu se odmítne hnout?

• Citovat
  • Upravit
23958
21.8.20 15:04

Kupovat byt jako investici na pronájem je podle mě největší blbost, jakou můžeš udělat…
Mám cca 10 let zkušenosti s pronájmem dvou bytů ve svém domě v podkroví… Je těžké najít slušného nájemníka, respektive odhadnout, jak se bude chovat… Neustálé problémy s neplatiči, kteří navíc byt občas znehodnotí tak, že jeho rekonstrukce tě stojí víc, než kolik vybereš na nájmu a na kaucích a náhradu škody je zbytečné vymáhat, když dotyčný nic nemá, jen dluhy, exekuce, atd… :nevim: 8)
Snad jen, pokud můžeš byt koupit supervýhodně s tím, že i s rekonstrukcí se dostaneš na mnohem nižší cenu, než je v dané lokalitě obvyklá, nebo je předpoklad, že ceny v dohledné době rapidně vzrostou… :nevim: :nevim: 8)
Jinak seriozní finanční poradce ti řeknem že co se týká investic, měly by být rozložené, peníze, které můžeš investovat, by se měly rozkládat cca 1/3 nemovitosti, 1/3 cenné papíry, 1/3 investiční kovy… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15812
21.8.20 15:17

Jestli máš přítele, který je z Ruska, prošel válkou a ruským vězením, má 2m na výšku a 130kg a nebojí se do vězení vrátit, tak bych do toho šel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23958
21.8.20 15:22
@Zumpa píše:
Jestli máš přítele, který je z Ruska, prošel válkou a ruským vězením, má 2m na výšku a 130kg a nebojí se do vězení vrátit, tak bych do toho šel.

Souhlas, ruskej kámoš, veterán z Afghanistánu a pak bude vše v pohodě… :pankac: 8)
Cca před 15ti lety mi taky pomohlo, když jsem jsem jednomu hajzlíko. vi zavolal z jednorázový SIMkarty pozměněným hlasem a lámanou češtinou s ruským přízvukem… :lol: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56057
21.8.20 15:31

Hele, jak moc vysoka bude ta hypo?
Ja mam byty zaplacene, takze netrnu, ze nebudu mit co poslat do banky.
Take si zjisti, jak jsou vysoke poplatky- fond oprav, sprava SVJ a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.20 15:54

Byt za milion? Odkud jsi? A ve dvaceti na to máš? Šetřit umíš? Šetřit můžeš leda od maturity, tedy max dva roky a máš usetreno tolik…?

• Citovat
  • Upravit
1870
21.8.20 16:01

Mesto a byt za milion? To je 1+1 nebo 1+kk? Jsem z maleho mesta, spis velke vesnice a byt tu pod 1,5milionu nekoupis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.8.20 20:57
@Anonymní píše:
Jak z názvu vyplývá, chci koupit byt. Investovat do něj a pronajímat. Je to můj sen.!! :srdce: Šetřit umím, nějaké peníze bokem mám. přítel je zedník, takže by si to opravil sám. :)

V mým městě ve pohybují byty kolem 1 milionů, nějaké jdou pronajímat hned, nějaké jsou na opravy. V tuto dobu!!! Vím že za rok to může být jiné.

A teď k věci. Je mi 20,– a chci mít takový cíl, motivaci, atd. Ale chci taky už od začátku vědět pozitiva, negativa, na co dávat pozor, jaké byty nebrat, na co koukat atd atd.

Uvítám všechny rady, typy, příběhy. :) děkuju moc :srdce:

Nekupuj byt.. Stačí jeden debilní soused a máš nemovitost neprodejnou a každý normální nájemník ti uteče.. Čím větší dům, tím horší to samoze je.
Anonymita je svina..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.8.20 20:58
@Kosopemi píše:
Mesto a byt za milion? To je 1+1 nebo 1+kk? Jsem z maleho mesta, spis velke vesnice a byt tu pod 1,5milionu nekoupis.

V Ostravě v klidu 2+1 za Mega dáš.. Před pár lety jsem ho koupila za 720 tis.. Po rekonstrukci, 4 patra.. :think: teď má. Hodnotu cca 1200 000..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
21.8.20 21:04

Představuješ si to jak Hurvínek válku.
Zrovna pronájem je něco, do čeho nesmíš jít s takovým entusiasmem, ale s pragmatismem, dobrým právníkem a ideálně tím Ukrajincem v záloze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
21.8.20 21:51

Hele, investice do bytu může být dobrá věc, ale jak tu píšou holky, je třeba mít rezervu na to, že někdo nebude platit, že byt zničí, že nějakou dobu nájemníka mít nebudeš.

Chce to si rozmyslet, komu chceš ten byt pronajímat. Pokud mladému singlovi, co chce soukromí a jinak nic moc nepotřebuje, tak je důležitá dopravní dostupnost, pohodoví sousedi, co občas skousnou mejdan, velikost asi ideálně 1+1 nebo 2+kk. (Garsonka je tak pro študáka.)

Pokud chceš mít byt na spolubydlení nebo pro rodinu, mělo by to být aspoň 3+kk. Pro mladé spolubydliče viz výše, pro rodinu spíše klid a zázemí školy, školky, obchodů v docházkové vzdálenosti, hřiště, parku.

Jinak platí to, že pokud chceš slušný peníze, byt by měl být hezký a čistý, ale zase ne s luxusním vybavením. Pokud chceš pronajímat zařízený (typicky těm študákům), nábytek by měl být nový nebo max zánovní, ne nějaké omlácené kousky - nedostaneš pořádný nájem.

Při nákupu je ideální vzít si nějakého šikulu, který posoudí stav elektřiny, rozvodů vody, podlah, oken, ověří, jestli byt někde nevlhne (to bývá velký problém, často i u rekonstruovaných bytů, když se v domě málo větrá); vždycky se v domě poptat, jak funguje SVJ (když jsou tam blbci ve vedení, mohou dělat hodně problémy), zda SVJ nemá dluhy (např. že je v domě nějaký neplatič, za kterého ostatní platí vodu a teplo), zda nezbyly nějaké dluhy po předchozím nájemníkovi (myslím, že podle NOZ by přešly na Tebe).

Základem ale fakt je, aby to byla dobrá koupě. Levně koupit něco, o co bude zájem. Najdou se u vás v obci opravdu lidi, kterým bude stát za to tu platit nájem? Najdou práci, vyplatí se jim odtamtud dojíždět?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.8.20 21:57

@Slečna Ferka v jedné věci máš fakt pravdu, ve městě, kde byt stojí milion a je jich dost na prodej, nebude po nájmech velká poptávka a nájemné nemusí pokrýt hypotéku…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.20 22:11

U nás také seženeš v pohodě byty do milionu, ale lidi tu mají zkrátka příjmy kol 20 tis. A ano, nájemné je tu vyšší než hypotéka, poptávka je vyšší nežli nabídka. Na hypotéku spoustu lidí nedosáhne - mladé rodiny s nízkým příjmem, žena s dětma doma. @Janli

Zakladatelko, já sama jsem takto „začínala“ :lol: Jasně, natrefila jsem na lidi různý, ale mě to „bavilo“, byla to fajn zkušenost, později jsem bytem ručila při koupi další nemovitosti. A později po rozvodu s malýma dětma se mi zázemí finanční opravdu hodilo. x

@Janli píše:
@Slečna Ferka v jedné věci máš fakt pravdu, ve městě, kde byt stojí milion a je jich dost na prodej, nebude po nájmech velká poptávka a nájemné nemusí pokrýt hypotéku…
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max