Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Ráda bych se zeptala, zda nemáte někdo zkušenosti s očkováním svých čtyřnohých přátel. Máme doma psa, kocoura a pár hlodavců (samozřejmě v klecích - ne kolem popelnic). Jedna známá mě upozorňovala na nějaké očkování, aby nebyl ohrožen vývoj plodu… nevíte? Díky.
@Proužek žádné není, akorát si dej pozor u kočky, pokud má záchod, tak ať to radši čistí chlap. Kvůli toxoplazmóze. Ale já měla kočku, psa, morčata a vše v klidu.
Měla jsem v těhotenství doma dvě kočky, očkované nebyly a prcek bez újmy přežil. Myslím, že nějaký „zvláštní režim“ v těhotenství potřeba není.
@Proužek ahoj,my máme psa, žádný spešl očkování nemá a dr. říkal, že to nevadí. U koček ale hrozí nějaká nemoc(myslím toxoplasmóza) a u hlodavců to bude podobně. Zeptem se u svýho dr.
Záchod jsem taky čistila sama, ono to s tou toxoplazmózou není zase tak horké, stačí si o tom něco načíst.
Ahoj, podle mě by všichni mazlíci měli být očkovaní, jak psi tak kočky - u hlodavců nevím, páč chovám teď jen šneky, ty očkování nepotřebujou
S vakcínama by poradil jakejkoliv veterinář. Jinak já muchlám kdejakou prašivou kočku nebo psa co se nechá, no a to si taky v těhotenství nechávám ujít, co kdyby kousli nebo škrábli, že ![]()
No, abys chytla toxu, musela bys být prase (pardon) a kočičí anclík čistit jednou za tři dny. Ono se to v tom začne množit až po snad dvou dnech, přesně nevím, ale pokud vynášíš denně, tak není problém. A samozřejmě dodržuješ hygienu, takže po vynešení wc nezbufneš párek v rohlíku.
Jinak tisíckrát říkané „těhotenství není nemoc“ platí chtěj nechtěj i tu ![]()
Máme doma králíka, první těhotenství jsem s ním fungovala normálně, u druhého taky. Do toho normálně chovám kočky, hladím psy, atd. První dítě to vše zdárně přežilo, já taky a věřím, že teď tomu nebude jinak.
My máme kočku a psa, očkování mají standartní, toxoplazmoza hrozí spíš u koťat. Čištění záchodku jsem v těhotenství taky radši přenechávala na jiných rodinných příslušnících, ale jinak jsem se co se týče muchlování s našimi zvířaty neomezovala, ale teda naše kočka nechodí ven.
Jiné to bylo s cizími zvířaty, i když jinak hladím cokoliv, co má 4 nohy v těhotenství a vlastně, co je malý na světě, už jsem opatrnější.
Ještě se dá z krve zjistit, jestli máš nebo nemáš protilátky proti toxoplazmoze ty sama. I když je budeš mít, dítě to nijak neohrozí
.
Děkuju moc za odpovědi
)… no my máme právě kotě - má pět měsíců. A je teda pravda, že záchod sice vybíráme (to nejhorší) denně, ale měníme jednou za týden. To bude mít chlap radost
že bude čístit ještě kočičí hajzlík..
My máme doma psa a v těhotenství měl jen normální očkování jako jindy. Co teda v těhotenství nedělám je chování a hlazení koček od sousedů.
Akorát dbát na vyšší hygienu. A pozor na kočky a jejich výkaly!! jak už se tu píše-kvůli toxoplazmoze. Stejně tak kočka, která se toulá venku, by neměla k miminku…
Mám naočkovaného kocoura, je naočkovaný i na nemoci přenosné na lidi za příplatek. ven nechodí takže neřeším, záchodek mu taky měním, nejsem prase a ruce si po výměně myju, čekáme druhé dítě a nebyl problém ani v prvním těhu s kočičákem. souhlasím jak tu někdo psal že toxu od kočky chytne akorát prase, když si normálně myješ ruce, doma uklízíš a neolizuješ kočce zadek nemáš jak co chytnout
toxo je trapná pověra, lidi ví o tom prd a jak slyší kočka tak vidí bakterie lítající vzduchem jak sedají na těhotnou
![]()
@Proužek Ne, v pohodě - i u tý toxy - když je kočka domácí a nechodí ven, tak je riziko 0%, když chodí ven, tak pokud se jí hrabeš v hovínkách, tak asi 10%. Toxou se spíš nakazíš ze špatně upraveného masa. My už máme tříměsíční holčičku, máme králíka, psa a kočky dvě - a ty jsou polovenkovní a fakt jsem nic takovýho ani v těhu neřešila. ![]()