Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,první jsem nevěděla kam toto téma zařadit.Byla u mě kamarádka která má 3 měsíční holčičku a řekla mi ,že no ještě měsíc a že jí už nechají dovézt chodítko a budou jí dávat do chodítka(že už i její starší syn když měl čtyři měsíce tak byl v chodítku).Zdá se mi to hodně brzo,hlavně na záda je to zátěž,já bych tak svoje dítě brzo do chodítka nedala v žádném připadě
.Jaký je váš názor,ráda si přečtu i jiné názory.zatím se mějte
Chodítko v žádném případě,a už vůbec bych ho nedávala takhle malejm dětem.Ničí si páteř,i nožičky.
Doporučuji přečíst stanovisko České pediatrické komory…
A za mne - chodítka jsou nebezpečná věc bránící normálnímu vývoji dítěte… dítě je v tom samozřejmě spokojené, protože dojede, kam by nedolezlo, dosáhne, kam by nedosáhlo, vidí, kam by nevidělo, je-li pod dohledem, tak se mu v zásadě moc stát nemůže… ovšem nemůže se mu stát ani to, aby lezlo a lezení je pro pohybový vývoj snad nejdůležitější fáze… Nemluvě o tom, že v tom visu se odráží přes špičky a navyká si na špatné pohybové stereotypy.
Ahoj.Mé děti chodily opravdu velmi brzy,ale chodítko jsem nikdy nekoupila.Souhlasím s tebou.Jednak je to brzy a jednak si myslím,že to odnesou nejen zádíčka,ale i kyčle a nožičky vůbec.
A navíc .To dítě si bude zvykat na neustálé„nošení“v chodítku,nebo vození a nebude chtít chodit samo.
Toť můj názor. ![]()
Za me taky choditko NE,syn v nem byl jednou u kamaradky na navsteve,jinak domu jsme ho ani neporizovali.Kamaradka do nej dite dava skoro porad a mysli si,ze se tim nauci chodit…rikala jsem ji,ze je to blbost,ale neda si rict ![]()
A uz vubec bych tam nedavala tak male mimco!
u nás nebylo chodítko nikdy. nikdy mě to ani nenapadlo a nebylo mi jasné, proč když se syn postavil, mi dr. neustále zdůrazňovala, že žádná chodítka atd.. už mi to jasné je..
v podstatě porušuje přirozený běh věcí, dítě má věci dělat až když na ně samo stačí, fyzicky i psychicky, .. v podstatě jí ničí všechno.. páteř, nohy, .. a může si navíc i ublížit, z chodítek jsou prý hrozné úrazy..
No v žádném případě! Ve čtyřech měsících? Proboha, vždyť to dítě kolikrát ještě má co dělat, aby „páslo koníčky“!!!! Jára dostal odrážedlo - motorku až letos na jaře!
Chodítko jsme vůbec neměli a nijak nám nechybělo. Nedala bych do něj roční dítě, natož čtyřměsíční.. Nevidím důvod, proč uspěchávat chození, každé dítě má své tempo. Náš malý se naučil chodit úplně sám, nepomáhali jsme mu chodítkem ani jsme ho nevodili za ruce, nebyl důvod.
Ale vím, že v USA je praxe jiná, tam se třeba i děti posazují dříve, hodně jsem vidělá různá sedátka i pro ta nejmenší miminka…
já bych teda chodíko nepořídila.. a rozhodně ne takhle brzo..
malá nic neměla a chodit se naučila
![]()
ona ne že by ji tam dávala aby ji hned učila chodit,mě řekla když ona chce stát.......
Lucky.O píše:
ona ne že by ji tam dávala aby ji hned učila chodit,mě řekla když ona chce stát.......
Me by jen zajimalo, kdyby mala chtela panaka vodky, zda by ji ho taky nalila.
Me ty argumenty, ze dite to tak CHCE fakt lezou krkem. Na jednu stranu takovi lide argumentuji, ze dite chce toto a pak kdyz chce dite chovat, nosit, casto kojit, tak maj najednou desny obavy, aby se nedejboze nerozmazlilo.
Jen jednu OT, kamaadce nic nerikej, nijak se s ni o vhodnosti choditek nebav, pokud by nekdy chtela vedet, proc to ty se svym ditetem delas jinak, tak zkratka to delas tak, ze se ti to vic libi a zmen tema, protoze jakmile se pustis do nejake osvety, muze se z kamaradky stat velmi rychle byvala kamaradka ![]()
no když dítě chce stát, tak at se to naučí samo
ale stejně na to má dost času..
a rozhodně bych se nesnažila kamarádce RADIT..fakt říct jak bych to udělala já..
bohužel mi takhle jedno přátelství skončilo..
Silně pochybuji,že ve 4 měsících chce stát,nevím jak u vás,ale my ve 4M,zvedali hlavu o stání nemohla být ani řeč.
Ahoj,
nepíšeš náhodou o mojí známý??Ta taky cpala malou od 4měsíce do chodítka,ale proto,že se ji nechtělo pořád nosit
a že prej se chce rozhlížet ![]()
A když já jsem řekla,že nedám nikdy do chodítka a už vůbec ne takhle malou,tak jsem byla za blbce ![]()
Jo a taky obhajovala tím.že starší syn se naučil takhle rychle chodit ![]()
jedna má známá koupila synovi chodítko v necelém půl roce. když jsem jí řekla, že to mít nebudem, tak na mě vyvalila oči a zeptala se: a jak se jako naučí chodit? ![]()
za mě chodítka ne-e ![]()