Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny na dovolené i v Česku. Jsem momentálně na dovolené v Chorvatsku na Makarské a cloumá mnou neskutečný vztek. Na dovolenou jsem se moc těšila a nejsem takový ten typ dovolenkáře, který všude vidí problém. No ale toto je tedy i na mě moc. Už před odjezdem jsem si všimla mnoha negativních zpráv o Chorvatsku. Nicméně nepřikládala jsem jim velkou důležitost. Ale musím konstatovat, že mnoho se zakládá na pravdě. 1. Moře vypadá na první pohled nádherně. Ale několikrát za den připluje nechutný dlouhý pás hnědé pěny, jasně viditelný z pláže. Drží se tak hodinu. Nevím, co v to je, ale v tom se fakt koupat nechceš. 2. Hostitel v apartmánu od začátku vypadá, že jej svou přítomností obtěžujeme. Netváří se ani neutrálně, nýbrž vyloženě nepřátelsky. Nemám pocit, že bychom mu cokoliv provedli. Jsme tišší a spořádaní hosté. 3. V restauraci apartmánu máme zaplacenou polopenzi. K snídani jsme dostali chleba, na kterém byla očividná plíseň. K večeři není ani nápoj. Ok, jsem ochotná si jej koupit, ale nejlevnější stojí 3,5 Euro, a to se jedná o džus pro dítě. 4. Vše, ale opravdu vše je nesmírně drahé. Ve stánku se zeleninou jsem zakoupila 3 broskve a zaplatila 5 Euro. Jako fakt? No už tak hloupá nejsem a mířím do supermarketu. Vlastně mi ani nevadí ta drahota, nejsme na tom finančně nijak napnutě, ale spíš to očividné okrádání. 4. No a nakonec ta balkánská kultura. Najdeš relativně izolované místo na pláži. Dostaví se místní rodina nebo BiH a své karimatky rozloží přesně 2 cm od té tvé. Pak hulí jednu cigaretu za druhou a vajgly zakopou pod kamínky. WTF? Celou dobu pokřikují a nakonec se mladej vytasí s reprákem.
Takže holky, nechci radu, jen jsem to potřebovala odventilovat. Varuju všechny z vás, které se rozhodujete. My jsme celou dobu jezdili do Itálie, případně dál letecky. Teď jsem po hrozně dlouhé době přistoupila na Chorvatsko a velice lituju. A to už jsem měla booknuté Turecko. Já blbka. Do Chorvatska už fakt ne.
@samantafox píše:
Zdravím všechny na dovolené i v Česku. Jsem momentálně na dovolené v Chorvatsku na Makarské a cloumá mnou neskutečný vztek. Na dovolenou jsem se moc těšila a nejsem takový ten typ dovolenkáře, který všude vidí problém. No ale toto je tedy i na mě moc. Už před odjezdem jsem si všimla mnoha negativních zpráv o Chorvatsku. Nicméně nepřikládala jsem jim velkou důležitost. Ale musím konstatovat, že mnoho se zakládá na pravdě. 1. Moře vypadá na první pohled nádherně. Ale několikrát za den připluje nechutný dlouhý pás hnědé pěny, jasně viditelný z pláže. Drží se tak hodinu. Nevím, co v to je, ale v tom se fakt koupat nechceš. 2. Hostitel v apartmánu od začátku vypadá, že jej svou přítomností obtěžujeme. Netváří se ani neutrálně, nýbrž vyloženě nepřátelsky. Nemám pocit, že bychom mu cokoliv provedli. Jsme tišší a spořádaní hosté. 3. V restauraci apartmánu máme zaplacenou polopenzi. K snídani jsme dostali chleba, na kterém byla očividná plíseň. K večeři není ani nápoj. Ok, jsem ochotná si jej koupit, ale nejlevnější stojí 3,5 Euro, a to se jedná o džus pro dítě. 4. Vše, ale opravdu vše je nesmírně drahé. Ve stánku se zeleninou jsem zakoupila 3 broskve a zaplatila 5 Euro. Jako fakt? No už tak hloupá nejsem a mířím do supermarketu. Vlastně mi ani nevadí ta drahota, nejsme na tom finančně nijak napnutě, ale spíš to očividné okrádání. 4. No a nakonec ta balkánská kultura. Najdeš relativně izolované místo na pláži. Dostaví se místní rodina nebo BiH a své karimatky rozloží přesně 2 cm od té tvé. Pak hulí jednu cigaretu za druhou a vajgly zakopou pod kamínky. WTF? Celou dobu pokřikují a nakonec se mladej vytasí s reprákem.
Takže holky, nechci radu, jen jsem to potřebovala odventilovat. Varuju všechny z vás, které se rozhodujete. My jsme celou dobu jezdili do Itálie, případně dál letecky. Teď jsem po hrozně dlouhé době přistoupila na Chorvatsko a velice lituju. A to už jsem měla booknuté Turecko. Já blbka. Do Chorvatska už fakt ne.
Aj. Takže to není jen ve Splitu. Zatím jsem o tomto problému četla jen ve Splitu. My jsme byli v Omiši a takový problém se nám nestal. To máte přes cestovkou nebo sami jste si našli?
A čemu se divíš, píšou to už jak dlouho tak jsi mohla vědět do čeho jdeš.
Zrovna mám ségru v Chorvatsku, tak se jí příští týden musím zeptat jak ona a její rodina byli či nebyli spokojení.. jak jsem si říkala, že bych do Chorvatska ráda jela, tak po přečtení tvého příspěvku už se mi nechce ![]()
Byli jsme letos a super, moře čisté, ceny ok. Nákup v Lidlu v Makarské srovnatelný jako u nás. Manžel fotil jídelní lístky a cedule s cenami, protože by mu to chlapi nevěřili! Zmrzlina 2 eura, pivo 3.30, burger s hranolkami 10 euro.
@mamule42 píše:
A čemu se divíš, píšou to už jak dlouho tak jsi mohla vědět do čeho jdeš.
Kdyz se podivas ruzne do diskusi, tak pulka pise o drahote, ta druha pulka pise otom, ze si ta prvni pulka vymysli
Známá měla stejnou zkušenost jako @samantafox na Makarské
Neteř byla také v Chorvatsku, nevím přesně kde, pobyt si chválila, byla spokojená, zkušenost jako @aledud
K tomuto všemu jsem dospěla asi před 15 lety, kdy jsme do chorvatska přestali jezdit. ![]()
@aledud píše:
Byli jsme letos a super, moře čisté, ceny ok. Nákup v Lidlu v Makarské srovnatelný jako u nás. Manžel fotil jídelní lístky a cedule s cenami, protože by mu to chlapi nevěřili! Zmrzlina 2 eura, pivo 3.30, burger s hranolkami 10 euro.
Jakože levný ne? Normální pražský ceny, i v Brně jsou podobný v centru a lepších podnicích. A spíš ten burger za takový peníze tady v Brně a i nekoupíš ![]()
Jasně, že levné. Když si dám pivo někde v turistickém cíli v ČR, bude taky dražší. My byli nadmíru spokojení.
@Cenarius píše:
Jakože levný ne? Normální pražský ceny, i v Brně jsou podobný v centru a lepších podnicích. A spíš ten burger za takový peníze tady v Brně a i nekoupíš
Tak tak. U nás na vesnici chce za burger a hranolky 190,–. Daleko od velikých měst. Takže v Chorvatsku 10 euro letos mi taky nepřijde o tolik moc. O zmrzlině se psalo, že tam stojí mezi 60-70,–.
@Kelsey a ta zmrzlina, tam byla 2× větší a taky chutnější než u nás.
Vrátili jsme se před týdnem. Byli jsme v Pakoštane, ubytování hezké, čisté. Majitelé milý lidé. Moře jsme měli kousek a čisté.
Ceny mi přišly v pohodě. Zmrzlina 1,5 E, pizza 8 až 15E, špagety 11E, pivo 3,30…
Asi jste fakt narazili na špatný místo
Moc nechápu, proč je Chorvatsko každoročně předmětem tolika diskuzí (nemyslím tady na Emiminu) a dohadování. Kdo chce, ať jede nebo letí jinam, kdo má rád Chorvatsko, je zbytečné ho odrazovat. Procestovala jsem toho dost a Chorvatsko u mě vede. Ceny srovnatelné s loňskem, myslím, že v ČR se zdražovalo víc. Moře jsem zažila vždy jen čisté, vždycky si tedy dáváme pozor, abychom nebyli u velkého přístavu. A na špatné ubytování může člověk narazit v kterékoli zemi.