Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Minulý rok jsem byl v Chorvatsku naposledy. Je mi jen líto těch restaurací, které byly v pohodě, jak suprový personál, tak slušné a odpovídající ceny.
@Cenarius píše:
Jakože levný ne? Normální pražský ceny, i v Brně jsou podobný v centru a lepších podnicích. A spíš ten burger za takový peníze tady v Brně a i nekoupíš
U nás je Praha a Brno top destinace, kde jsou obecně drahé služby. Problém Chorvatska je ten, že je dražší než např. Itálie, přitom k tomu není žádný reálný důvod - např. platy proti Itálii jsou v Chorvatsku 3×-4× nižší.
Příspěvek upraven 09.07.23 v 14:20
@mamule42 píše:
A čemu se divíš, píšou to už jak dlouho tak jsi mohla vědět do čeho jdeš.
No právě, že ty zprávy byly na jednu stranu velice negativní (teď i má zkušenost) a pak zprávy, které to vše popíraly. Takže, čemu věřit?
@Zumpa píše:
Minulý rok jsem byl v Chorvatsku naposledy. Je mi jen líto těch restaurací, které byly v pohodě, jak suprový personál, tak slušné a odpovídající ceny.
Já už fakt ne. Není to o tom, že si to člověk nemůže dovolit, ale to, že tě vyloženě využívají. Fuj.
@Kelsey píše:
Aj. Takže to není jen ve Splitu. Zatím jsem o tomto problému četla jen ve Splitu. My jsme byli v Omiši a takový problém se nám nestal. To máte přes cestovkou nebo sami jste si našli?
Našli jsme sami. Idilické místo, podle mapy, alespoň. Malá destinace, kde jsme se chtěli vyhnout davům a i Lidlům😁. Realita je, že pláž je fakticky hlava na hlavě, o cenách jsem už mluvila..
My máme známého, který vlastně jezdí každý rok do Chorvatska na stejné místo. On má teda obytný vůz. Takže to jede někde do stejného kempu. Bývají tam 2-3 týdny. Jak si udělají čas. Pracují na volné noze. A nenadává, nestěžuje si, že je tam něco špatně.
Ale to bude tím, že u té polopenze člověk očekává, že nedostane oschlé zbytky atd. Jestli teda není lepší si rychlo vařit sám a spoléhat se na sebe? Toto je co říkám mému muži. Vezmu si k moři kontaktní gril a běh chvilky mám udělané různé variace. Ne. On potřebuje all in nebo nějakou polopenzi. Takže minule taky vyhrála polopenze. Ale v tom Omiši problém nebyl.
@Kelsey my jezdivali all in, když byly děti malé, vždycky si něco vybraly a bylo to bez práce. Ale když odrostly, tak je pro nás lepší si na večeře dojít někde do města po promenádě. Letos jsem dostala strach a nabalila gril i více jídel z hotovky.cz. No a pak jsme stejně na večeře chodili, protože to bylo úplně v pohodě a hotovky mi teda zbyly na příští rok. ![]()
Já se Chorvatsku už roky vyhýbám.. moc Čechů ![]()
Obvykle letame do Řecka nebo na Mallorku.
Ale baví mě vášně, které se kazdy rok kolem Chorvatska rozpoutaji..řeší se ceny, kam ano, kam ne.. a kazdy rok je to stejné, řekla bych..
Nekdo vyhraje..a nekdo ne ![]()
Vrátili jsme se včera..prosím vás nečtěte to..taková věc se muže stát všude (na prd ubytko, ale proto prověřuju před zakoupením) ale ceny jak v Brně a to zmrzlina za 2 eura je 2× větší a chutnejsk než u nas..rizek s hranolkama přepočet 250,– ale porce jako prase..ubytko za 20tisic na tyden suprove ![]()
@Kelsey píše:
My máme známého, který vlastně jezdí každý rok do Chorvatska na stejné místo. On má teda obytný vůz. Takže to jede někde do stejného kempu. Bývají tam 2-3 týdny. Jak si udělají čas. Pracují na volné noze. A nenadává, nestěžuje si, že je tam něco špatně.
Ale to bude tím, že u té polopenze člověk očekává, že nedostane oschlé zbytky atd. Jestli teda není lepší si rychlo vařit sám a spoléhat se na sebe? Toto je co říkám mému muži. Vezmu si k moři kontaktní gril a běh chvilky mám udělané různé variace. Ne. On potřebuje all in nebo nějakou polopenzi. Takže minule taky vyhrála polopenze. Ale v tom Omiši problém nebyl.
Ano, možná jsme měli smůlu na destinaci a majitele apartmánu. To ale nevysvětluje znečištěné moře, totálně přepálené ceny na stáncích s ovocem, nefunkční hrací automaty pro děti (spolkne Euro a nic, obsluha není k sehnání), naprosto přecpané pláže (fakt jako v Číně, bez přehánění), což je důsledek masivní výstavby nových apartmánů v posledních letech (na mapách. cz se to ještě nepromítlo) Prostě těch věcí je víc. Jsem zkušená dovolenková cestovatelka. Každý rok jsme s dětmi jezdili do Itálie, ale toto byl šok. Itálie je proti Chorvatsku vrchol civilizované a pokrokové země. Nechci Chorvatsku křivdit, trávila jsem tu na různých místech své dětství na dovolených s rodiči, ale tento level nepamatuju.
My jsme v Chorvatsku už víc než týden. Nic z toho co píšeš, se tu neděje (Istrie ). Možná štěstí, nevím. Ale fakt máme krásnou dovolenou za úplně v pohodě ceny.
Ohledně cen. Vrátili jsme se včera, týdenní dovolená na plachetnici. Večer zakotvení v nějakém městečku na večeři. Stavili jsme na ostrově Cres, Krk, Lošinj, Rab + atd malých. Zmrzlina 1.5-2 E, jídla která jsme měli: těstoviny s krevetama 8-10E, kalamáry 13-15 E, čavapčiči 8E, ryba velká 16E, velký burger s oblohou a hranolkama 9E…vše velké porce, výborné jídlo, všude příjemný personál. Voda všude křištálová, jen ve Splitu v marině fakt hnusná…jde o konkrétní místa. A cestou jsme viděli zejména na Rabu a Cresu nádherné malé pláže, kde bylo minimum lidí. Takže je to o výběru místa a ubytování. Jako všude. Na Makarskou bych nejela ani zadarmo.
@NicknackEK píše:
Vrátili jsme se včera..prosím vás nečtěte to..taková věc se muže stát všude (na prd ubytko, ale proto prověřuju před zakoupením) ale ceny jak v Brně a to zmrzlina za 2 eura je 2× větší a chutnejsk než u nas..rizek s hranolkama přepočet 250,– ale porce jako prase..ubytko za 20tisic na tyden suprove
Kde přesně jste byli? Jak je velké ubytování, je tam v apartmánu kuchyň, pračka? Je to minimálně pro 5 lidí? Cena je asi jedno. Příští rok bude jiná. Uložím si to. Kamarádka posílala Žaboric fotky. Tam je to taky hezké a jsou spokojení. Tak i to jsem si uložila.
Chorvati byli protivni už před cca 15 lety. Nechápu proč tam Češi pořád jezdí a cpou jim švy peníze
doteď si pamatuju, jak je obtěžovalo v restauraci, která byla prázdná že musí oblsuhovat 2 stoly - oba obsazené Čechy. Místo aby bylj rádi, že tam na konci sezóny vůbec někoho mají ![]()
@Pitaya1 píše:
Chorvati byli protivni už před cca 15 lety. Nechápu proč tam Češi pořád jezdí a cpou jim švy penízedoteď si pamatuju, jak je obtěžovalo v restauraci, která byla prázdná že musí oblsuhovat 2 stoly - oba obsazené Čechy. Místo aby bylj rádi, že tam na konci sezóny vůbec někoho mají
Nikdy jsem se nesetkala s nikým tak protivným, během toho týdne nás už vesměs znají a hned chystají stoly ať si sedneme všichni! Vždy milí a usměvaví. Jezdíme na různá místa. Vždycky obdivuji ty starší číšníka jak kmitají a ještě jsou schopni vtipkovat v češtině. Příští rok jedeme zase, už se těším ![]()