Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Birds Ty jo
. Díky, že kvůli mě sepisuješ takové litanie, přesně v týhle informace jsem doufala. A koukám, že jsem se zatím dočetla naprosto zcestné informace
. Schválně jsem koukala po klecích ( prý lepší cirkulaci vzduchu) a dokonce schválně po patrových (že prý křečci rádi šplhají). A rozměry doporučují taky menší
.
Začnu tedy hledat zase od začátku! ![]()
A pár dotazů bych měla, jestli můžu. Krmivo jsem plánovala Verse Laga (mám dobrou zkušenost od morčat) plus občas přilepšení zelenina-ovoce (je to ok?). Ale někde jsem četla, že křečkům se má občas dát i bílkovina (červ, vařené kuřecí nebo tak)???
A myslím si správně, že křeček žádnou velkou pozornost od člověka nevyžaduje? Občas ho samozřejmě poňuchňáme.
@Afrikana píše:
@Mala.ještěrka Nojo, ale potkany zase musis porad cistit, protoze desne pachnou. Co osmaci? Musi teda byt aspon dva stejneho pohlavi a chce to opravdu velkou klec, ale daji se hezky ochocit a jsou zabavni. A malo piji, takze malo curaji a nesmrdi. Maji na konci ocasku takovou steticku - to by manzel taky nedal?
Noo, oproti morčatům… Mám je moc ráda, ale to zvíře nedělá nic jiného než žere a se.re ![]()
Děkuji ti moc za snahu, ale ukázala jsem fotku osmáka manželovi a prý je to ohavná krysa s ohavným ocasem
. Osmák neprojde
@Mala.ještěrka Tak to je vyborna reakce
To je skoda, osmaci jsou desne fajn. Nazor na morcata velice chapu, kdysi jsem jich asi deset mela a myslim si od te doby to same ![]()
Jinak křeček ze zverimexu vs. od chovatele, to je naprosto neporovnatelné.
Riziko ve zverimexu je hlavně to, že si koupíš křečka zatíženého genetickou poruchou (sklonem k jakékoliv nemoci/nádoru). Jejich křečci jsou z množíren, kde jich v jednom teráriu bydlí třeba 15 nebo 20. Křečci pohlavně dospívají brzy (v pár týdnech života) a nikdo je tam od sebe neodděluje - sourozenci, samci a samičky se nakrývají vzájemně a tím si předávají genetické poruchy. Na křečkovi vystaveného na prodejně to už nepoznáš. Často prodejci ani neumí určit, jestli je to kluk nebo holka, často prodají těhotnou samičku a ona ti doma za dva týdny porodí. Co s těmi malými, když spolu zůstat nemůžou, protože by se nakryli nebo vzájemně zabili..??
Navíc nikdo tam nehlídá, jak často je samice březí. Nechají ji nakrývat do aleluja, až pak klidně při čtvrtém nebo pátém porodu umře vyčerpáním.
A jinak v obchodě jsem málokdy viděla, že by měli křečci nějaké kolo na běhání, nebo pestré krmivo. Kolikrát mají prázdné terárium a hozenou pátku od chleba. Jenže křečci pečivo nesmí, droždí je nadýmá…
U chovatele je něco takového nepřípustné. Samičky se smí nakrývat pouze 2×, pak už se nechají dožít. Každý chovatel vede rodokmeny, takže máš jistotu, že nikdo není s nikým příbuzný a nemnoží nemocné křečky. Včas od sebe sourozence oddělují. S každým křečkem se chovatel do doby prodeje mazlí, takže je zvyklý na ruku. Mají pestrou stravu, mají výběh každý den. Chovatel ti také zajistí hlídání svého svěřence po dobu tvojí dovolené, stačí se jen domluvit. A dokonce, když ti křeček z nějakého důvodu přestane vyhovovat (třeba zjistíš, že na něj nemáš čas nebo jste se i půl roku od koupi nezkamarádili), tak ho můžeš vrátit a vrátí ti peníze.
Křeček ze zverimexu stojí dneska kolik, 100, 200,–? Od chovatele stojí 400 do 700,–.
Když ti půl roku od koupi onemocní křeček ze zverimexu, tak jen pozdrav u veterináře tě bude stát 500 a často nezůstane jen u toho.
Zvaž, jaký typ prodeje chceš podpořit.
@Birds píše:
Jinak křeček ze zverimexu vs. od chovatele, to je naprosto neporovnatelné.Riziko ve zverimexu je hlavně to, že si koupíš křečka zatíženého genetickou poruchou (sklonem k jakékoliv nemoci/nádoru). Jejich křečci jsou z množíren, kde jich v jednom teráriu bydlí třeba 15 nebo 20. Křečci pohlavně dospívají brzy (v pár týdnech života) a nikdo je tam od sebe neodděluje - sourozenci, samci a samičky se nakrývají vzájemně a tím si předávají genetické poruchy. Na křečkovi vystaveného na prodejně to už nepoznáš. Často prodejci ani neumí určit, jestli je to kluk nebo holka, často prodají těhotnou samičku a ona ti doma za dva týdny porodí. Co s těmi malými, když spolu zůstat nemůžou, protože by se nakryli nebo vzájemně zabili..??
Navíc nikdo tam nehlídá, jak často je samice březí. Nechají ji nakrývat do aleluja, až pak klidně při čtvrtém nebo pátém porodu umře vyčerpáním.
A jinak v obchodě jsem málokdy viděla, že by měli křečci nějaké kolo na běhání, nebo pestré krmivo. Kolikrát mají prázdné terárium a hozenou pátku od chleba. Jenže křečci pečivo nesmí, droždí je nadýmá…U chovatele je něco takového nepřípustné. Samičky se smí nakrývat pouze 2×, pak už se nechají dožít. Každý chovatel vede rodokmeny, takže máš jistotu, že nikdo není s nikým příbuzný a nemnoží nemocné křečky. Včas od sebe sourozence oddělují. S každým křečkem se chovatel do doby prodeje mazlí, takže je zvyklý na ruku. Mají pestrou stravu, mají výběh každý den. Chovatel ti také zajistí hlídání svého svěřence po dobu tvojí dovolené, stačí se jen domluvit. A dokonce, když ti křeček z nějakého důvodu přestane vyhovovat (třeba zjistíš, že na něj nemáš čas nebo jste se i půl roku od koupi nezkamarádili), tak ho můžeš vrátit a vrátí ti peníze.
Křeček ze zverimexu stojí dneska kolik, 100, 200,–? Od chovatele stojí 400 do 700,–.
Zvaž, jaký typ prodeje chceš podpořit.
Když ti půl roku od koupi onemocní křeček ze zverimexu, tak jen pozdrav u veterináře tě bude stát 500 a často nezůstane jen u toho.
A máš nějaký tip na chovatele? Jak jsem psala, díky morčatům má s chovateli hlodavců dost otřesnou zkušenost. Má současná morčata ze zverimexu jsou mnohem zdravější a vymazlenější
Doplňuji: už jsem našla seznam chs na krecciklub.cz. Ono těch chs zas tak moc není
@Magical-eyes píše:
@Birds na té fotce leze ven? Běhá po bytě?
Leze ven. Bylo to asi v 11 večer, chvilku po čištění ubikace a dřevěný most byl tentokrát trochu výš. Stačilo, aby jedním prstíkem došáhl na dřevěný okraj a vytáhne se pak nahoru celý. Což ale nevadí, pokud máš víko. Tady se sápal ven, protože chtěl být venku mimo domov, aby si zaběhal a zažil taky něco jiného.
Každý večer hi beru ven, běhá v předsíni a nebo v ložnici, kde nejsou žádné kabely a úzké škvíry za nábytkem, aby mi tam nezdrhl. Nejlépe by se měl v obýváku s kuchyní, tam je to nejzajímavější, ale podleze lednici a dostane se za linku. A tam je značné nebezpečí.
V ložnici už si pod postelí udělal pelíšek a jednou tam s námi i přespal. Ale víckrát ne, není to pro něj značka ideál, když si nemůže lehnout si svého sám kdy chce ![]()
@Afrikana píše:
@Birds Jee, to je super, ze uz se i chovu krecku venuje takova pece
Ano, je to důležité. Od zavařovací sklenice před třiceti lety po prostorné ubikace až 160 cm… naprostá pecka. Německé a britské standardy uvádí minimální rozměr pro syrského 100×50 cm. A já se k nim přikláním, když vidím toho svého, jak má těch 110cm za chvíli prozkoumané. A co dál? No jediné ho brát ven. Musí mít i jinou zábavu, než jen chodit po tak malém prostoru celý život.
Edit: ven myšleno v bytě. Nikoli na zahradu, to se nemá dělat!
@Afrikana píše:
@Mala.ještěrka Nojo, ale potkany zase musis porad cistit, protoze desne pachnou. Co osmaci? Musi teda byt aspon dva stejneho pohlavi a chce to opravdu velkou klec, ale daji se hezky ochocit a jsou zabavni. A malo piji, takze malo curaji a nesmrdi. Maji na konci ocasku takovou steticku - to by manzel taky nedal?
To že smrdí, to máš pravdu, sotva to vyčistím tak za 2 dny zase smrdí, ale jsou hodně inteligentní, dost jsme s nima zažili různé situace, ale ne každý potkan je přátelský a měli jsme i potkany který dožili sami v kleci protože se s nikým nesnesli.Nad osmáky jsem taky přemýšlela ale nějak mám obavy jak je ochočit, nic o nich nevím. Je mi jasný si to můžu přečíst, ale chybí zkušenosti. Holky pořád prudí že chtějí další zvířata a pro mě je pokaždé návštěva zverimexu utrpení, ty by asi vykoupili všechno co se tam hýbe. ![]()
@Mala.ještěrka píše:
@Birds Ty jo. Díky, že kvůli mě sepisuješ takové litanie, přesně v týhle informace jsem doufala. A koukám, že jsem se zatím dočetla naprosto zcestné informace
. Schválně jsem koukala po klecích ( prý lepší cirkulaci vzduchu) a dokonce schválně po patrových (že prý křečci rádi šplhají). A rozměry doporučují taky menší
.
Začnu tedy hledat zase od začátku!
A pár dotazů bych měla, jestli můžu. Krmivo jsem plánovala Verse Laga (mám dobrou zkušenost od morčat) plus občas přilepšení zelenina-ovoce (je to ok?). Ale někde jsem četla, že křečkům se má občas dát i bílkovina (červ, vařené kuřecí nebo tak)???
A myslím si správně, že křeček žádnou velkou pozornost od člověka nevyžaduje? Občas ho samozřejmě poňuchňáme.
To tedy úplně nechápu, kde ses to o té ubikaci dočetla
… To snad není pravda, že takové bludy jsou stále doporučovány. Křeček v přírodě obývá teritorium o pár hektarech!! Takže i ta doporučená stovka ubikace je pro něj málo, z tohoto pohledu.
Versele-Laga určitě můžeš, ale pořiď i další, ať máš dvě nebo tři směsi naráz. Křeček totiž nikdy nesní sto procent z jednoho krmiva. Vždycky je tam něco, co mu nechutná, je potřeba mu teda dát na výběr.
Můj má Versele-Laga nature hamster, JR Farm křeček feast, JR Farm křeček adult a pak od jedné holčiny, která sama vyrábí pod názvem Křupátka, směs Goldie 3. Najdeš ji na FB.
Ke krmení: četnost je takto:
Jednou za tři dny rozhodíš po ubikaci tři hrsti tří různých směsí, ať si to hledá sám, aspoň se zabaví.
Ob den nebo každý třetí den dáš kousek zeleniny (kousek je cca špalíček 2×1 cm, u listů klidně 7×7 cm).
Jednou za 14 dnů dáš kousek ovoce.
Zelenina: milují listy salátu, okurku, mrkvičku, celer, petrželové a mrkvové listy, řepu, papriku. Kedluben, brokolicí, květák také, ale těch se dává méně, protože můžou nadýmat.
Z ovoce stačí jen základ a jen občas! Jablko, hruška, banán, meloun. Neměli by obecně peckoviny (švestky, meruňky, broskve, třešně), a citrusy (pomeranč, grep) ani avokádo. Mají v sobě něco, co může pro některé křečky být jedovaté. Ne že by hned umřel, ale prý jim to nedělá dobře. Já osobně to zkoušet nebudu.
Ovoce se dává opravdu výjimečně kvůli obsahu cukru, u křečků lze vypěstovat cukrovku, pokud mají příliš mnoho sladkého.
Bílkoviny jsou vždy přínos, ve směsi h jich není vždy dostatek a ne každý křeček má rád sušené červy. Kuřecí maso může (vařené bez soli a koření, jen s kořenovou zeleninou), může i vajíčko na tvrdo, může i kapsičku nebo konzervu pro koťátka. Od všeho jen troška, podle chuti a není potřeba každý den.
A posílám odkaz na jeden z nejlepších zdrojů o chování křečka, co jsem na netu našla a obsahuje mraky informací, jak o bydlení, tak o krmivu, tak o chovu, tak i o běžných nemocech, i o genetice a o označování typů a barev srsti (což se hodí, protože někteří chovatelé popisují barvy miminek s těmito kódy. Ale většina píše slovně, ne každý to zná).
https://chov-krecka.webnode.cz/
A křeček sice nijak zvlášť nevyžaduje interakci s člověkem, ale myslím, že je to jen ku prospěchu, když se k němu chováme ohleduplně.
Třeba my ho necháváme běhat po ložnici. A když tam přijdeme třeba za třičtvrtě hodiny, tak už chodí kolem dveří a sám vleze do ruky, protože už mu to stačilo, nebo už ho to nebaví a chce do domečku se napít, najíst, nebo k nám do ruky, na pohovku, na postel, prostě chce změnu. Někdy mi takhle vyleze po noze až na rameno
A samozřejmě, každý křeček je povahově jiný, což je vždycky překvapení. Jaký je, to člověk pozná až za nějaký čas.
@Mala.ještěrka píše:
A máš nějaký tip na chovatele? Jak jsem psala, díky morčatům má s chovateli hlodavců dost otřesnou zkušenost. Má současná morčata ze zverimexu jsou mnohem zdravější a vymazlenějšíDoplňuji: už jsem našla seznam chs na krecciklub.cz. Ono těch chs zas tak moc není
Já tedy nevím, jak je to u morčat, ale křečci chovatelé mi přijdou jako komunita přátel, co se hlavně snaží šířit osvětu. Pořádají pod ČKK každoroční výstavy, na FB jsou aktivní, odpovídají na dotazy… Mám ve skrze jen dobrou zkušenost.
A nenech se odradit, pokud žádná v blízkosti není. Často využívají službu Zverado - převoz zvířat. Takže není problém si nechat doručit křečka z Brna do Prahy. Já osobně bych si tedy pro něj vždycky sama dojela, mám ráda kontakt s chovatelem. I kdyby to byly 2 hodiny cesty.
Sama mám zkušenost s CHS Little Stars of Space, CHS Metal hamster a CHS Carestelle Hamstery. A z CHS Anwy Zet jsem si posledně vzala odloženečka - první majitel mu nepřišel na chuť, že prý ho kouše. Tak jsem se ho ujala, nekousl mě ani jednou. Vždy je to o přístupu…
My meli klec s tunelem a krecek tam moc nelezl. Klec je obecne hlucna, v noci krecek kouse ty mrizky. Kazdou noc jsme krecka stehovali co nejdal
. a pokud rad hrabe, tak budou piliny vsude 😀. V terariu se zas udrzuje vlhko a smrad
.
@mamule42 píše:
Tak já nejsem vyloženě proti zverimexům, taky tam koupím zvířátko když na to přijde, spíš mluvím že zkušeností, křečci trpí na nádory, jsou to chroničtí útěkáři, strašně rádi hryžou v noci mříže u klecechovala jsem je od dětství, teď mám potkánky, morčata, psa, měla jsem zakrsklý králíky, takže zvěřinec
Naposledy jsem brala od chovatele 3 potkánky samce, ale ujela mu ruka a šoupnul mi tam místo samce samici, tak jsem mu mladý odvezla, když to zavinil.12 potkanů už bych nevydýchala. Ještě bych chtěla kočičku, ale tu mi manžel nechce povolit že až nebude pes, je mu 13 tak třeba možná za pár let se jí dočkám.
Taky jsme meli krecky..a ano utekari, jeden zdrhnul z klece vysoko v nabytku dodnes nevim jak, schoval se za smontovany nabytek. Po trech dnech dobrovolne vylezl, cely od prachu. Snad dva dny prospal, ale poucil se a uz nezdrhl. Pak jsme me meli ochoceneho dzungeraka,, kluk ho choval v ruce, milacek, ale jak pises chudak jako senior mel nador na ocicku, my mu ho chteli nechat operovat, fakt a vetka nam to rozmluvila, ze by dedous neprezil narkozu a v tichosti ho uspala.
@lilith1 píše:
Taky jsme meli krecky..a ano utekari, jeden zdrhnul z klece vysoko v nabytku dodnes nevim jak, schoval se za smontovany nabytek. Po trech dnech dobrovolne vylezl, cely od prachu. Snad dva dny prospal, ale poucil se a uz nezdrhl. Pak jsme me meli ochoceneho dzungeraka,, kluk ho choval v ruce, milacek, ale jak pises chudak jako senior mel nador na ocicku, my mu ho chteli nechat operovat, fakt a vetka nam to rozmluvila, ze by dedous neprezil narkozu a v tichosti ho uspala.
Jak píšeš o nádoru, to si pamatuji jak jeden křeček trubka si propíchl něčím ten vak v tlamičce, nevím jak se to přesně jmenuje a udělala se mu boule pod okem, tak mu to v narkóze vyčistili, měl tam hnis, byl to mazel tak jsem byla ráda že to přežil, a pak jsem tam byla s jedním který měl najednou vytlačený očičko a celé vyschlé a když jsem ho chtěla uspat aby se netrápil, tak odmítli, že ještě nějakou dobu vydrží. To je těžký, málokterý křeček se ochočí tak že je to mazel. Hlavně na nich nepoznáš hned, že jsou vážně nemocní, vet mi řekla že i když mají horečku tak se chovají normálně. Ted máme potkany, a taky se tu střídají jak fusekle.Jsou dost nachylní na nemoce, jsou schopni umřít steskem když jim odejde parťák, a najednou jsou sami. Málokterý přijme cizího potkana, a je akorát zbytečná mela, je schopen cizího zabít, pokud je menší.
@Birds píše:
Ano, je to důležité. Od zavařovací sklenice před třiceti lety po prostorné ubikace až 160 cm… naprostá pecka. Německé a britské standardy uvádí minimální rozměr pro syrského 100×50 cm. A já se k nim přikláním, když vidím toho svého, jak má těch 110cm za chvíli prozkoumané. A co dál? No jediné ho brát ven. Musí mít i jinou zábavu, než jen chodit po tak malém prostoru celý život.Edit: ven myšleno v bytě. Nikoli na zahradu, to se nemá dělat!
Naprosto s tebou souhlasim a libi se mi, ze uz i u krecku se vseobecny nazor na podminky chovu zlepsuji.
@mamule42 Osmaci se ochocuji uplne super, ale brala bych je jenom od chovatele uz vymazlene. Protoze oni taky trpivaji na cukrovku, takze bych preferovala nejaky dobry chov, kde si je nunaji a necpou je nevhodnym krmivem a nenechaji krizit brachu se segrou. Ale chce to velkou klec a kolecko s prumerem aspon tech 28cm. Mivala jsem jich doma taky k desiti, poustela jsem je z voliery, tak mi behali po mistnosti, chodili za mnou v houfu jak za krysarem a kdyz jsem si sedla, splhali po mne a vsechno je velice zajimalo. Za me uplne skvela zviratka a jeste vydavaji hezke zvuky, kdyz se k sobe tuli
Z hlodavcu mi prijdou asi nejlepsi.