Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj.
Přemýšlím, že bych dětem pořídila křečka syrského (samozřejmě počítám s tím, ze starat se o něj budu já
). Zatím vybírám klec a chtěla bych se zkušenějších chovatelek/chovatelů zeptat, jestli má smysl pořizovat klec s tunelem (viz. foto)? Prolézají tam křečci nebo je to úplně na prd?
Díky za odpovědi
@Mala.ještěrka píše:
Ahoj.
Přemýšlím, že bych dětem pořídila křečka syrského (samozřejmě počítám s tím, ze starat se o něj budu já). Zatím vybírám klec a chtěla bych se zkušenějších chovatelek/chovatelů zeptat, jestli má smysl pořizovat klec s tunelem (viz. foto)? Prolézají tam křečci nebo je to úplně na prd?
Díky za odpovědi
@Mala.ještěrka píše:
Obrázek jsem samozřejmě zapomněla
Jaký je rozměr klece? Zdá se mi malá. Pořídila bych nějakou prostornější.
Opravdu chceš dětem pořídit křečka. Jsou to spíš noční zvířata, a jsou docela nevrlý když je děti budou budit ve dne.Jsou sice roztomilí, ale nevíš co koupíš. Jdeš přes chovatele nebo zverimex? Ten tunel bych jim asi taky pořídila.
Ta klec vypadá malinka. Pořídil bych hybrid akvárium/klec. Bude moci hrabat a neudělá nepořádek kolem, mize i šplhat a lépe to vetra než akvárium.
https://media.cdn.kaufland.de/…99960f5.webp
@mamule42 Jsem zatím ve fázi vybírání vybavení, obrázek jsem dala ilustrační a opravdu se ptám spíš na to, jestli křečci lezou do těch tunelů. Dětem se tunely samozřejmě líbí, ale nevím, jestli to není zbytečné.
A ano, jestli nakonec další zvířátko koupíme, tak křečka. Už máme morčata a kočku, takže děti si i přes den mají s kým hrát
. A uvažuju nad zverimexem. Vím, že spousta lidí je (oprávněně) proti, ale s naším zverimexem mám jen ty nejlepší zkušenosti. Morčata od chovatelky byla naopak obrovský omyl ![]()
Údajně křečci zas až tak moc na šplhání nejsou, spíš než do výšky ocení větší prostor na plocho a vysokou podestýlku, aby mohli hrabat. Do tunelu podle mě křeček půjde, ale není to rozměrově spíš pro menší křečíky?
@mamadvou píše: Údajně křečci zas až tak moc na šplhání nejsou, spíš než do výšky ocení větší prostor na plocho a vysokou podestýlku, aby mohli hrabat. Do tunelu podle mě křeček půjde, ale není to rozměrově spíš pro menší křečíky?
Nás křeček splhal i miloval tunely…
@Mala.ještěrka píše:
@mamule42 Jsem zatím ve fázi vybírání vybavení, obrázek jsem dala ilustrační a opravdu se ptám spíš na to, jestli křečci lezou do těch tunelů. Dětem se tunely samozřejmě líbí, ale nevím, jestli to není zbytečné.A ano, jestli nakonec další zvířátko koupíme, tak křečka. Už máme morčata a kočku, takže děti si i přes den mají s kým hrát. A uvažuju nad zverimexem. Vím, že spousta lidí je (oprávněně) proti, ale s naším zverimexem mám jen ty nejlepší zkušenosti. Morčata od chovatelky byla naopak obrovský omyl
Tak já nejsem vyloženě proti zverimexům, taky tam koupím zvířátko když na to přijde, spíš mluvím že zkušeností, křečci trpí na nádory, jsou to chroničtí útěkáři, strašně rádi hryžou v noci mříže u klece
chovala jsem je od dětství, teď mám potkánky, morčata, psa, měla jsem zakrsklý králíky, takže zvěřinec
Naposledy jsem brala od chovatele 3 potkánky samce, ale ujela mu ruka a šoupnul mi tam místo samce samici, tak jsem mu mladý odvezla, když to zavinil.12 potkanů už bych nevydýchala. Ještě bych chtěla kočičku, ale tu mi manžel nechce povolit že až nebude pes, je mu 13 tak třeba možná za pár let se jí dočkám.
Možná lepší, než křeček, je piskomil. Je aktivní ve dne, dá se ochoçit na ruku, taky hrabe, šplhá, děla tunely.
Ahoj, jsem už (troufnu si říct) profi chovatelka křečků, mám osmého. Za posledních pár let se v oblasti chování křečků jako mazlíčka dost věcí změnilo a pokročilo. Nebavím se teď o chovatelství, ale o tom mít ho jako zvířátko pro radost.
Předně by sis měla říct, jestli ti opravdu záleží na jeho životě. Rozhoduješ za něj, jestli bude mít spokojený a zdravý život. Doufám ale, že to tak je, když se zajímáš o to, jaký typ bydlení mu vybrat (oficiálně je to ubikace, což je obecný výraz).
Jako ubikace se již nedoporučuje klec.
Nejzávažnějším důvodem jsou mříže. Mřížemi proudí vzduch a zjistilo se, že to křečci špatně snáší, mají z toho stres. Závan vzduchu v nich vyvolává chuť utéct. Chtějí se dostat za mříže, protože cítí, že tam je další prostor s chtějí se tam dostat. Z toho vyplývá, že začnou mříže kousat. A nedokážou s tím přestat, i když jim to hrozně ničí zuby. Vidina úniku je pro ně naprostou prioritou a budou to dělat pořád. A zvlášť, pokud se vybere klec o délce menší než 80 cm! Druhá věc je, že když chce křeček uniknout, naučí se i šplhat. Pokud se dostane až nahoru, tak spadne (neumí sručkovat dolů) a může si polámat křehké kostičky.
Dodám, že tunel je pro křečka úplná zbytečnost. Hrozí zaseknutí, vyčerpání, vydýchání vzduchu a je vymalováno.
Celkově, ubikace na obrázku je tak nevhodná, že nejvhodnější už být nemůže. Držení křečka v kleci je zastaralý zpusob a nikdo, kdo se o křečky zajímá, už je nepořizuje.
Což ti ale nikdo ve zverimexu neřekne, protože by přišli o zákazníka.
Jinak vše výše uvedené nejsou domněnky, jsou to reálné zkušenosti lidí.
Místo klece se používá ideálně celoskleněné akvárium (nikoliv terárium pro plazy, ty mají nedostatečné větrání) nebo plastový box, např. typ Samla z Ikey, nebo lidi na netu kupují z jiných obchodu přes eshopy. Zcela minimální rozměr je délka 80 cm x šířka 40 cm x výška 40 cm. Pokud sezeneš například délku 70 cm, pak má být šířka 50 cm apod. Jde o podlahovou plochu. Křeček je tvor, který potřebuje chodit po jedné úrovni, proto malé a vysoké ubikace do patra se nepočítají do podlahové plochy. Křeček není šplhavec. Raději se podhrabe, než aby něco přelezl.
S tím souvisí minimální vrstva podestýlky 15-20 cm. A takovou nelze dát do klece (další důvod, proč nejsou vhodné - mají nízkou základnu). Dnes se ideálně používá tzv. kaytee (v zásadě jsou to slisované naškubané kapesníky, které po nasypání oddělíš a načechráš, získají dost na objemu, najdeš na internetu) - hlavně do domečku a v jeho okolí. Do plochy se pak promíchá s hoblinami (jsou levnější).
A poslední dvě nejdůležitější věci do ubikace:
1. Dřevěné nebo plastové kolo. KOLO, ne kolečko! Minimální průměr pro syrského křečka je 28 cm. V menším má neustále prohnutou páteř, což mu způsobuje deformace a bolesti. Křeček musí mít při běhání v kole zcela rovnou páteř a hlava musí mířit rovně dopředu, ne nahoru.
Na tomto místě rovnou VARUJI před pořízením kovového kola s kovovými příčkami. Příčkami křečkům propadávají nožičky, čímž se jim jednak blbě běhá a jednak si takto nejeden při běhu zlomil nohu. Navíc tato kola mají příčnou lištu a stojiny. Při roztočení kola se logicky otáčí příčná lišta oproti stojinám a vzniká tak nůžkový efekt. Někteří křečci rádi vyskakují z kola za jízdy… Netřeba dodávat, co se stane, když chtějí vyskočit zrovna ve chvíli, kdy se tyhle části míjí, což je při běhu každou vteřinu. Křečka to secvakne tak, že má vnitřní zranění, zlomeniny a umírá. I toto jsou reálné zkušenosti.
Potud to jsou zcela základní věci, které bys měla dodržet, pokud nechceš, aby byl křeček frustrovaný z malé ubikace, frustrovaný z toho, že nemůže ven, i když mřížemi cítí okolní vzduch, a frustrovaný z toho, že ho bolí běhat v malém kole. Protože on běhat potřebuje (dá i 9 kilometrů za noc), tak se za cenu bolestí nacpe i do malého kolečka…
2. Písek v nějaké dóze nebo v květináči. Křečci milují se v něm válet a hrabat, pískem si tak čistí srst. Často se taky naučí do něj chodit na WC a pak si tolik nečůrají do domečku. Jedná se o písek pro činčily, lze koupit ve zverimexu.
Přikládám foto ubikace mého křečka (110 d. x 40 š. x 45 v.), taková je v pořádku.
Pokud se chceš dozvědět víc info, co je pro křečka dobře a co ne, i z hlediska stravy, jaké značky kupovat nebo jakým se vyhnout, přidej se na FB do skupiny Svět křečků a křečků (tu doporučuju, spravuje ji zkušená chovatelka) nebo Křečci a křečíci.
V záhlaví každé skupiny je záložka Doporučené, tam jsou příspěvky správců, jak křečka správně chovat.
Kdybys chtěla ještě něco vědět, tak se klidně ptej ![]()
Příspěvek upraven 02.08.23 v 20:43
@mamule42 píše:
Tak já nejsem vyloženě proti zverimexům, taky tam koupím zvířátko když na to přijde, spíš mluvím že zkušeností, křečci trpí na nádory, jsou to chroničtí útěkáři, strašně rádi hryžou v noci mříže u klecechovala jsem je od dětství, teď mám potkánky, morčata, psa, měla jsem zakrsklý králíky, takže zvěřinec
Naposledy jsem brala od chovatele 3 potkánky samce, ale ujela mu ruka a šoupnul mi tam místo samce samici, tak jsem mu mladý odvezla, když to zavinil.12 potkanů už bych nevydýchala. Ještě bych chtěla kočičku, ale tu mi manžel nechce povolit že až nebude pes, je mu 13 tak třeba možná za pár let se jí dočkám.
Tak to máme velmi podobně. Až na ty zakrslé králíky, ty jsem nikdy nechovala
. Být to na mě, tak koupím potkany. Žijí přibližně stejně dlouho jako křeček, a i když taky trpí na choroby, tak jsou nesrovnatelně inteligentnější a zábavnější. Ale manžel má fobii z myší a nic s dlouhým holým ocasem u nás neprojde
. Děti chtějí křečka, protože milují na YouTube videa, kde křečci probíhají labyrintem z papundeklu. Podle mě na stavbu křeččího lunaparku nikdy nedojde, ale jsem ochotná ho koupit i tak, protože je to zvíře malé, nenáročné a nejspokojenější je ve chvíli, kdy ho my lidi necháme na pokoji ![]()
@Mala.ještěrka Nojo, ale potkany zase musis porad cistit, protoze desne pachnou. Co osmaci? Musi teda byt aspon dva stejneho pohlavi a chce to opravdu velkou klec, ale daji se hezky ochocit a jsou zabavni. A malo piji, takze malo curaji a nesmrdi. Maji na konci ocasku takovou steticku - to by manzel taky nedal?
@Birds Jee, to je super, ze uz se i chovu krecku venuje takova pece ![]()