Chov slepic

26833
31.7.16 15:05

Chov slepic

Ahoj všem, sice jsem mezi slepicemi vyrostla, ale o jejich chovu vím kulový :mrgreen: Budeme se tento měsíc stěhovat a ráda bych tak 5 slípek na vajíčka. Můj dotaz je, kolik, co (a za kolik) toho sežerou? Vím, že babička jim vždy strouhala brambory, šrot a nevím co a míchala to ve velké míse. Kde se ten šrot dá sehnat? A taky, seženu teď ještě někde mladé nosnice?? Klidně i další postřehy z chovu, v podstatě vím jen, že mají mít kurník a výběh :mrgreen: Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3630
31.7.16 15:17

My krmime pšenici se šrotem a do toho trochu vitamínu a přidá se voda. Záleží, jak velký mají výběh a jestli si sami něco nahrabou, podle toho krmime.. Brambory jim nedělám, mají po nich většinou průjem. Pšenici kupuji přímo od zemědělce ( metráku stojí přes tri stovky), ale dá se sehnat v obchodě i stim šrotem ( ten je treba kukuřičný nebo mají i jiné druhy, cenu nevim, ale cca 15-20kc/kg a vitaminy. Prodávají taky krmné granule, brali jsme je občas na zimu.Oni ti poradi i kolik koupit pro kolik slepí, ale mi mame slepic 15 a mame metrák pšenice na cca 3,5-4,5 mesice. Přes zimu toho sní vic, než přes jaro- léto. Taky dáváme slepí kam zbytky z domácnosti. Staré pečivo, slupky od ovoce a zeleniny atd… Jinak tedy kurice se daji sehnat po cely rok. My bereme nosnice z,,továren na vajíčka" zachráníme jim tak život a trochu jim to bytí, zprijemnime ( zacházení tam s nimi katastrofálně) pokud bys mela o vyřazené slepicky zajem, je na fcb skupina Slepice v nouzi. Vynesene slepice stojí kolem 30kc/ ks a rovnou snášejí. Kurice stojí od 120-160kc a je jim tak 12-20 tydnu, takze snášejí az pozdeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1529
31.7.16 16:36

Souhlas s Kačulí:))) teď mám 3 straší a 3 nové kuřice, co mi začnou tak koncem září nést. Zrovna teď se bude prodávat pšenice - kupuji půl metráku, to je ten klasický bramborový pytel, loni to bylo 360,– Kč. Pak podle potřeby dokupuji takovou tu hotovou směs - mají to ve zvířárnách, nebo v zahrádkářských marketech, apod. To je buď po 10 - 25 kilo, podle výrobce. Plus dostávám sušený chleba od příbuzných, ale to je nárazově. Večer je tedy pouštím tak na cca hodinu do zahrady na pastvu.
Jo, kukuřičný šrot kupuji na zimu, ale ten dávám, jen když mrzne - je hodně výživný a tučný a slepíce nemá být ztučnělá, pak nesese. V zimě jim dávám teplou /vlažnou vodu/ a když fakt mrzne, tak misku s vodou do plochého starého kastrolu, kde je vařící voda, aby jim to hned nezamrzlo. Chovám slípky už 11. rokem a domácí vajíčka jsou prostě nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
31.7.16 18:10

@kačule.j Díky, ten tip se slepicemi v nouzi je super, děkuju!
@Poustevnice taky děkuju za rady, jen dotaz, v jakých marketech konkrétně máš zkušenost? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
31.7.16 20:27

@Poustevnice koukám, že jsi z Nymburka, my se stěhujeme k Poděbradům, okolí vůbec neznám, mohla bys mi, prosím, dát konkrétní typy, kde co výhodně pořídit :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3630
31.7.16 22:33

@Reinka tak to jsem rada, je to dobra organizace. My prave brali minuly tyden vynesene, mame je uz podruhé a jsme rádi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
1.8.16 19:51

@kačule.j já zachraňuji kde co, tak proč ne i slepice :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3630
1.8.16 21:09

@Reinka akorat teda upozorňuji, ze vypadají opravdu hrozne. Jsou hodne oskubany, o to vetsi mame radost, ze se u nas budou mit hezky. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9075
1.8.16 21:26

Máme slepice asi tak 30 let. Kupujeme je na zvířecím trhu, nosnice cca 15 týdnů staré stojí tak 100kč, čím starší a blíž snášení, tím dražší. U nás je i přímo slepičárna, kde prodávají vynesené nosnice, ale já bych je tedy nebrala, jsou zvyklé na jinou stravu, jejich vajíčka nikdy nejsou taková jako slepic, které jsou určené pro maloprodej. U nás v okolí je několik malochovatelů, jejich kuřata jsou dražší, ale jsou zvyklá na pobyt venku. Bacha na to ty vynesené slepice jsou zvyklé na dotápění. My jsme z jižních čech, úpatí Šumavy, v zimě by nám tyto slípky pošly.
Krmíme pšenicí od soukromníka metrák - dva pytle stojí cca 320kč, podle úrody. K tomu mají ve svém výběhu kompost, kam běhám třikrát denně ze zbytkama pečiva a zeleniny a všeho. V zimě dáváme trochu sena, pokud není tráva, denně pouštíme do horní části zahrady, aby se napásly. Slepice potřebuje hrabat, je to hrabavý pták, pokud mu to neumožníš, nebude snůška ani hojná a ani kvalitní. Denně potřebují čistou vodu, v zimě teplou. V zimě nepouštět ráno z kurníku pokud je pod - 8 stupňů, mohou jim pomrznout hřebínky, slepice ti chcípne z nachlazení ( z vlastní zkušenosti).Já je proto v zimě zaháním do skleníku, tam je zavřu a tam si hrabou, pro tento účel jim tam na podzim zaseju pohozením pšenici, tam jim do zimy naroste a oni se tam pak peleší. To oni moc rády, kromě kurníku, doporučuju přístřešek, kam si přes den vlezou a kde je holá zem, udělají si jámy a tam si v prachu lebedí, impregnují si tím peří. :think: Snad jsem to vypsala všechno.

Dáváme jim i zbytky, co nosí manžel z práce z jídelny a pečivo a všechno. V zimě jim nechám v kastrolu v teplé vodě naklíčit pšenici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3630
1.8.16 21:57

@alisekR no nemohu souhlasit, ze by mela jiná vajíčka. Mame jak vynesene, tak jsme u nich meli 5slepic od chovatele a rozdil jsme tedy nepoznali. Ano, v halách je krmí většinou granulemi, ale když si je vezmeme domu, tak basti co dostanou a strasne rychle se z toho předchozího působiště vzpamatuji. Bydlíme ve výšce 500m. n.m a nikdy nam vynesene slepice neprošla na nastydnuti. Ono ty vyřazeni totiž většinou probíhají v létě a na jaře, takze si slepice do zimy venku zvyknou. Nikomu vynesenky nenutim, ale nikdy jsme s nimi neměli problem a to mame několikáté. Někdo se těch chudinek ujmout musi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
2.8.16 10:30
@kačule.j píše:
@Reinka akorat teda upozorňuji, ze vypadají opravdu hrozne. Jsou hodne oskubany, o to vetsi mame radost, ze se u nas budou mit hezky. :)

A jak nejsou málem schopné chodit a na všechno tak koukají :-( Ale ta krása, když už se opeří, rozkoukají a rozběhají! Moc jm to pak na pastvině sluší! :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
2.8.16 16:49

Když máš ráda slepice, tak to se tu budeš v některých tématech cítit jako doma :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16548
2.8.16 16:56
@Burj Chalifa píše:
Když máš ráda slepice, tak to se tu budeš v některých tématech cítit jako doma :mrgreen:

zase oplýváš vtipem, co? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
2.8.16 17:07
@merlose píše:
zase oplýváš vtipem, co? :zed:

už klovou! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit