Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hezky den vsem!!!
Kdo chova vresove ovecky, nebo vubec ovce, a jake? Jak dlouho, mate prirustky, jake vase radosti a starosti s oveckama? Behem mesice my dovezeme nase 2 vresove ovce, a jsem zacatecnik v chovu, tak by se chtelo mi poplkat o oveckach.Ale klidne sem i s kozenama, drubezi…skratka, nas dvur ![]()
@toooja ovečky závidím. My máme jen slepice. Chtěla jsem kozu, ale neprošla mi.
My máme ovce na chalupě - ale nemáme „registrovaný chov“, máme je už dlouho, ještě dřív, než to bylo povinně registrované. Letos jich máme hodně, myslím 13ks. Jehňata už jsou 4, ještě další ovce snad budou mít.
Billi-u nas se tim zabyvam doma jen ja.mela jsem i kraliky, kachny, husy, krocany-vse chovne pary a mladata tez byli, a zustali mne jen slipky a perlicky-pred druhym porodem uz jsem to vse fakt nezvladala a prodala,rozdala.ale mi to moc chybi. a zahradu mame velkou, tak ty ovecky snad budou mit dost prace. chtela by i berana, ale manzel zatim proti-ze jsou agresivni, k detem nevhodne. Ovsem vresove ovce-beran, pry je moc hodny, netrka. Chtela by i jehnatka.
Obdivuji acimedaca-tolik ovec bych uz nezvladla!!!a to „rodite“ sami? ja toho se bojim, ale laka me. Uvidime, jak to pujde. doufam, ze nase ovecky rychle na nas zvyknou a snad i beranka koupime. registrovat musim, jelikoz mam je domluvene z registrovanych chovu, tak pevod bude na…registrovany chov. a u Vas beran trka-acimedaca???
Máme ovce romanovské, koupili jsme 2 březí ovce v roce 2012, loni jsme měli 4 jehnata( 3 jehničky a beránka), 2 jsme prodali a 2 nechali na podzim „na maso“, ale já to nejím, prostě z toho masa cítím něco, co mi hodně vadí. Beránek začal být trošku agresivní už kolem půl roku, párkrát dostal lopatou a přestal, ale na děti si dovoloval až do zabíjačky. Ted čekáme další jehnata od těch 2 ovcí, porody neřešíme, chováme je hodně přírodně, takže počítáme s tím, že si poradí samy. Samozřejmě tam denně chodíme.
Jinak mně to počáteční nadšení přešlo hodně brzy, ovce jsme pořídili hlavně na pasení velké zahrady, ale trefili jsme se na takové potvory, že místo žraní trávy, vymýšlí otřesné věci, roztrhaly nový plot, sežraly nám snad všechno, co na zahradě bylo, zničily dřevěnou boudu, několikrát jsem je honila po dědině… Přemlouvám manžela, že je na jaře prodáme i s jehnaty a radši budu zase chodit se sekačkou, on se zatím nerozhodl. Jinak já mám králíky, slepice, krůty a kuřata, takže práce kolem zvířat mi nevadí, ale kvůli těm ovcím jsme si i párkrát ze zoufalství pobrečela. Ted když se nám narodí další mimino, už se kvůli nim rozčilovat nehodlám. Tím tě nechci odradit, jen se vypsat, na jaké bestie jsme to bohužel my narazili…
![]()
Ahojík taky máme ovečky(8) a jednoho brana..teď máme 4 jehňátka..ale jak tu bylo už zmíněno od @Romanetka zničili plot, několikrát utekli, ožrali stromky a všude bobky, ale zahrada byla hezky spasená…jinak máme 2kozy taky čekáme kůzlata…pak pár prasat, slepice, kačeny a jalovičku…měli jsme i poníka..ale holt přítel dal přednost jalovičce a vyměnil je..i králíky máme za sebou..
)
@toooja beran zatím netrká, vydrží většinou tak 3 roky, čím je starší, tím je to horší. Naše ovce rodí samy, my na chalupě nebydlíme, takže jsou tam přes týden samy. V létě na zahradě, v zimě zavřené v chlévě, takže my většinou přijedeme, až když jsou jehňata narozená. Jinak jak píšou holky, není to moc romantika, jsou to držky rozežraný - nejradši mají muškáty a okrasný kytky
Jak je pustíme na druhou zahradu, tak okoušou ovocný stromy, jsou na pěst. Jak se naučí bečet „na povel“ = že jim něco neseš, tak řvou celý dni, jen se někdo pohne na dvoře ![]()
Ty jo,!!!nemela jsem zalozit totto tema drive, nez jsme ovce objednali???
Mam v zahrade ruze, ale zaplotim je, stromky oplocene jsou, a snad nebudou tak potvorne, ze budou utikat…Meli jsme prasata vietnamske, a oni teda nam utikali pravidelne, az skoncili zavrene v chlivku az do zabijacky. Ohedne rozezranosti…porizuji na spasani zahrady a smitec, seno dostanou, oves, v zime, a co jsem cetla o vresovych ovcich-ze sezerou vsechno i stary porost, ze nejsou narocne v tomhle, ale zjistime, co pravdy na tom. a to beceni…to bude sranda asi, Sousedi ale nemame, teda…jedni jen na chalupe obcas, druhe jsou porad doma ci na konirne, tak nebude beceni vadit, ale zajima me, zda budou stat u branky, jak to delali nam vsechna drubez-huse, kachny…jen me videli, hned k brane a kecali.zas…kdyz mi to vadi, zalezu dom, ve dvore nejsem porad.ale nahlodalo me trochu to utikani…to by se mi nelibilo. obavam se, ze budem muset pak poridit i plot elektricky.To teda bude seceni te zahrady uplne „zadarmo“
nu co, jak rika nas deda-kdyz nic nemas-nic nestratis, a ja rikam, nemam nic-tak nezjistim, jak to s tim je.snad budu mit hooodne ovecky a berana asi nechci, ale jak prijit k jehnatkum…dekuji vsem za prispevky
![]()
Nechtěli jsme narušit tvou romantickou představu
S tím oplocením, u nás na zahradě to ted momentálně vypadá tak, že kolem všeho je ohrádka, sem tam ještě kolem ohrádky plotek, elektrický ohradník kolem záhonu s bramborami… Oplocení nás vyšlo víc, než kdybychom koupili traktor na sekání
My jsme je taky chtěli mít co nejpřírodněji, tráva, seno, voda, minerální liz+sem tam obiloviny, ale tchán je tak rozmazlil, že jim ted nosí kyble s tvrdým pečivem, řepou, mrkví, dýní, bramborami…ale jsou to zas takové popelnice, přes léto žraly i okurky, co nám vyrostly navíc, pytle popadaných jablek, holkám sežraly mističky s třešněmi i jahodami, když si je položili na stůl…
Pokud se na to těšíš, zkuste to, ale já manžela přemlouvám po dobrém i po zlém, že až budem prodávat jehnata, půjdou pryč všechny. S beranem neporadím, my máme výhodu, že u nás na faře chovají ovce i s beranem, tak jsme je tam na podzim šoupli asi na měsíc a zdá se, že jehnata budou mít obě, jsou jak nafouknuté balony…
Romanetka, ja vycetla ze proti okusu stromku osvedcilo pouzit postrik STOP Z.15.2 dovezeme ovce, tak pred tim snad stihnu nastrikat vetve stromku, ktere mimo oploceni. Pevne chci doufat, ze nase budou rozumne a nebudou delat zle.
Jinak me asi manzel vyhodi z domu
On je pro oploceni kazdeho stromecku pleivem kralicim tak 1×1 m, ale pak budem ze zahrady mit hruzu a des, a co oni budou spasat? a jak to bude vypadat? a ten stop z se pouziva v lesnictvi bezne, neskodi anirostlinam, a zveri to nevoni.na ifaunepan tak dela a doporucila. berana zatim ne, podle zakoina ma byt plemenik, aby byli jehnata, a ten stoji 8 tis.To teda ne.Ale domluvila jsem se, ze mozno bude ustajit nase ovecky na mesic do naseho zoo, oni maji berana elitniho z Nemecka.
Kazdy pise, jak ovce jsou pritulne az otravne…tak ovecky mame dpoma, jelikoz jsou zvykle jen ve stade a cloveka videli jen 1× tydne, tak nevim, zda na nas zvysknou, zatim behaji ode me, jak cert od krize. A chytit je neni mozne.Ale budu muset, kdyz se budou strihat.]a, rzi me, ze nechcou za nama.Ani kurka chleba ci jabko…na zahrade trava, tak jsou sobestacne. Myslite, ze casem se to podda??
@toooja když jim budeš pravidelně něco nosit, tak se to určitě poddá
Máte pro ně vlastně nějaké seno? tedka je to dobré, že není sníh, ale normálně bývá v zimě sníh, tak je potřeba je dokrmovat - my je máme třeba přes zimu ustájené uvnitř. Dej jim na zahradu nějaké korýtko a do toho jim dávej chleba, nebo jablka, mrkev, my dáváme i šrot (mleté zrní). Ony se brzy naučí, že ty znamenáš něco dobrýho ![]()
Tak nevim, mozna mame nejake divne ovce, ze se nechcou ochocit…psala jsem, ze nastrikala stromky a kere proti okusu, a reknu-NEFUNGUJE TO!!!zacali zrat mlade jablone, tak honem sla jsem zachranit pletivem.Snad bude pokoj a nezacnou panackovat jako kozy.Nu jo, kdyz mas pozemek 4500 m2 tak neni vubec zadna trava
MUSI HLEDAT, ZE? jasne, ze trvay dost, a;e chodi a vymysleji.Seno maji, ale na to nechodi
Mela jsem jeste dyne hokajido, tak skusila jim dat kousky, bez slupky!!!A nic. rohlik nechcou, kurku chleba ne.Jen ten oves, ale zatim moc mi neveri, hned utikat.Do kvertna musim je naucit aspon setrvat v pristresi, aby je ostrihat. A snad…uz budou mi verit, potvory. A koukam…ze aby mi spasaly celou zahradu, tak asi musim mit tak 25 ovci aspon
aneb pak budou hledet k sousedum.
@toooja a to nežerou ani když tam nejsi? ty rohlíky? jako ovce jsou mlsný, těm hned tak něco nevoní, ta tráva co je ted, tak to není nic moc, zato stromy, to ony rády
třeba šlupky od brambor, ohryzky jablek…a s tím stříháním - kdyžtak je chytíte normálě je doběhnete, to se dá ![]()
Jake mate ovecky? My mame vresove, jsou od muflonu pochazeji, a mrchy, koukam, poradne, protoze jsou skakave, behaji rychlea a skusila jsem je dohonit, ale bohuzel nejde to, a skacou krasne pres prekazky!!!Jsou male,,lehke, tak jim to jde snadno, a rohliky lezely tam dlouho, az se namocili pod destem a sezrali slipky. a ty slupky ci kousky jablek, dobrych biodomacich jablek, nechteli!!!Aj ta dyne lezi.Mela jsem predstavu, ze ovecky nejsou takove mrsky, ze se daji ochocit snadno a jsou vstricna zviratka, ale ty nase zatim moc ne, zatim zklamani
hm, a ani to seno nechcou, vresove ovce prave pry nenarpcne ohledne pastvy, tak zerou i suche prerostle lonske travy-rebricek…a vonave krasne seno ignoruji! Dekuji za prispevky, aspon mam predstavu nejakou, co muze byt.