Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, potřebuji poradit, malý (1rok a 9měsíců)chytl chřipku. Teploty 39,pořád spí, napít ho budím, jíst nechce. Rýmu nemá ani moc nekašle. Dětska ho prohlídla a prý to vidí na vírové onemocnění, ukázala to i krev. Dávám mu Brufen sirup ale nic jiného nám nenabídla. Neni to málo na chřipku? Tak se chci zeptat jak jste léčily své dětí? Co jim pomáhalo? A co zábaly? Kdy se mají dělat. Nějak jsme nemarodily tak ted jsem z toho hotová. A bojím se aby se ještě nějak nezkomplikovalo.
My jsme vždycky dostali na kašel, nos… Pokud je to chřipka, tak se to asi pak projeví ne
![]()
Jinak antibiotika, až když nezabrali obyčejné sirupy a kapky…
Na chripku nic neni, je to vir. Deti ji nely nedavno, taky jsem jen srazela horecky a hlidala piti. Malej prestal na dva dny jist a jen se kojil, mala taky jidlu moc nedala. Dokonce chodila spat 3× denne jako malej, byla vycerpana. Neboj, to prejde
kdyby se dostavily komplikace (nam zanet prudusek), to bys poznala. Mala dostala atb po chripce prave na ten zanet. Byly to prvni atb, tak jsem z toho taky byla spatna.
Zatím to stačí na snižování horečky. Doporučuji střídat sirup s Paralen čípky, pokud budou horečky přetrvávat. Na noc pak při horečce dávat jen ten čípek. Pokud nemá rýmu a nekašle, tak opravdu víc není třeba. Pokud se viróza rozjede, dokotorka Vám předepíše další léky.
Brzy se uzdravte. ![]()
Skutecnou chripku provazi bysoke horecky 4-6 dni, unava, nechutenstvi, suchy drazdivy kasel. Teploty se maji srazet jen nad 38st, aby zustal zachovany jejich ucinek - nici viry.
Příspěvek upraven 23.01.13 v 12:03
Nech ho spinkat, zábaly dělej až když teplota vyleze nad těch 39 (vlažnou vodou namočené prostěradlo, pět minut nechat, nepřikrývat!, pak osušit, obléct do pyžamka). Jídlo mu něnu´tu, pití jo, když spolyká pár lžiček vývaru (ne moc mastného) super.
Ahoj!
V podstatě ti neměla co nabídnout. Zvlášť, když není kašel ani rýma.
Ona to ani nemusí být chřipka.
Já v podstatě nechávám léčit teplotou (horečkou), ale to je jen pro silnější nátury.
Nad 39,5 dávám vlažné (ne studené) obklady na lýtka (ne při studených nohou), příp. ochlazuji hlavičku.
Nejdůležitější je dostatek tekutin a odpočinku. Co nejméně rušivých elementů, jako je přílišné světlo, hluk…
Brzké uzdravení přeji! ![]()
Nám se třeba rýma a kašel rozjedou třeba až druhý třetí ten, takže nám předepisuje..
Ale já ho stejně léčit sirupem s medem a cibulí ![]()
@alicik
Nurofen stridat s paralenem, vic vitaminu jinak nic. Sleduj, aby nezacal kaslat a jak dycha
Malý si tím teď prošel taky, začalo to ale zvracením, pak šílený průjem a následně za pár dní horečky - kašel - rýma. Srážela jsem jen vysoké horečky nad 38,5 Nurofen sirupem, na kašel Prospan, čaj s medem, to je vše. Hned po ránu míval 39, ale naštěstí jen 3 dny. Zábaly jsme nedělali. Dnes je to asi desátý den a konečně je vše celkem ok, akorát ještě zůstal trochu vlhký kašel a slabá rýma. Jinak malý nejedl min. 5 dní skoro vůbec, hned to na něm bylo vidět(stěry ze stolice negativní), snažila jsem se do něho dostat alespoň tekutiny, no byl to boj, teď už má ale zase chuť k jídlu, tak vydržte a a´t je brzo líp
Jinak ten čaj s medem zabral úplně skvěle, moc doporučuju (ale musela jsem do něj kápnout ještě trochu sirupu, jinak by to nevypil..)
@kenja Vidis, to jsem zappmnela. U nas to taky zacalo zvracenim - volali mi ze skolky, ze mala opakovane zvracela, at si pro ni prijedu.
@kenja asi mimo téma a neni to reklama, ale mému Kubovi co hodně pomáhá je ten Prospan..
Doktorka mi vždycky napíše od Mucosolvan, Flamamed - nebo jak se to píše, různé Spiropeny a jiné..
Já když neni teplota a nebo je, ale počkám den dva, tak dávám to plus cibule med a zatím, musím zaklepat, jsme to vyléčili sami..
jo jo, u nás je to podobně, zatím nám taky stačil jen ten Prospan a je prostě super ![]()
Chtěla jsem se zeptat Vás zkušenějších, roční syn chytil od chřipku, 2 dny měl vysoké horečky 39 (dávala jsem zábaly a čípky) a teď 2 dny má teplotu kolem 37 (už nijak nesrážím). Ale po celou dobu odmítá jíst, takže pouze kojím 4-5 denně (víc nechce) a podávám vodu, ale té víc jak 200 ml nevypije. Tak nevím jestli má tekutin dostatečné množství, zkoušela jsem mu dát i Kulíška, ale nechtěl. Jo a taky v podstatě celý den prospí, myslíte že je to v pořádku?