Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
kůže zrcadlí střeva = budto investovat v odběrové laborce do testu - třeba Synlab dělá komplexní testy, stojí snad od 1-6ti tisíc dle počtu potravin, které si tam dáš. Já třeba reaguju na mléko a lepek - ale mám kopřivku, sleje se mi pupínkovou mapou třeba předloktí, dekolt, nebo obličej. Ale je to kopřivka, tohle jsou jednotlivé pupínky.
Neměnila jsi třeba peřiny? Z čeho je máš? Matrace? nemůže to být postípání něčím právě z postele? ![]()
Má syn adolescent a je to bohužel dost problém. Prý v polovině případů se příčina neodhalí. Veškeré krevní testy v pořádku, reakce na jídlo nulové, testy na alergo 3 stránky položek a čistá nula. Takže ani lékaři neví. Xados, Xyzal, zyrtec, zodac a podobné léky vše bez efektu. Držím palce a kdyby někdo měl řešení, sem s ním.
@chs.jasmin
No já to mám behem dne. Třeba trochu rank, pak jsem byla ve sprše tak to vyběhlo (pěna na holení aloe vera), pak zmizelo. A tak behem dne. Dneska ráno po probuzení trochu, pak po snídani. Pak nic, pak behem procházky do obchodu zase ruce na hřbetě.. u kozni jsem.byla právě a říkala ona že se jedná o koprivku. ![]()
To je mi lito. A jak to probíhá u syna? A jak dlouho?
U mě byla příčina stres + histaminová intolerance. Po vysazení potravin bohatých histamin se cca do týdne vše dalo do pořádku. Rajčata, špenát, uzeniny apod.
@Loope máte prosím nějaký přehled potravin které vynechat? A to už je nikdy nemůžete? A jak přesně a dlouho to bylo u Vás? Moc moc děkuji
Čemu se vyhnout:
Fermentované potraviny: Jogurty, kefír, kysané zelí, zrající sýry (parmazán, čedar, ementál), alkoholické nápoje (zejména červené víno a pivo).
Uzené a konzervované potraviny: Uzeniny (salámy, šunky), uzené ryby, konzervované ryby (tuňák, sardinky).
Některé druhy ovoce a zeleniny: Rajčata, špenát, lilky, citrusy, banány, avokádo, jahody, maliny.
Potraviny s aditivy a konzervanty: Uměle dobarvované potraviny, potraviny s benzoáty, glutamáty.
Potraviny uvolňující histamin: Čokoláda, kakao, ananas, alkohol (i když ne přímo, ale může uvolňovat histamin v těle). Jakmile kopřivka ustoupí..tak postupně potraviny přidávat. Teď už jím poměrně vše ale tyto opraviny opravdu s mírou. Třeba špenát 1× měsíčně, rajčata jednou týdně atak. Vždy poznám, že už musím trochu brzdit. Mírně mě začne svědit kůže.
Trpéla jsem cca 3/4 roku. A až poté zkusila testy na kožním, které jsem si vyžádala. Po dietě cca do týdne velké zlepšení a cca do měsíce úplně klid.
@Loope
A jaké testy jste si vyžadala? A jak to probíhalo u Vás? Já třeba sem byla venku nic. Přijdu domů, měla jsem jen krajic zitneho Chleba s kiri a noha zase osypana jak ráno. Plus malinko ruce.. tak já nevím:-(.
@Loope
Moc děkuji. Ale takhle se více méně snažím stále jist, tak už fakt netuším..
Probíhá to hrozně. Nemůže chodit na tělocvik, nemůže má sluníčko, nemůže ven. Dojde do školy, tam si to nějak odtrpi, pak přijde domů a sedí prakticky zavřený pořád doma. Začalo to v zimě. To ještě mohl chodit celou zimu v tričku, ano, opravdu v tričku. Teplo nedává. Teď je to hrůza. Zkoušíme na doporučení lékaře hydroterapii střídání teplé a studené vody. Tak uvidíme. Histaminovou intoleranci, jak tady někdo psal, máme také vyloučenou.
To mě tedy mrzí:( jedna se tedy o tlakovou koprivku? ![]()
Ahoj,
od prosince cca mě trápí chronicka koprivka. Lepší dny/horší dny. Nyní jsem ve fázi že (každý den beru ráno xados) mám nějaké projevy viz foto. Na alergologii jdu až v září ale nemůžu vypozorovat příčinu.
před rokem se u mě objevila silná reakce na acylpirin a ibuprofen, penicilin takže leky neberu. Více méně se budem každý den a pár pupinky a nyní po snídani (ovesná kase, activia, merunka) toto.
na kožní mám jít příští týden na kontrolu jen.. Snažím se nestresovat, příští měsíc letíme k moři a před 2 týdny mi natekl ret.. králíčka jsme museli dát před měsíc na doporučení doktorky zvlášť (pořídili jsme si ho v cca rijnu). Ale už sem z toho vážně zoufalá.
jinak gynda a zuby OK tedy žádné záněty, přemýšlím zda nezajit ještě za obvodnim pro nějaké vysetreni:-(. Na těch nohách to ani nesvedi, asi díky xadosu, ale když si ho nedám, tak se budim se svedivymi prsty a tečkami kolem prstu/dlanich. Nyní se mi to objevuje behem dne převážně nohy/trochu bricho/dlane/ruce a bolí mě nohy převážně u kotniku, což se pak procvičení zlepší..
.