Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Já salát a kapr bez problémů ted po letech, ale první vánoce byly dušená ryba v páře extra jsem kvuli dietě koupila parní hrnec a k tomu brambory taky v páře. Mě dělá vyloženě zle jen alkohol, pikantní jídlo a hlavně musím jíst pravidelně v malých dávkách jak nemám čas a nacpu se najednou je zle.
Tak mě napadá, proč se potencionálně riziková zlobící slinivka prostě neodstraní. Zvážíme-li rizika chronických zánětů, která se mohou zvrtnout do malignity s nezvratně fatálním koncem
Je tu nějaký internista?
Takže je potřeba vychytat co dělá neplechu a doufat že se to nezvrhne
Ahoj holky, obnovuji téma. Jak se vám projevil chronický zánět slinivky? Já jsem měla před pár lety akutní zánět a poslední dobou mě furt poboliva břicho v místě kde je právě slinivka.
Budu se objednávat na gastro, jen bych ráda věděla jak se to projevilo u jiných a jakou jste pak drželi dietu. Já jsem si teda dietu už nasadila, ale mě dělá zle snad i suchej rohlík takže nevím co mám jíst ![]()
@juliettee píše:
Ahoj holky, obnovuji téma. Jak se vám projevil chronický zánět slinivky? Já jsem měla před pár lety akutní zánět a poslední dobou mě furt poboliva břicho v místě kde je právě slinivka.
Budu se objednávat na gastro, jen bych ráda věděla jak se to projevilo u jiných a jakou jste pak drželi dietu. Já jsem si teda dietu už nasadila, ale mě dělá zle snad i suchej rohlík takže nevím co mám jíst
Na slinivku nizkosacharidovku, rohlik je plny sacharidu. Jinak zkusenost nemam. Me obcas poboliva, kdyz si dam sladke.
@Verun83 píše:
@juliettee zkus kouknout na paleo stravovani
Díky, kouknu
mě tenkrát říkali že rohlík klidně můžu, že nesmím hlavně tuky, o sacharidech mi vubec neříkali ![]()
@juliettee píše:
Díky, kouknumě tenkrát říkali že rohlík klidně můžu, že nesmím hlavně tuky, o sacharidech mi vubec neříkali
A neni rohlik prave plny tuku? No slinivku zatezuji hlavne sacharidy. Tak bych ocekavala, ze ji ulehcim nizkosacharidovkou. Ale jen hadam.
@Verun83 píše:
A neni rohlik prave plny tuku? No slinivku zatezuji hlavne sacharidy. Tak bych ocekavala, ze ji ulehcim nizkosacharidovkou. Ale jen hadam.
V te paleo dietě je psané, že se ma jíst hodne zeleniny a ovoce, to já jsem právě moc nemohla. A když už tak tepelně upravené. Potřebuji hlavně jídlo které se dá dobře strávit. Ale ono to bude asi i hodně individuální, já už jen nevím co mám jíst aby mi nebylo špatně, je to otrava ![]()
@juliettee píše:
V te paleo dietě je psané, že se ma jíst hodne zeleniny a ovoce, to já jsem právě moc nemohla. A když už tak tepelně upravené. Potřebuji hlavně jídlo které se dá dobře strávit. Ale ono to bude asi i hodně individuální, já už jen nevím co mám jíst aby mi nebylo špatně, je to otrava
no tak však ovozel v zimě se má tepelně upravovat. aby prohřálo vnitřní orgány, které jsou v zimě oslabené zimou.
@Verun83 píše:
no tak však ovozel v zimě se má tepelně upravovat. aby prohřálo vnitřní orgány, které jsou v zimě oslabené zimou.
A co v létě? ![]()
Vývod slinivky mohou ucpat žlučové kameny. Proto se nedoporučuje jíst nic mastného, smaženého…zkrátka žádné tuky…
![]()