Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nedá se toho zbavit, bývá i období, kdy je to lepší, úplného klidu ne. Dieta je velmi přísná a jídla málo. U mojí maminky to skončilo rakovinou slinivky
Tak přesně tohle jsem tušila, je mi 30, nikdo žádné lepší zprávy? maminka měla rakovinu i když dodržovala dietu je to tak?
No babička už měla rakovinu slinivky byla i na operaci kdyby nebyla operovaná tak by zemřela hodně rychle po operaci se všichni divili žila 1,5 roku skoro 2 roky takže tak bolelo ji stále u pupku břicho každý den.
ale byla silná.
držím palce at z toho hnusnou nemocí to nějak zvládneš nemám zkušenosti z dietou mám pocit že babička dietu neměla asi ji o ní už i neříkali že je to zbytečné.
držím moc palce je to mor takto být mladá a mít takový starosti
Raději anonym, tuto nemoc má brácha a už docela dlouho(asi 5 let),odrovnal si ji jídlem a hlavně alkoholem, několikrát do roka chytne záchvat, většinou si zavolá záchranku a stráví v nemocnici i 3 týdny, dieta a abstinence mu nic neříká
,ted se mu k tomu přidala cukrovka, ale přes to všechno se docela drží. ![]()
Pořád tomu nemůžu věřit a chytam se všeho možného, nerozumim proč zrovna já, ale to tak asi bývá. budu vděčná za další informace o chronické slinivce, moc dík
Anonymní prosím tě a babičce bylo 71 roků tak aby si pak nemyslela nato nejhorší držím palce se s tím poprat no naprosto chápu jak ti je ono nemoci se nevybírají jak se říká ono kdoví co všichni maj jen prostě o tom neví.
Ono je to někdy i možná lepší nevědět než být smutný.
No o tomhle nějak nejde nevědět… dík, máte někdo další zkušenosti? jestli je nějaké klidové období, co sport…? dík!
Táta to má cca rok. Dietu držel, teď už moc ne ![]()
Někdy má období klidu, někdy ho to bolí hodně.. ted s tim byl zas 14dní doma, ale do nemocnice nechce, vyhrožujou mu znovu jipkou.. takže opět drží dietu..
Nechal si napsat, že nesmí dělat noční.. do teď ok, ale ted posledních pár nočních mu bylo zle..
Jenže s nim je to těžký, nedá si říct, tahá malího (15kg), maká na zahradě jako kdyby nic a pak se divý.. říct si nedá ![]()
Ať nezakládám nové téma, píšu sem. Najde se někdo kdo by mohl pomoci při sestavování jídelníčku? Napsat své zkušenosti, typy a nápady jak vařit chutně při tomto onemocnění? Děkuji ![]()
Ahoj mám chronickou pankreatitidu již 15 let prodělala jsem několik zákroku ale extra dietu nedržím vím co mě nedělá dobře a to prostě vynechám beru 3krát denně creon po kterem trávím lépe a jsem víc v klidu že mužu zahřešit, když mne diagnostikovali vařila jsem jen na páře a prakticky bez koření, hlavně jsem se vzdala alkoholu a mam ted období relativního klidu
@cecilka12 je fajn, když už člověk vychytá co dělá neplechu a pak se tím dá řídit. U nás je zatím nařízená přísná dieta a ke všemu ještě hlídat stravu jelikož prý při tomto onemocnení je riziko cukrovky ![]()
U mne se cukrovka za těch 15 let neobjevila ale hrozí neustále, navíc se mě slinivka zanáší vápníkem a to mě dělá neplechu bohužel nikdo neví co s tím
jezdím jednou ročně na kontroly do Brna hlídají dečko a cukr v krvi. Měla jsem skoro deset let klid a zlobí mne zase až posledních pár let takže vždy skončím na kapačkách a výživě, letos mě vyndali několik kamínků z vývodu slinivky a pan doktor slíbil zase deset let klidu tak jen doufam že to tak bude. Jak jste k zánětu slinivky přišla? já ve 20 letech po velkém flámu a už se to se mnou táhne, bohužel zjistily na genetice že ji mam geneticky zmutovanou
proto nevydržela to co jiným
@cecilka12 No, to se flám vyplatil
I když jak píšete byla to spíš otázka času, když to bylo dáno geneticky. U nás jí nemám já, ale taťka. Tak se pokouším sehnat nějaké informace, ale vlastně všude se opakuje to samé, že si člověk musí sám přijít na to, co dělá zle a tomu se vyvarovat…
Jak řešíte vánoce? salát a kapr asi nehrozí, že?
![]()
To je složité. Dost lidí si na ni zadělalo chlastem, kořením a jídlem, prostě stylem života (tanečník Hess, herec Dlouhý…),jiní měli celý život ukázkovou životosprávu a dostala je také. ![]()
Příspěvek upraven 11.11.14 v 15:40
Ahoj, prosím, máte někdo diagnostikován chronická zánět slinivky? Osobně nebo znáte někoho v okolí? Můžete mi prosím napsat vaše zkušenosti s nemocí, jak dlouho ji máte, jak se to u vás projevovalo a jaký je život s touto nemocí, jídelníček, zda bolí stále nebo je období klidu? je možné mít potíže třeba jen půl roku a onemocnění vymizí nebo se vrací i v budoucnu? Bojím se, že se toho nedá zbavit? MOC vám děkuji za každou informaci, kterou napíšete
, anonym snad chápete, dík…