Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ty sama vis asi nejlip, jaka je pravdepodobnost „jineho“ miminka… Co na to dr.? A jaky nazor ma muz?
Copak my vime co je tvym detem? Zda to maji geneticke, atd? To ty nejlepe musis vedet do jakeho rizika by jsi sla. A ja osobne, nikdy znova bych do toho (mit dve postizene deti a nevim co to dalsi) nesla. Nikdy!!!
Je mi to líto. Ovšem zvláštní je, že jsou postižené obě tvoje děti, vypadá to, že to není náhoda. Být tebou objednala bych se na nějaké výborné genetické pracoviště v ČR a požádala bych odborníky, aby se vzhledem k rodinné anamnéze vyjádřili k možnému riziku u dalšího dítěte.
To bys asi musela napsat, co mají děti za poruchy-zda nějaké dědičné, vývojové, úraz.. Na tom by záleželo moje rozhodování. Ale každopádně bych si další dítě pořídila jen pokud bych byla schopná se smířit s tím, že bude taky „jiné“.
@majdula1 Dr jsem se neptala, neví se proč mám děti jiné, spekuluje se o očkování i o zanedbání lékařů v těhu. Obě se mi narodili zdravé, postižení se projevilo až okolo 6. měsíce. Muž by chtěl, ale bojí se stejně jako já.
Tak já teda řeknu na rovinu, že bych postižené dítě nechtěla a nenechala bych si ho… možná i proto se bojím mít druhé dítě, zdá se mi, že nemůžu mít takové štěstí abych měla dvě zdravé děti…
záleží co je to za postižení, něco se dá určitě zjistit i dopředu, třeba i přes IVF..
já být tebou tak nevím co bych dělala, jaké jsou vyhlídky dětí do budoucna? možná i to by mi pomohlo v rozhodování
Ono asi záleží na tom nakolik jim to postižení zkomplikuje zivot a čím je zpudobeno. Zda nějaká genetická vada, či špatně vedený porod :think; Já mám 2 „nemocné“ děti. Jedno má ADHD a hyperaktivitu, druhé má vývojovou dysfazii + jizvu na mozku, která zasáhla pohybovou část, ale má velkou šanci se z toho vyhrabat pomocí rehabilitací a spolupráci s doktorama. Třetí je naprosto v pořádku a táhne nám druhého kupředu.
Zalezi o co jde…znam rodinu kde maji taky mentalne postizene deti, alejen chlapecky…maji nejstarsi holku ta je zdrava a pak dalsi 4 syny vsechny mentalne postizene… vidim to jako nehoraznou blbost, kdyz vedeli u prvniho postizeneho ze kdyz to bude chlapec budena tom stejne..a poridili si pak jeste dalsi 3 deti…
Zalezi co na to rika doktor? Zda to taky nesouvisi s pohlavim…v tom pripade by slo je umele oplodneni s tim, ze by se nechaly embria s pohlavim ktere bude v poradku ![]()
Měla jsem ve školce maminku chlapečka…autista…pořídili si druhé dítě, ani se netajili s tím, že částečně i proto, aby se jednou „postaral“ o autistického bratra…narodilo se druhé dítě…opět AUTISTA. Mají tedy 2 autistické děti.
Další osud pokoušet nechtějí…což chápu.
@Nafrněná píše:
Tak já teda řeknu na rovinu, že bych postižené dítě nechtěla a nenechala bych si ho… možná i proto se bojím mít druhé dítě, zdá se mi, že nemůžu mít takové štěstí abych měla dvě zdravé děti…
záleží co je to za postižení, něco se dá určitě zjistit i dopředu, třeba i přes IVF..
já být tebou tak nevím co bych dělala, jaké jsou vyhlídky dětí do budoucna? možná i to by mi pomohlo v rozhodování
A co kdyby se na postižení v těhotenství nepřišlo? Nebo až „pozdě“, až když by nebyla možnost, zvolit ukončení těhotenství? Nebo co kdyby se dítě narodilo předčasně a v důsledku toho by mělo postižení i tak by jsi ho dala pryč? K adopci? A nebo, dám příklad, hrozný příklad, ale bohužel i takové se dějí…co kdyby jste měli autonehodu a z tvého do teď zdravého dítěte se stalo dítě postižené? ![]()
Děkuji za názory, zjednodušeně, jim funguje více mozkové části než je normální, budou jednou geniální - v určitém směru, v jiném zaostalé. Nemají fyzické potíže, jsou retardované, ale obráceně, než je běžné. ADHD to není Autismus také ne, popravdě ani doktoři to neví jistě. V těhu se to zjistit nedá, oba se narodili po termínu a kalnou vodou. Oba jsou očkovaní, ještě se o problémech očkování tolik nemluvilo.
Zakladatelko, nevím co ti poradit, protože neznám celý tvůj příběh, nevím jak moc „jiné“ dítě máš, popř. jestli je tam nějaký genetický předpoklad. Určitě bych se o tom poradila s doktorem, co si myslí.
Mám kamarádku, které dvě děti zemřeli pár týdnů po narození. Má ještě jedno, zdravou holčičku. Doktoři v podstatě nevědí co dětem bylo, spekulují o metabolické poruše, ale teprve se dělají testy. Potrvá to dlouho. Obdivuji svoji kamarádku, která by ráda měla ještě další dítě, že má vůbec sílu jít do dalšího těhotenství, projít si znovu tím vším, celé těhotenství být v podstatě ve strachu, protože testy těch dvou těhotenství neukázali žádné riziko.
Nevím co přesně jim je, nicméně pochybuju, že by u obou byla způsobena stejná porucha očkováním nebo zanedbáním v těhotenství, z textu jsem pochopila, že o dvojčata se nejedná, takže bych před případným těhotenství hledala spíše nějakou dědičnou příčinu.
Ahojte holky, připadám si hrozně a potřebuju znát názory zvenčí.
vím, že mi nemůžete poradit jestli ano či ne, stejně jako nikdo neví, jestli nebude také nemocné, jen mi řekněte, co by jste dělali Vy? Mám se s smířit s tím, že další dítě nebude, i když po něm toužím, nebo to risknout? 
Jsem maminka dvou dětí. Obě jsou „jiné“, postižené, mozkově. Nechci rozepisovat jejich nemoc. Posledních pár týdnů okukuji těhotenská bříška, závisím maminkám s kočárky, přeji si další dítě… Ale nechci riskovat, že i tohle bude „jiné“. Nevím, jaké to je mít normální dítě, stýská se mi po miminku