Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, máme neštovice, doktorka řekla ne koupat a ne sprchovat, ale jiná doktorka řekla kamarádce, že sprchovat jo, že je to dobrý, tak ted nevím co? můžete mi říct co řekla doktorka vám? díky
Za mých mladých let a ještě když jsem měla syna malého, tak se lehce sprchovalo vlažnou vodou, když už se nemoc překulila do stádia „zasychání“ a ne mokvání. A taky jsem párkrát syna ošplouchla světlounce růžovým hypermanganem ve vodě, ale fakt jen světlounce růžovým. Moje máti to dělala také tak.
Tam jde o to, že když by si ve vaně porušil nějaký puchýřek, tak ta tekutina je dost infekční a zbytečně by se mu třeba vysypalo mnohem víc puchýřků.
Takže je bezpečnější rychle sprchnout a opatrně osušit, žádné drhnutí ručníkem.
A nebo vlažnou koupel v tom slaboučkém hypermanganu - zas dávat bacha na ty puchýřky…
Mne nic nerekla, protoze jsem k ni s nestovicemi nesla ![]()
Deti jsem protahla vanou s hypermanganem, ale zadny rachani, jen fakt namocit telo a hned zase ven. Otupkala jsem tetra osuskami a plinkami, zadne frote, zadne drhnuti, aby pupinky nepopraskaly.
@esmeralda44 Když koupat, tak v hapermanganu - ale žádný dlouhý cachtání: prostě posadit do lavoru, opláchnout celý tělo, oťupkovat. Přijde mi to asi i lepší než sprcha - ten hypermangan to pomůže zatáhnout. Já to teda dělala tak (malá měla neštovice letos ve vedrech v létě, nechat ji bez mytí, jako jsem to měla před lety v prosinci já, to bych si netroufla).
Já to dělala tak, že jsem dala do vany škopík, do něj příjemně teplou vodu s troškou hypermanganu, postavila je tam a hrnečkem je tou vodu polévala. Pomáhalo to proti svědění a nijak se jim to nezhoršovalo. Při utírání pak nesmíš ručníkem drhnout, ale jen jemně „poťupkat“. Jinak neštovice jsou virová záležitost, takže když už ten vir v sobě mají, rozhodně případným prasknutím puchýřku nezpůsobíš to, že by se jim to vysypalo víc. To, kolik mají pupínků, závisí čistě na imunitě. Spíš jde o to, aby se jim ty puchýřky nezanítily a neudělaly se jizvičky. Ale kupříkladu dcerka si ty neštovice dost škrábala a strupy loupala (ač jsem dělala, co jsem mohla, abych tomu zabránila) a jizvy nemá, takže ani to není zas tak jednoduché. A to byla obsypaná poměrně dost.
Děti jsem koupala ve slabém hypermanganovém roztoku. Dost si to pochvalovaly, na chvilku jsem je vždycky ošplouchla klidně 2× denně. Pak nedrhnout osuškou, jak už tu padlo, jenom lehounce osušit.
Co říkala o koupání naše MUDr. už nevím, vím jen, že po telefonu doporučovala tekutý pudr, který jsem s klidným svědomím vypustila
Používala jsem ten hypermangan, mazala Imazolem a dávala dětem Analergin (či jiné antihistaminikum) proti svědění ![]()
No vida, koukám, že starý dobrý hypermangan je stále v kurzu. Nedám na něj dopustit.