Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Mám taky 15 měsíční, je na tom stejně jako ty, je na sebe hrozně opatrná, než by udelala dva kroky, radši si kecne na zadek. Taky má nohy jak říkáš, proste jak tučňák do stran. Rehabilitacni taky nic nerikala. Jen pokud se do dvou měsíců nerozchodi, máme přijít.
Syn měl taky tendence tlačit před sebou třeba bednu aka chodítko, já to nepodporovala. Dlouho chodil kolem nábytku, lezl, chodí samostatně čerstvě.
A prosím vás milé dámy, buďte tak hodné a nepište mi jestli je to chodítko vhodné nebo ne, když ho schovám tak malý tlačí židly nebo cokoliv s čím může chodit takže je to úplně jedno. Já se ptám na úplně jinou věc ![]()
@Klaudia7 odpověď je ale bohužel v pasivně podporované chůzi směrem dopředu, když na to dítě není zralé.
@RoseK píše: Více
Přesně, náš malý to samé radši padne než aby udělal ten jeden krok. Teď už si ale hodně často začal stoupat beztoho aby se něčeho držel, ale nevydrží dlouho stát, padne na zadek. To že nechodí mi tolik netrápí ale ty vytočené chodidlá mi naprosto deptají ![]()
@Klaudia7 píše: Více
Zkus si tlacit neco pred sebou, taky vytocis chodidla.
@Velryba černá píše: Více
Přesně..já tomu vždy zabranila, když chtěl něco tlačit před sebou..
@Klaudia7 Já zas, když řeknu hruška, myslím jabko. Jak to, že to nikoho nenapadne… ![]()
1. měsíc je dítě novorozenec, do roka kojenec, pak batole
( to až do 3 let, potom je to předškolák). Určitě zrus vsechno, co může před sebou tlačit. Sedni si s ním na zem a podporuj ho v lezení, ať přelézá překážky (třeba tvoje natažené nohy), leze do kopce, atd. Klidně židle pozvedat. Protože jak něco před sebou tlačí, tak má úplně jiný postavení těla. Mrkni jestli máš instagram na dětská fyzio máma, má tam krásný video na tohle téma, kde je vidět to postavení těla. Obecně je lepší, aby dítě dělalo pohyb déle, zato kvalitně, než aby honem honem něco dělalo rychle. Protože na tom potom bude stavět další pohyb. Vrátila bych se zkrátka zpět, ze stoje na zem. Když budeš ty na zemi, tak bude spíš chtít být taky na zemi. Jinak za námi vstávají na gauč, ke stolu a tak.
Chodí blbě protože na to ještě není připravený. Ano přejde to ale snaž se aby nechodil s oporou. V tomto případě čím déle bude správně lézt po 4 k, čím déle, tím lépe. Bohužel už přišel na to zec může nejak chodit s oporou toho chodítka případně židle nepomáhá to a naopak to škodí.
@Klaudia7 kojenec je do roka, potom už batole.