Chválíte dítě při jídle?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@BohunkaP píše:
Nenutím děti - stejně jako nenutím nikoho dospělého - sníst všechno jídlo, které dostanou na talíř. Sami vědí, jestli mají hlad nebo ne.Ani jim to nenutím celý den - nic takového jsem nenapsala.
Ale nebudu vařit dvakrát denně - když nechtějí jíst oběd vůbec (tj. když si vezmou dvě lžičky a řeknou, že už mají dost), dostanou tu porci k večeři. Nedostanou samozřejmě odpoledne žádnou sladkost - když mají hlad, nabídnu k svačině bílý jogurt nebo nějakou zeleninu… a k večeři ohřeju oběd.
S našimi dětmi problémy s jídlem nejsou - nejsou ani doma, ani ve školce nijak zvlášť vybíravé - takže se k nim ohledně jídla snažím chovat stejně, jako ke kterémukoli dospělému členovi rodiny.
Mam to stejně. Když nemá hlad ta oběd dam do lednice a má ho k večeři. Do té doby žádné sladkosti.. Kolikrát si sama řekne že si tedy dá ten oběd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim, ze je rozdil pochvalit za snedenou porci a nutit snist celou porci - pochvalou nkoho nenutim. Pokud dite nechce, tak ho nenutim dojidat, ale pokud vim, ze je cas jidla a ze podle vseho by dite mit hlad melo, tak renu, ze musi snist aspon cast, treba aspon pulku (davam porce, jake vim, ze za beznych okolnosti snedi).Muze snist treba jen prilohu, nerikam veci jako „snez aspon to maso“ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna se malá (14m) učí jíst sama lžičkou a to jí vychválím do nebes, jak je šikovná, když se pěkně trefuje do pusy a nesnaží se udělat z kuchyně hnojník…Děti mezi 1. a 2. rokem by se měly chválit hodně, ne za každé sousto, ale za to, jak hezky spolupracují.
Funguje to tak i s nočníkem, malé ho nenutím, ale ani se s ním nepere, protože ví, že je šikovná, když tam to ee udělá a že se nic neděje, když neudělá ![]()
- Citovat
- Upravit
Mladší dcera se znaží jíst sama tak ji chválím spíš za to jak se snaží. I když někdy máme víc jídla na soběa kolem sebe než malá v sobě
.Jinak pokud nechtěj holky jíst, nemusí. Dostanou to k večeři ale jsou bez dobrůtek. Když jsme pozvaný ke tchýni na jídlo, tak nezapomene okomentovat každý sousto který si holky dají do pusy. A to i u tý starší který je 6roků. Když nechtějí jíst, nezapomene jim připomenout jak neteř krásně hamá. To teda nesnáším.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BohunkaP ok, v pohodě. Já jen, že u nás se zbytky od oběda večer nedojídají, ale tohle téma už se tu řešilo několikrát ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda chválím když sní hezky oběd, nevrtá se v tom, nepohazuje to všude možně. Tak to pochválím. Ale za odměnu nebo trest jídlo, sladké ani moučníky nedávám to jsem taky četla, že se nemá. Takže my dostáváme semtam sladké nebo kokino když je na něj chuť nebo ho najde někde doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já tedy celkem chválím. Né tedy za každé sousto, ale na konci každého hlavního jídla prostě pochválím, jak to pěkně snědl /ať už snědl celou porci nebo ne/.
Svačinky u nás fungují tak nějak za pochodu, takže tam na chválení nějak není čas a hlavně s nimi většinou problém nemá, sežvejká banán a hned letí zase něco kramařit…
A nucení do jídla? No, když donedávna snědl pravidelně celej jogurt k snídani, a najednou začal u třetí lžičky „držkovat“, tak samozřejmě zkusím „dej si ještě trošku, vždyť si skoro nic nesnědl“, ale když dvakrát za sebou zahlásí NE, tak to prostě sbalím a zkusím ten zbytek nabídnout k dopolední svačině, kde to většinou sbaští rychlostí blesku.
A zjistila jsem zajímavý poznatek. Když mu dám nějakou zeleninu syrovou do misky, tak si toho nevšimne, nebo to rozhází po obýváku. Ale když „zapomenu“ papriku na lince, tak za pár minut zjistím, že ji má skoro celou v sobě
holt zakázané ovoce nejvíc chutná…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky chválím že jedla hezky, spolupracovala, ale že nesní všechno…taky kolikrát nesním všechnoa přitom jím hezky ![]()
Takže chválím jak psaly ostatní když pěkně spolupracuje, nehází to po zemi, necpe si totálně plnou pusu aby jí pak zaskakovalo apod, takže ano v tomto směru chválím, dojít vše nemusí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já chválím jen když jí sám (zatím i s bordelem všude kolem, bude mít teprva rok
) ale nikdy jsem ho snad nechválila za to, že jídlo snědl
to spíš když si poprvé ukousnul banán a já už ho nemusela mačkat atd. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mam doma nejedlika.Ma 6,od roku se s ni trapim, jidla jsou boj, takze se u nas chvali hodne a za odmenu kokino. Vlastne vse, i vylety atd jsou podle toho, jak bude jist. Musim ji i nutit, jinak by mi snedla dve lzicky a sedela tak az do vecera. Jinak to nejde, uz tak je hubena. Skolka jsem myslela, ze ok, ale zadna slava, prece ji nenecham cely den hladovou
Druhou dcerku chvalim taky, ale to je uz zvyk.Ji resit nemusim, papa krasne a vse.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wildcherry mám taky 6 letou, která tomu moc nedá. když se hezky nají tak jí řeknu, vidíš, jak jsi šikovná. ona miluje zeleninu a ovoce.toho by snědla kvanta, ale kvalitní oběd do břicha taky potřebuje a tam jí musím motivovat.
klukovi jsou 2 a ten sní úplně všechno, tam chválím za to, jak to hezky snědl(bez bordelu a podobně)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak mě je bordel u řiťky, já chválím za aspoň nějaké snědené jídlo, páč u nás je to věčnej boj. Nejraději by žil jen o mlíku a nejedl vůbec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 píše:
Já tedy celkem chválím. Né tedy za každé sousto, ale na konci každého hlavního jídla prostě pochválím, jak to pěkně snědl /ať už snědl celou porci nebo ne/.Svačinky u nás fungují tak nějak za pochodu, takže tam na chválení nějak není čas a hlavně s nimi většinou problém nemá, sežvejká banán a hned letí zase něco kramařit…
A nucení do jídla? No, když donedávna snědl pravidelně celej jogurt k snídani, a najednou začal u třetí lžičky „držkovat“, tak samozřejmě zkusím „dej si ještě trošku, vždyť si skoro nic nesnědl“, ale když dvakrát za sebou zahlásí NE, tak to prostě sbalím a zkusím ten zbytek nabídnout k dopolední svačině, kde to většinou sbaští rychlostí blesku.
A zjistila jsem zajímavý poznatek. Když mu dám nějakou zeleninu syrovou do misky, tak si toho nevšimne, nebo to rozhází po obýváku. Ale když „zapomenu“ papriku na lince, tak za pár minut zjistím, že ji má skoro celou v soběholt zakázané ovoce nejvíc chutná…
U nás funguje to, že to dám tátovi, hned letí já taky papat, a půlku mu toho sepere, přitom sám se v tom jenom povrtá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bouchám šampaňské, když do sebe SÁM a U STOLU něco nasouká, aniž by u toho nedělal padesát dalších činností (čili jí v pohodě, ale jaksi nevědomky, furt něco u toho šolíchá a vždy vyhraje činnost nad jídlem). Žádné fígle na něj neplatí - někdy, že to sní tátovi, tak to jde na začne normálně jíst (ale opravdu jednou za uherský rok).
Jakákoli důslednost typu, že když se jí, tak se jí, je zcela marná. Pokud se na stole nezabaví ještě něčím, je zcela nemožné, aby snědl normální jídlo (netýká se jogurtů či ovoce, ale i v těchto případech občas stávkuje).
Při pokusu typu - fajn, nemáš hlad, tak nejez, se prostě sebral, odešel a nejedl, pouze pil (vodu a neslazený čaj). Po dvou dnech jsem utla - čilé dítě dva dny o hladu - mnooo, nic moc
Ale nenajedl se, dokud u stolu nebyla zase nějaká hračka - a opět zvítězilo hraní si s hračkou.
Myslím, že jsem si pěkně naběhla tím, že jako malý vždy žmoulal v jednej ruce hračku, v druhé lžičku. A hračka vždy zvítězila
. Resp. když jsem vzala hračku, letěla i lžička.
Spoléhám na školku, že to spraví. Neb mně se nedaří. A někdy mi z toho pěkně hrabe.
- Citovat
- Upravit
Malej měl období kdy nechtěl jíst, zkoušela jsem vše možný. Na netu jsem našla, že se chválit nemá ani vyhrožovat. Přestala jsem se vším a krmila. Dostal do ruky lžičku aby si mohl nabrat sám a zlepšilo se to.
Taky ho nenutím sníst vše co má na talíři, ale když toho sní málo nebo se v tom rýpe, odložím na později a mezi tím nedostane žádnou ňaminu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit