Chválíte dítě při jídle?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4151
13.4.13 09:22

chválíte dítě při jídle?

Zajímalo by mě, jestli říkáte „to je šikulka, jak hezky jí/snědla oběd…“
setkala jsem se s názorem, že se děti takto motivovat nemají, protože jíst by mělo být přirozené. stejně tak by prý neměl být moučník/sladkost/zmrzlina za odměnu nebo za trest - „když to všesko nesníš, nedostaneš pudink“, aby si dítě nevytvořilo chybný vztah k jídlu a sladkostem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11370
13.4.13 09:26

Já mám teda 5 měsíčního prcka a toho vždycky za to, že to snědl pochválím. Ale ten z toho asi ještě nemá rozum. Já ho chválim i za to, jakej udělal velkej bobek. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
13.4.13 09:26

Ano, chválím, opravdu jsem na něj byla pyšná, když zvládl nerozházet rýži po celé kuchyni a většina skončila v puse. Za to, že do sebe laskavě po hodině nasouká snídani ho nechválím, to už nemám nervy 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
13.4.13 09:31

Chválím, ani ne tak, za to, že snědla vše, ale že u toho není vše v okruhu metru jak prase.
Julie po jídle hlásí „tak spapala“ tak říkám „šikulka“ pojď se umýt…
Ne, že bych to nějak víc rozmazávala. Myslím, že to bereme všichni normálně, žádné chválení za každé sousto.
Ale dcera je jedlík, nevím jak bych reagovala kdyby byl problém do ní dostat každou lžičku :think:

• Citovat
  • Upravit
21991
13.4.13 09:33
@zelenaprisera píše:
Zajímalo by mě, jestli říkáte „to je šikulka, jak hezky jí/snědla oběd…“
setkala jsem se s názorem, že se děti takto motivovat nemají, protože jíst by mělo být přirozené. stejně tak by prý neměl být moučník/sladkost/zmrzlina za odměnu nebo za trest - „když to všesko nesníš, nedostaneš pudink“, aby si dítě nevytvořilo chybný vztah k jídlu a sladkostem.

Nechválím za to, že „hezky snědli“ jídlo - za to jsem, myslím, nikdy nechválila (leda snad dokud byli úplná miminka). Nevidím smysl v tom, chválit někoho za to, že snědl všechno, co má na talíři… U nás se dojídat nemusí - kdo nechce oběd, dostane ho k večeři.

Ale vždycky chválím za to, že „hezky jedli“ (tj. ve smyslu pěkně příborem, bez drobků, bez hádání, atd.). V tom je rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
13.4.13 09:48

Chvalim za to, ze hezky spolupracuje - otvira pusu a nesije sebou, nesnazi se otoci v zidlicce hlavou dolu atd.
ma 7m, takze kdyz jidlo probehne v klidu, tak mi to neda a chvalim :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2422
13.4.13 09:49

Ahoj, tak já nechválím ve smyslu, že snědla všechno, ale že se pěkně napapala s minimálním úklidem a převlíkáním :lol:, že pěkně držela lžičku a nelítalo to všude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5545
13.4.13 09:50

Stejne jako Bohunka, nechvalim za snezene jidlo ale za to, ze ho hezky ji/snedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13073
13.4.13 09:57

@BohunkaP U nás se dojídat nemusí – kdo nechce oběd, dostane ho k večeři.

:lol: Tak to mi nepřijde moc dobrovolný, spíš mi to přijde jakože dítě dojídat nemusí, ale ať pak počítá s tím, že mu to budu nutit celej den dokud to nesní a to by se mi moc nelíbilo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21991
13.4.13 10:12
@tamata píše: :lol: Tak to mi nepřijde moc dobrovolný, spíš mi to přijde jakože dítě dojídat nemusí, ale ať pak počítá s tím, že mu to budu nutit celej den dokud to nesní a to by se mi moc nelíbilo :nevim:

Nenutím děti - stejně jako nenutím nikoho dospělého - sníst všechno jídlo, které dostanou na talíř. Sami vědí, jestli mají hlad nebo ne.

Ani jim to nenutím celý den - nic takového jsem nenapsala.

Ale nebudu vařit dvakrát denně - když nechtějí jíst oběd vůbec (tj. když si vezmou dvě lžičky a řeknou, že už mají dost), dostanou tu porci k večeři. Nedostanou samozřejmě odpoledne žádnou sladkost - když mají hlad, nabídnu k svačině bílý jogurt nebo nějakou zeleninu… a k večeři ohřeju oběd.

S našimi dětmi problémy s jídlem nejsou - nejsou ani doma, ani ve školce nijak zvlášť vybíravé - takže se k nim ohledně jídla snažím chovat stejně, jako ke kterémukoli dospělému členovi rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
13.4.13 10:27

Synovi je 7 měsíců a když mi sní celou porci jídla bez prskání, hýkání, kýchání a smíchu a nezašpiní při tom jídle všechno kolem, tak ho ráda pochválím :lol:

Teď vážně - nehodlám později chválit za to, že snědl všechno, co měl na talíři. Sama jsem v dětství trpěla tím, že jsem musela vždycky všechno sníst, i když mi to nechutnalo, dělalo se mi blbě, neměla jsem hlad apod. Mamka byla jak dráb, prostě nevstaneš od stolu, dokud to nesníš. Díky tomuhle jsem se naučila dávat si i teď v dospělosti větší porce, než potřebuju a jsem zvyklá dojídat i přes plný žaludek, jen aby to na talíři nezůstalo.. „Proto, že se to má.“ Rozhodně bych nikdy takhle syna neterorizovala. Stačí, že jsou takhle děti šikanovaný ve spoustě školek. Každý člověk pozná, kdy má dost a malé dítě není blbé, pozná to taky.. Jednou se nají míň a podruhé to zas požene a nají se víc :)

• Citovat
  • Upravit
15051
13.4.13 10:28

Jo, já pochválím, vidíš, jak jsi to pěkně snědl, no ted jdeme ven. Já zase razím teorii, že když je čas na oběd, prostě se obědvá a žádné ohřívání večer. To dostanou úplně něco jiného, pokud si tedy nechtějí vzít oběd dobrovolně znovu, protože šmakoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
13.4.13 10:29

Dožene, ne požene :)

• Citovat
  • Upravit
9090
13.4.13 10:35

Dcera má skoro 13 měsíců a chválím jak kdy, spíš chválím když sní všechno s klidem, bez kopání kolem sebe a bez toho, aby bylo vše na zemi, na zdi a na mě :D Jinak taky nevidím důvod, proč chválit po každém jídle…nehrotím to, když nesní všechno co jsem nachystala, tak se svět nezboří, nemám ráda nucení k jídlu. Jak už tu bylo řečeno, jako malá jsem občas zažívala takové to „dokud to nesníš, nevstaneš od stolu“ a to se mi příčí dodnes, rozhodně to nehodlám aplikovat na své dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
13.4.13 10:42

Ja teda jasam, ze to Matysek/Fanousek/Tomasek vsechno spapal :mrgreen: Tez pri jidle informuji, ze uz je to skoro spapane. Matysek se vzdycky snazil dojist, kdyz videl, ze je to skoro snedene, i kdyz uz bylo videt, ze se mu moc nechce, Fanousek naopak kdyz vidi, ze byva jen trochu, tak to uz povazuje za snedene a dojist zbytek nehce, Tomaskovi je to ztim fuk :jazyk:
Tkze je videt, ze stejny postup na dve ruzne deti mue mit az opacny ucinek, zalezi na povaze.

Jinak obecne nejsem komunikacne korektni a deti chvlim, ze jsou sikulkove, kdyz se jim neco povede a radostne jasam a krepcim nad kazdym malickym uspechem, deti to miluji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí