Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
prosím o radu. Je mi 29 let a 4 měsíce se snažíme o miminko (ano, vím, že je to krátká doba). Menstruaci mám pravidelnou, cyklus je 28 dní. Menstruaci mám už od 10 let.. Ale kvůli těhotenství jsem si začala sledovat ovulaci a zjistila jsem, že vlastně žádnou nemám (každý den si dělám ovulační testy). V červnu to bylo potvrzené i na ultrazvuku - byl tam jeden dominantní folikul, ale neprasknul. Takže mi doktorka pouze doporučila inositol. Což samozřejmě beru, ale ke zlepšení zatím nedošlo. Letos v lednu mi byla diagnostikovaná endometrioza, prý jen povrchová, ale je tam. Jenže samozřejmě vím, že bez té ovulace nikdy žádné miminko nebude. A na kliniku IVF je brzo - bylo mi řečeno, že mám přijít tak za třičtvrtě roku, když to nepůjde. Takže nevím, jestli to může být už kvůli věku nebo kvůli nemoci nebo se to prostě stává :/ hormonální profil mám prý v pořádku..
Nemáte některá podobnou zkušenost? Dá se to vůbec nějak řešit?
@K260 Můžeš se doktorky zkusit zeptat na clostilbegyt na 3 cykly pod utz dohledem jestli ovu nenaskočí. Mě třeba pomohla upravit cyklus a ovulaci akupunktura, TČM na míru a gynekofyzioterapie, i když teda k miminku nám to zatím ještě nepomohlo, ale rozhodně se cítím lépe a cyklus ze 45dní mám najednou 30dní, takže efekt opravdu velký. Ale záleží co bude u tebe za problém a měřila ti i v rámci hormonálního profilu AMH (zásobu vajíček)? Mě třeba překvapilo v 28 už, že mám málo a asi i nekvalitní vajíčka ![]()
Zkus možná i měřit bazální teplotu z toho se dozvíš víc než jen z ovulačních testů… já jsem třeba ovulaci měla, ale ovu testy mi nikdy nefungovali a na grafu jsem to viděla krásně. Dokonce jsem z toho vyčetla i problém se štítnou žlázou.
Zkusila bych ještě pár měsíců, možná zapojit i nějaké bylinky nebo tu čínskou medicínu, ale musíš počítat, že stejně tak i ten inositol trvá 3-6 měsíců než uvidíš efekt. A pak se můžeš klidně objednat do CAR sama a začít to řešit tam.
Děkuji, doktorky se zeptám na ten clostilbegyt. A nechám si změřit i to AMH..prave odběr vajíček se prý doporučuje až když žena plánuje dítě po 35. roku, ale je fakt, že i tam muže být bohužel problem :/
Ten bazalni teplomer mi moc nesednul..i když jsem si teplotu měřila každý den hned po probuzení tak mi ty teploty úplně skakaly ![]()
Na akupunkturu chodím už par měsíců, ta mi podle mě pomáhá na bolesti. Měla jsem i čaje na miru, ale ty mi vůbec nesedly (hrozne zažívací potíže). Ty jsem zamenila za čaje G a E a možná je to lepší. Na fyzio chodím zatím par tydnu. No asi mi stejně nezbývá nic jiného než zkusit vydrzet a když se nepovede tak vyrazit na CAR..
Děkuji a držím pesti ať se vám brzo zadaří 🙏🏻