Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chci se zeptat jestli jste některá nepozorovala toto u svého dítka. Malé je 13 měsíců. Teď poslední dva dny zjišťuji, že se chytá za záda. Třeba jde, něco si vykládá, zastaví, chytne se ručičkama za záda (jako když dospělého bolí v kříži a sáhne si tam, nebo když bolí ledviny…) chvilku tam ručičky nechá a jde dál. Včera jsem si toho všimla, že to udělala i v postýlce při uspávání… Před 14-ti dny byla na poslední Hexe a tam jsme dávali její moč a ta byla v pořádku. Nemá teploty a nechová se jako kdyby jí něco bolelo… Tak nevím. Můžou to být ledviny, bolest zad, nebo jen prostě zjistila, že ručičky lze dát i na záda… Je mi jasné, že diagnozu určí jen lékař. Naše má tento týden dovo, tak asi příští týden vyrazíme. Jen se chci zeptat jestli to nedělalo i některé z vašich dítek popř. jaký byl důvod takových hmatů?
Řekla bych, že bolest zad nebo ledvin nebo tak něco by se projevovala jinak - pláčem, nechutenstvím, nevrlostí atd.
Pokud se takhle chytá za záda ale přitom se netváří, že by jí něco bolelo, tak si myslim, že to někde okoukala a zkouší, co umí…ségry holky takhle chodí jak paní starostové taky…nedáváš si třeba i ty ruce v bok nebo za záda, když něco vykládáš??
Náš mlaďas si takhle hoví, říkáme mu starosta
Třeba když se dívá na TV a tak. Je mu za měsíc dva roky ale dělá to už dlouho, půl roku určo.
Jen dodám - nevím jak myslíš že se chytá za záda, ten náš se o záda opře hřbetem ruček, dlaněmi jako ven.
No možná opravdu jen napodobuje naše (v tomhle případě asi mé
) chování. Každopádně byla by to ta nejlepší varianta. Teď jsem si všimla, že si za těmi zády chytá prstíky druhé ruky a hraje si s nima… Tak snad to bude opravdu jen hra.
@Trudinka píše:
Jen dodám - nevím jak myslíš že se chytá za záda, ten náš se o záda opře hřbetem ruček, dlaněmi jako ven.
jo jo přesně tak
Tak naše 16 m holčička to dělá taky a teď co byla u mamka přes noc k tomu přidala ajajaj ![]()
@Šmouli88 píše:
Tak naše 16 m holčička to dělá taky a teď co byla u mamka přes noc k tomu přidala ajajaj