Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Čím lze nahradit kravské mléko při vaření/pečení. Máme doma alergika tak mě zajímalo čím nahrazujete vy, přece jenom když se peče/vaří tak pro celou rodinu, takže aby to bylo cenově nějak normální a i chutné. Je vhodné sušené sojové mléko?
@luftrohra soja je alergen. Vhodné jsou třeba Reis drink od Alnatury…koupí se v DM.
Rýžové, ovesné, kaštanové, sojové či jiné obiloviné mléko
k dostání v DM nebo v Coutry lifu
Ale pozor na složení, třeba v tom rýžovém je sůl, tak pro prcka dělám domácí bez soli. Sojového se bojím kvůli alergii. Taky se dá udělat doma.
My jsme nahradili rýžovým z DM a kozím. Z kozího lze i bramborová kaše, palačinky, lívance, puding… atd. Při vaření se chová jako kravské. Z toho rýžového se mi stalo, že puding mi neztuhl. Proběhla tam nějaká reakce a vysráželi se tam rýžové cucky
Vůbec jsem to nepochopila. Puding občas dělám i jen z jablek s rozinkami a to je úplně v pohodě. Tuhne to snad ještě rychleji než v mléce. Kozí bohužel specificky zapáchá. Hlavně to kupované v obchodech. My naštěstí máme zdroj domácího a to je úplně v pohodě. Jinak my jsme museli vyřadit pšeničnou mouku a kravské mléko
Přeji pevné nervy při změně jídelníčku.
Kozí mléko je také velký alergen, když je alergie na Bkm, alespoň nám to na alergologii ne doporučili. Používám ovesné, rýžové, ovesné jsou i smetany na vaření a je super. Kupuji v bioobchod.cz
Určitě je vhodné. Právě že pomáhá léčit, obnovuje činnost střev a tím posiluje imunitu. Někteří lékaři sice tvrdí že je to také alergen, ale z vlastní zkušenosti vím, že je to právě naopak. Synovec díky alergiím skončil na imunosupresivní léčbě. Alergie na všechno možné na co se podíváte. Švagr pořídili kozi a za tu dobu co malej konzumuje jejich mléko se o hodně zlepšil jeho zdravotní stav. Samozřejmě k tomu mají léčbu od Dr. Jinak malé info o kozách. Nikdy u nich nebyla prokázána rakovina v jakékoliv formě.
Ano to je pravda, pokud je alergie na mléko, tak se dává Kozí. Je fakt prospěšný, jediná nevhoda pro plno lidí je, že má specifický pach. Jinak si vzpomínám, že babička mi vykládala, že když nějaká maminka nemohla dřív kojit tak se dávalo právě kozí mléko. ![]()
Pokud je alergie na BKM je možná skřížená alergie i na mléka od dalších savců.
Znovu říkám - kupované rýžové obsahuje sůl. Takže hlavně ne pro kojence ![]()
@Klementýnka kastanove? To jsem jeste nevidela
jinak za me 100% kokosove, jak kokosova smetana 18% do omacek, polevek atd, tak 2% mleko do caje, na palacinky i jen tak na piti. NA kokosovem tuku se super delaji palacinky. A samozrejme kokosova voda
ja posledni dobou muzu kokos hodne
susene sojove (Zajic) bych nekupovala, tam jsou ty ztuzeny tuky a glukozovy sirup, oboji nezdrave. Soja se chlapeckum moc nedoporucuje, ze pry to muze narusit hormonalni vyvoj.
@ireeenka zakladatelka se ptala z jakého mléka péct/vařit…z toho usuzuji, že už nemá kojence, ale starší dítko, které už tu sůl snese (pochybuji, že by dělala palačinky půlročnímu děcku)…která je mimochodem i v jiných potravinách…pečivo…zcela vyvarovat se jí nejde.
Děkuji všem budeme zkoušet jeho reakce, asi začneme u toho rýžového ![]()