Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zkušenosti nemám, ale také by mne to zajímalo. Syn má 7 měsíců, AE se zhoršil vždy po očkování Hexavakcínou. Ale pomocí hypoalergenní diety u mne (kojím) se nám jej podařilo zkrotit.
Myslím si, že se nám zatím taky vždy ekzém po očko. zhoršil a i se možná teprve po 1.dávce objevil(máme navíc prevenar 13). Proto bych do něj nechtěla najednou nechat napíchat spalničky, zarděnky, příušnice, hep. A a ty neštovice. Ale zase přemýšlím, jestli maminky atopiků ty neštovice nějak zásadně řeší. Případně v jakém věku dítěte…
U syna se to po očkování zhoršilo. Prosím tě nikam se nezařazuj, už tak toho dostal až dost pokud jedete podle očkovacího kalendáře…
Sorry, synovi se to po očkování objevilo a pak to bylo horší. Tak jsem přestala očkovat a je po ekzému.
Já jsem taky po druhé hexe další odležela a domluvila jsem se na schématu 2+1. Nic dalšího nepovinného jsem nedávala. MMR hodlám taky posunout až někam ke školce ![]()
@Tatian
Očkování může jistě ekzém přechodně zhoršit.
Dítě bych do žádné studie nezařadila, nejen do očkovací, ale do žádné.
Na varicelu Ti nejsem schopná odpovědět, je to individuální, u rozjetého atopika to může být mazec, stejně tak ale herpetická infekce (ta zvlášť!), ale varicella může být těžká i u neekzematika. Není jednoznačná odpověď.
Pokud očkovat varicellu, tak jistě ne v kombinaci, ale zvlášť, to Ti potvrdí i Petráš, je lépe snášená.
Já měla taky AE a nestovice prodělala úplně normálně. Spíš bych řekla ze té trošku straší jen abys naockovala
Taky si myslím, že mě tím chce přesvědčit, abych na to přistoupila. A tak po odmítnutí vyrukoval aspoň s tímhle. Hlavně když je to studie a on mi řekne, že je to úplně bezpečné…
Já jsem syna nechala naočkovat, mimo jiné i proto, že jsem se bála průběhu neštovic s jeho suchou kůží. S jedním ložiskem jsme bojovali dlouho, zkoušeli všechno možné, nakonec zabrala až kortikoidová mast. Reakce na očkování neměl skoro žádné (2 dny teplota lehce přes 37). Doktorka mě do ničeho nenutila ani nevymlouvala, když jsem chtěla znát její názor, tak mi řekla, že to považuje v jeho případě za rozumné.
Dcera je atopička, ale ekzém u ní je spíš lehčí forma, pár ložisek se občas objeví, zvládáme to až na výjimky bez kortikoidů. Měla neštovice s dost drsným průběhem ve 2 letech. Teploty přes 41 stupňů, co nešly srážet, pupínky všude, včetně chodidel, očí, intimních partií, fakt to bylo hrozný. A pak měla ještě celý rok hrozně sníženou imunitu, chytala všechno, vyvrcholilo to zápalem plic. Dle naší doktorky to souviselo s neštovicema. A podle ní taky děti s alergií a AE mají sníženou imunitu a průběh neštovic horší. Kdybych to věděla předem, určo bych jí očkovat dala. To je ale jen moje zkušenost, tím neříkám, jestli očkovat, nebo ne. U syna to zatím zvažuju, on atopik není, nebo se to zatím neprojevilo.
Dcera má AE a neštovice u ní měly mírnější průběh než u syna, který ekzém nemá. Vlastně od té doby (loni na jaře) nebyli vážněji nemocní a ekzém je taky minimální ![]()
Jdu pro radu
starší syn prodělal neštovice před 14dny. Bohužel se nám teď osypal ten mladší 16m. Mladší trpí atopickým ekzémem ale tak ošklivým, že nás poslala Mudr do Motola na kožní protože si už neví rady
/jsme objednaní až na červen/ Starší syn měl pár pupínků a bez horečky. Mladší měl včera horečku, neštovici má i na spodním víčku u levého očíčka, takže to víčko má oteklé a červené. Neštovice pořád vylézají, takže když ho namažu za chvíli celého pudrem, nic tím neskazím. Tu neštovici u oka raději ničím nemažu jenže jak má ekzém na ručičkách, od kolínek dolů celé nohy, celý hrudník a zádíčka celá tvrdá, šupinatá vyschlá a do toho ty neštovice
čím ho mazat??? dávám fenistil kapičky / ten ekzím sám o sobě svědí, natož ty neštovice
/ ten ekzém by se měl promazat aby nepraskal, jenže jsou tam ty neštovice a když to namažu pudrem ještě víc se to vysuší - co s tím
??? děkuji
@Alčák1
Takove dite ma mit nasazeny Herpesin, cili jed idealne na infekcni oddeleni pokud mas v dosahu, nebo na pohotovost, ale dite nech v tomto pripade pockat v aute, netahej ho tam do cekarny… jen tukni na sestru a rekni o co go…tedy tezky ekzem, nestovice…
Prosím o vaše zkušenosti, rady. Se synem (12m) bojujeme s AE. MUDr. nám nabízel zařazení do studie vakcíny, kdy se sloučí MMR se žloutenkou typu A a planými neštovicemi. Z více důvodů jsem toto odmítla, ale zaskočil mě argumentem, že děti s AE při onemocnění planými nešt. můžou mít velmi těžký průběh. Očkovali jste tedy děti proti neštovicím? Případně jaký průběh u vás neštovice měly? Děkuju za všechny příspěvky.