Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, dcerku (13m) strašně trápí takový rudý flek na zadečku. Je to jakoby suchá opruzenina. Nic nám na to nezabírá. Má to už asi 14 dní a doktor nám na to dal Imazol, ale po něm mi přijde že to je ještě horší, protože to místo ještě víc vysušuje. Když se jí to objevilo, tak jsme začali zkoušet postupně všechno možné - sudokrém, bepanten, měsíčkovou mast od weledy, obyčejný dětský mastný krém od sebamedu, pak nám doktor předepsal ten imazol a to mi přijde opravdu ještě horší. Ubrousky používám jen na utření z nejhoršího a pak jdeme pod vlažnou vodu. Když je potřeba, tak umyjeme měsíčkovým sprcháčem… A prostě nic nepomáhá. Dneska odpolko ještě budu mít sos krém od Nivey, který mi doporučila kamarádka. Nemáte prosím nějaké osvědčené a vyzkoušené rady co s tím??? Dneska jí to totiž začalo trošku praskat a krvácet, tak se bojím, aby se jí do toho něco nedostalo. Napadlo mě jí na to dát trochu betadinu na desinfekci, ale aby jí to zase ještě nevysušil. A nebo mám doma aloe-rostlinu, tak jestli by nešla použít i ta šťáva z něj, ale to si myslím, že bude asi hodně koncentrovaný, tak aby jí to ještě neuškodilo… Předem dík za rady…
Ahoj já mám kojenecký krém od weledy a ten zabírá snad na všechno. Z porodky jsem malého přinesla se škaredou opruzeninou na zadečku, stačilo 2× namazat a byla vidět změna- druhý den už neměl nic.
Pokus se jí nechávat větrat prdelku(co nejvíc budeš moct) při přebalování.
Nám vždycky zabere Pytiol.. Pokud je to opruzenina.. Nemůže to být třeba nějaká plíseň? ![]()
@Ilonka007 Malá měla nedávno asi to samé, léčila jsem tři dny intenzivním větráním a promašťouváním (bambucké máslo nebo třeba olivový olej) Imazol to taky zhoršoval, na noc jsem dávala větší vrstvu bepanthenolu.
Určitě bych promašťovala, já promašťuju ondřejovou mastí, případně čistým lanolinem. Malej to má taky, bohužel se mu to furt vrací ![]()
@Ilonka007 Zkusila bych Excipial U Lipolotio Měla jsem ho od pediatra na suché šupinky u našeho mrňouska, tak zkuste, je to velmi dobré, hodně známých si to chválí, píše se tam, že je to na suchou až velmi suchou pokožku. Nám to zabralo hned. Nevím jestli na opruzeninku, snad pomůže ![]()
Ja teda nevim, ale kdyz mel tohle maly tak jsem si myslela, ze je to opruzenina a lecila to asi 2tydny a porad nic.no nakonec to nebyla opruzenina, ale ekzem.ty masti ho jeste vic vysusily. takze bych to promastovala
Otázka je, jestli je to opruzenina.
Dcerce se udělal také suchý flek na zadečku, mazala jsem vším možným a nepomohlo, nakonec nám doktorka předepsala mastičku s obsahem antibiotika (Fucidin), za dva dny to bylo pryč. ![]()
Meli jsme to same, imazol urcite ne, ten to jeste vic zhorsi. Ja pak zaala na stridacku mazat rybilkou, bepanthenem a dalsimi kremy, ktere jsou mastnejsi. Za chvili bylo videt zlepseni, bala jsem se jizvy nebo neceho podobneho, mela to fakt hrozne, ale nastesti vse ok.
A není dr trošku na hlavu? Ona je to to suchá opruzenina a dá ti na to imazol, kterej ještě víc vysušuje a na víc je spíš na mokvající opruzeniny. Tim mě poučila jak moje dr, tak v lékárně. Malej něco podobnýho taky měl a pomohl nám pityol s kombinací rybilky, každé přebalení jsem to kombinovala a bylo to za 2 dny pryč. Jinak souhlasím že excipial je taky super. Ten zas pomohl mě na různý flekance i přítele jsem tim 3× denně musela mazat když se strašně vosypal a malýmu, když byl jednu domu flekatej ve xichtíku. Na ten nedám dopustit. Pomáhá. Jinak to může býti plíseň podle toho jak to popisuješ a na to jsou dobrý koupele ze síry. A malýmu taky pomáhalo to, že jsem ho pořád větrala. To jsem ho radši nechala vyčůrat na podložku, ale měl vyvětranou prdelínu. ![]()
Holky, moc díky za rady.
Větrat se taky snažíme, jak jen to jde. Ale malá si tam pořád šahá a snaží se to podrbat. Asi jí to dost svědí, nebo pálí… Kdyby tak uměla mluvit…
Ten sos je taky dost mastný a na bázi bambuckýho másla. Takže ho přes víkend zkusíme a když to nezabere, tak v pondělí letíme k doktorovi. A ten Pityol a Excipial jsou na předpis a nebo volně prodejné? Fucidin máme doma, tak ho můžu taky zkusit. Snad ji neublíží…
@Ilonka007 je to volně prodejné. Oba stojí tak kolem 100kč, nevim přesně. Ale pityol používala už moje mamka, když jsem měla něco já jako malá a pomáhalo to. ![]()
No, ale pokud vím, tak pityol je na velké opruzeniny a dává se ve velké vrstvě na zadeček - když miminko třeba hodně kaká, má průjem a tak… ![]()
Excipial je volně prodejný, tak hodně štěstí ![]()
@atevima tak to teda nevim, ale já to mazala trošku, průjem neměl… a stejně to zmizlo, a třídala to s rybilkou.