Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Záleží na škole, každá preferuje nebo toleruje něco jiného. Za sebe doporučuji učit děti psát klasickým perem s hrotem kvůli nácviku lehké ruky - děti na něj nemohou tlačit, protože pak nepíše. Ideální je toto pero http://kulickova-pera.heureka.cz/…-2166-shark/ , svým tvarem podporuje správný úchop, velmi dobře se s ním píše. Tornáda ani propisky nedoporučuji.
Dcera (2. třída), syn (4. třída). Oba píší s Rollerem Stabilem a Rollerem Schneiderem. Minimálně na tom prvním stupni chci, aby psaly děti perem, pak ať si píší, čím chtějí. Jinak taky na začátku dcera psala tužkou - trojhranou 1 a 2. Pak už tedy perem. Obě pera píší výtečně a dobře se drží ![]()
Ze začátku tužkou a potom plnícím perem (klasickým, když hodně tlačí „rozjede“ se hrot a pero nepíše, děti si tak uvědomují že talčily…)
Máme pero od Mapedu a je super, žádně kaňky, modré prsty, dobře se s ním píše - jediné co mi vadí, tak že není kovové, dětem pořád něco padá, jak mají poházené batohy v družině
, tak jsme již lepili, ale za 100 Kč - co bych chtěla ![]()
oživiji diskuzi.diky
jsou rozdíly mezi zmiziky- sirka a tvrdost hrotu, jak moc je to po pouzit videt ci ne, jestli jde nektery preci jen prepsat obyc.perem nebo jen korektorem atd.
Hledám odolné psací potřeby.
Syn je druhák a dochází mi nápady na to, co mu pořídit na psaní.
Vyzkoušeli jsme Tornádo, to mu v 90% vynechává, on tlačí a v sešitě má díry.
Klasické pero super, píše s ním krásně, ale rozebral hrot a inkoust byl všude.
Pero s kuličkovym hrotem super, ale velice brzy vytáhne bombičku.
Rollery všech možných značek (vyzkoušeny máme Pelikán, Schneider, Herlitz). Buď mu vynechávají, nebo naopak píše tak silně, že to nejde přečíst. Přitom s tím píšu taky a je to slabé, takže to je stylem, jakým píše.
Gumovaci pero taky není dobré, protože gumuje a gumuje, až se progumuje.
![]()
Propisku mít nesmí.
Zatím doma píše klasickým perem, které mu zabavuju a ve škole má Schneider.
Takže máte někdo ještě nějaký nápad?
Je u něj podezření na dysgrafii, plus má ADHD, takže pera ničí nudou.
Chtěla sem poradit pero s hrotem na inkoustové bombičky, pak čtu, že to taky rozebere. Mám za to, že podobnou diskuzi už sem nedávno četla.
Vzhledem k tomu, ze to neni „standardni“ dite, zasla bych za ucitelkou a pozadala bych ji, aby mohl psat tim, ci mu nejlip funguje..nez abych ruinovala rodinny rozpocet nakupovanim vsech per, co jsou na trhu, jen aby je znicil
Ja chapu, ze je to pro ucitelky nekdy tezke, ale holt se s tim budou muset naucit fungovat, protoze neurodivergentnich deti budou mit cim dal vic zjevne
Máme Tornádo. Tady bude problém jinde. Takže asi tužka a zákaz gumování. Hezky přeškrtnout a napsat vedle.
V této situaci bych také asi brala tu tužku zakladatelko. Poraď se s třídní, naučit syna negumovat a škrtnout. Jinak mladá měla jako menší ty Stabilo EASYergo tužky. Ale to by asi taky rozebral ![]()
@shadowbabe hlavně pokud tlačí, tak by za chvíli začala zajíždět tuhá dovnitř.
@Cuddy píše:
@shadowbabe hlavně pokud tlačí, tak by za chvíli začala zajíždět tuhá dovnitř.
No nebude to snadný výběr, ono to pero s hrotem je fajn. Já s ním píšu dodnes 😄 Tak snad najde maminka s chlapečkem vhodnou psací potřebu.
On pera úmyslně neničí, maximálně vytáhne bombičku a nezatlaci správně zpátky, tak to pak nepíše. Ale většinou per neumí psát. Buď mu to nepíše, takže pak tlačí a vrací se zpátky…
Nejlepší je klasické pero. To tedy jedno rozebral, protože zkoumal, jak to může psát, ale to neberu jako problém. To jsem udělala u prvního pera i já ![]()
@beruska9 píše:
Vzhledem k tomu, ze to neni „standardni“ dite, zasla bych za ucitelkou a pozadala bych ji, aby mohl psat tim, ci mu nejlip funguje..nez abych ruinovala rodinny rozpocet nakupovanim vsech per, co jsou na trhu, jen aby je znicilJa chapu, ze je to pro ucitelky nekdy tezke, ale holt se s tim budou muset naucit fungovat, protoze neurodivergentnich deti budou mit cim dal vic zjevne
Naštěstí máme víc dětí v rodině, tak jsme zkoušeli pera od nich. Neteři je 12, vyřazovali různé rollery, tak jsme si je brali od nich.
Ale jak jsem psala, on neničí, jen neumí ničím psát.