Čím topit???

319
7.6.06 13:33

Čím topit???

Ahoj Holky,
vím,že je trochu mimo,ale budeme stavět domeček a řešíme možnosti vytápění.
Plyn je od našeho pozemku asi 20m,ale musel by se vézt silnicí,což by bylo asi dost finančně náročný.Zvažujeme tedy vytápění elektrikou.
Nemáte někdo alespoň trochu přehled,jaké jsou finanční rozdíly mezi vytápění elektrikou a plynem???
Jestli by se vyplatilo plyn přitáhnout a nebo koupit elektrokotel.
Někdo říká,že už to vyjde skoro nastejno,někdo se chytá za hlavu,když řeknu,že chceme topit elektrikou.
Moc moc děkuju za odpovědi.
Pa Lenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
509
7.6.06 13:45

Ahoj,

jelikož jsme se před časem rozhodli předělávat náš pididomeček (zatím ¨z toho sešlo), hodně jsme se zajímali o možnosti vytápění. My zatím topíme přímotopy a do toho rozhodně nejděte!!!!!!!!! Vytápění elektřinou a plynem vyjde zhruba nastejno. Platíme měsíčně 2070,– Kč zálohu a dopláceli jsme 10 tisíc. Sousedi topí plynem, platí přes 2 tisíce zálohu, dopláceli 12 tisíc. Nejefektivnější a nejlepší je vytápění pomocí krbu nebo krbových kamen. Teplo se nechá popmocí výměníku na teplou vodu rozvést po celém domě a toto teplo i vysušuje, kdežto vytápění elektřinou dá teplo, které nevysuší a je možnost vzniku plísní. Kamarádka má doma krbová kamna s výměníkem, dají za zimu 5 tisíc za dřevo a mají krásně teplo a sucho. My máme sice teplo, ale vlhko jak v tropickém skleníku. Tepelné čerpadlo má sice vysoké pořizovací náklady, ale je ekologické a ekonomické a myslím, že se dá sehnat dotace od státu na jeho pořízení. Tak to jsou moje poznatky, nevím, jak moc jsem ti pomohla. Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
7.6.06 13:47

ahoj,
vytapime plynem - zalohy 2400 mesicne, letos jsme doplaceli 10 tis. (topime ale na „trenkovou teplotu“)
ceny elektriny jsou tak nejak na stejno, bude to +-5 tis. rozdil…

marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
7.6.06 13:54

topení

My teda máme 2 roky postavený domeček - není úplně malý a topení plynem by bylo pěkně drahý a tak jsme si pořídili taky krb. Takže od podzimu do jara přitápíme krbem (máme ho v kuchyňo-obýváku + vývody nahoru do ložnice + 1 dětského pokoje) a kombinujeme to s plynem a super - letos to bude asi 19 tis. za rok za plyn - to jde, ne??? Ale je fakt, že se netopí všude - topíme kuchyň+obývák,pracovna, garáž (kvůli číčám :D )), 2 koupelny, občas ložnice, na chodbě ne. Topíme cca na 20 st. a jsme aspoň otužilejší :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
7.6.06 13:55

tak my mame barak s dvema bytovymi jednotkami 3+1 a 4+1 a platíme zálohu 4 tisíce a doplatek 17 tisic (vloni), ted nám to zvedli na 6 tisíc zálohu. Topit elektrikou je taky dost drahé.
DOporučovala bych ten krb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
7.6.06 14:05

Ahojky, přidám taky trošku. Na podzim jsme koupili domeček a do kuchyňo-obyváku jsme dali krbová kamna s výměníkem. Ráno jsem zatopila v krbovkách, které topily asi do půlnoci, jak jsme šli spát, přepli jsme to na plyn. V domě máme 7 radiátorů a je to v pohodě. Ale máme malý domek. Koupili jsme za 6000,– brikety a topíme s nimi ještě teď. Plus plyn stál 16000,–, ohřívám s ním i vodu. Takže jsme spokojení, navíc je ten oheň moc pěkný :) . Jenom máš tu práci, že musíš shánět dřevo, vynášet popel, přikládat, musíš si naplánovat, kdy pojedeš na delší nákup(jestli ráno zatopíš nebo necháš puštěný plyn), syn mi staví z briket věž, strká je pod gauč, vozí je v autě :) .
Zdraví, Helča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
7.6.06 14:23

Ahojky mám pocit, že teď už je to podobný.Myslim, že když máš celou domácnost na el. máš nižší sazby.
podívej se na http://www.tzb-info.cz/ http://forum.living.cz/list.php?144 jsou tam diskuze a na tohle téma tam stopro něco najdeš.Hanyna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
7.6.06 14:24

Ahojky, já bych jenom chtěla k těm krbovkám. To teplíčko z nich je fakt příjemný, jenom nevím, jestli je vhodné s malými dětmi. Pokud je máš teda v místnosti, kde se s dítětem přes den pohybuješ, tak musíš pořád hlídat, aby se o ně dítě nespálilo. My teda bydlíme v paneláku, ale tchánovci mají právě elektrický kotel a kombinují to s krbovkama, ale vždycky když jsme tam byli s Mišákem tak v nich radši netopili, aby se malej nespálil. To jenom takvý postřeh :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
7.6.06 14:33

Petuldo,
aby se kluci nepopálili, toho jsme se taky hrozně báli a přemýšleli jsme, jakou udělat kolem krbovek ohrádku. Navíc jsou v místě, kde se celkem dost chodí, kluci často sedí blízko u kamen. Když jsme se sem nastěhovali, mladší syn měl rok a 3/4, starší 3 roky a 3/4. Za celou zimu se ani jeden kamen vůbec nechytil. Starší už tomu rozumí a mladší kolem nich chodí v dostatečné vzdálenosti. Jenom jednou se chytil páčky, kterou se reguluje přísun vzduchu, dost hřála, ale nepopálila ho. Pozná, že se může kamen chytit, když jsou studené, to si je klidně sám otevře a hází dovnitř brikety.
Takže už se nebojím, že by se popálili, jen je musím krotit, aby spíš nezakopli (jak lítají) a nespadli na ně :? .
 Helča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
7.6.06 14:51

Holky!!!
No to jsem vůbec nečekala takových odpovědí 8)
Moc všem děkuju.Krb máme v plánu taky,protože máme lesy a dřeva dost.Ještě se poinformuju na ten výměník-to by bylo bezva.
Myslím,že než postavíme,budou dětičky,alespoň teda doufám,rozumný na tolik,že krbík nechají krbíkem :lol:
Heleno,prosím Tě,dáváte tam normální nebo dřevěný brikety???
Možná hloupá otázka :oops: ,ale na tenhle obor opravdu nemám mozkový buňky :roll:
Díky.Lenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
7.6.06 14:54

A Heleno,ještě jedna hloupá otázka… :oops:
Kolik jste zaplatili za ten krb s tím výměníkem?
Pořád kalkulujeme a počítáme…člověk by si řekl,že to nic není a ono to dá tolik běhání a shánění a …placení.
Ale snad se to dobere ke konci a pak už si budeme spokojeně bydlet 8)
 Lenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
7.6.06 15:00

teda holky, tak zacinam uvazovat o tech krbovych kamnech. letos nas plyn stal 38 tis. ( a to mame na plyn jen topeni)

diky za info.¨

marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
7.6.06 15:05

Lejlo,
to jsme s těma buňkama na tady toto asi uplně stejně. Asi by Ti tu teď měl odpovídat můj manžel :D .
Jsou to jedny z největších krbových kamen od firmy H+S (koukni na www.haassohn-rukov.cz/), stály 24000. Ale podotýkám, že máme malý domek, v pokojích 3 radiátory, 1 na záchodě, 2 v chodbě a 1 v koupelně plus žebřík. Myslím, že pro tuto velikost jsou tyto kamna akorát. Ale tuším, že se dá pořídit i krb s výměníkem s větším výkonem. Ty naše mají výkon max 13,7 kW, a taky se musíš orientovat podle toho, jak velký prostor chceš otápět. Myslím, že v obchodě s kamnama vám poradí, my jsme taky hledali.
Topíme briketami z tvrdého dřeva, hlavně proto, že na tuto zimu nebylo vyschlé dřevo a letos asi taky ještě nebude, protože když se přiveze, bude muset alespoň rok vyschnout.
Tak asi tolik, co o tom vím já :D
 Helča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
7.6.06 15:13

Jo a pokud máte lesy, tak bych vůbec neváhala, my sháníme dřevo od lesáků a ceny jsou opravdu různé, lidé topí dřevem stále víc a taky je pořád dražší :? .
 Helča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
7.6.06 15:29

ahojky

jen trošku z jiného soudku, pokud uvažujete o stavbě nového domku, co takhle trošku zapátrat a poradit se u odborníků…no prostě my taky plánovali ale finančně to zatím neutáhneme, ale šli bychom do nízkoenergetického domu. Ceny plynu ani elektřiny dolů nepůjdou, to si moc iluze nedělám, tak se spíš snažit už od začátku o to, aby to vytápění bylo „co nejmíň třeba“.o))))
další možností pak je topení pomocí rekuperační jednotky… ale to je fakt na odbornících já to moc nevysvětlím… jen že jsme se o to čas zajímali..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný