Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Karmínie 10× zase ne, prosimte. Máme 2kc za kWh, i když se teď hadame s distribucí o platnosti, ale to je jiný příběh. Kotel pouštíme na plno někdy začátkem listopadu a vypíname koncem února, v půlce března. Na podzim max pustíme na noc. Ale držíme v domě max. 20 stupňů, Máme rádi chladněji. Elektro spotřebičů Máme hodně, ale vaříme na plynu a od Jara do podzimu doma skoro nejsme, takže jede tak lednice mrazák.
U krbovek musí člověk také myslet na to, kdy a jak je bude používat. Jakmile jsou s výměníkem, měl by být funkční a napuštěný celý systém i v případě, že si v létě večer budete chtít lehce přitopit a udělat romantiku
Jinak hrozí jejich poškození. Já nakonec zvolil právě z toho důvodu bez výměníku. To samé při výpadku proudu, pokud nebudete mít u čerpadla záložní zdroj, se u krbovek s výměníkem neohřejete.
Další věc, na kterou mnoho prodejců neupozorní - u moderních zplynovacích kotlů je třeba mít akumulační nádrž, kam se může dochlazovat kotel ve chvíli, kdy to nepoberou radiátory, jinak si můžete docela rychle kotel poničit.
@rmot píše:
U krbovek musí člověk také myslet na to, kdy a jak je bude používat. Jakmile jsou s výměníkem, měl by být funkční a napuštěný celý systém i v případě, že si v létě večer budete chtít lehce přitopit a udělat romantikuJinak hrozí jejich poškození. Já nakonec zvolil právě z toho důvodu bez výměníku. To samé při výpadku proudu, pokud nebudete mít u čerpadla záložní zdroj, se u krbovek s výměníkem neohřejete.
Další věc, na kterou mnoho prodejců neupozorní - u moderních zplynovacích kotlů je třeba mít akumulační nádrž, kam se může dochlazovat kotel ve chvíli, kdy to nepoberou radiátory, jinak si můžete docela rychle kotel poničit.
Jo, to už mi taky někdo říkal, že akumulační nádrž bývá obrovská a nemusí se vůbec vejit do sklepa. Asi vyhraje peletový kotel se zásobníkem, ten není velký a topení by snad nemuselo být extrémně drahé, alespoň v porovnání s elektrokotlem.