Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, potřebovala bych radu, čím vybělit záclony. Nemám je moc dlouho a zdají se mi takové zašedlé.V ředěném savu bych se bála, co kypřící prášek, nebo soda, nemáte zkušenosti? Díky.
MinkaD píše:
Ahojky, potřebovala bych radu, čím vybělit záclony. Nemám je moc dlouho a zdají se mi takové zašedlé.V ředěném savu bych se bála, co kypřící prášek, nebo soda, nemáte zkušenosti? Díky.
Já používám ocet, vymáchám ve studené octové vodě-ředím od oka a přidám i do praní
pouziva se i savo perex,je na obalu napsane,ze se primo na tohle pouziva
zkus je nechat chvíli ve vanishi na bílé prádlo. a nebo se to dělá tak, že se přidá malilinko modrého inkoustu, sice to záclony nevybělí, ale rozzáří a vypadají jako sněhově bílé. mám vyzkoušeno nejen na záclonách, ale i na spodním prádlu a bílých tričkách.
Já taky používám savo perex, peru s ním dost i jiné věci, nevypratelné fleky apod., je super ![]()
Ahoj…já mám už strší záclony a stále byly dost zašedlé ať jsem prala jak jsem prala…potom jsem koupila Lanzu na bílé prádlo, tu s mýdlovými vlačkami a dala jsem na pračce intezivní praní…záclonky byly jako snížek.
Já také využila Savo Perex nebo jsou rozjasňovače přímo na záclony, ale zkušenost s nimi žádnou nemám. Nebo bych je zkusila namočit do Nama ![]()
A prý pomáhá při praní přidat kypřící prášek nebo sodu. Moje mamka to tak dělá a super.
Krásné bělounké jsou, když se vyperou v prášku, co je do myčky nádobí-brácha tento prášek používá i na bílé monterky.
mám Vanish prací prášek na záclony a ten vypere úžasně. přidávám ještě sodu a dávám na intenzivní program na 40° se slabým ždímáním.
Má někdo nějaký další tip?…záclony vyprány podle nejrůznějších rad, ale to sněhově bílé mají daleko…jsou to už starší kousky, ale stále se mi líbí
.
Našla jsem ještě tuhle radu - máte někdo osobní zkušenosti?
„Velmi starý recept a funguje na 100%- Lázeň na zašedlé záclony si připravíme - 1/2 l vodní sklo, 1 mýdlo s jelenem nastrouhat,10% kysličník (vše je ke koupi v drogerii TETA),zředit vodou a přes noc namočit záclony, ráno vyprat v pračce. Budou neskonale zářit! " .{color:blue}“
@Jannnča Ja kdysi belila zaclony kuchynskou soli ale vysledek uz si moc nepamatuju… Kdyz mel bracha na bile mikine flek od travy, odstranila jsem ho tim savem, jak uz tu nekdo psal.
No, jsem právě zkoušela Savo, kypřicí prášek, speciální prášky na záclony - dokonce i z Německa (vychvalované), ale pořád to není ono…asi zkusím ten peroxid vodíku. Max se záclony rozpadnou
.