Čím vyčistit kožené rukavice?

2616
6.12.11 15:03

čím vyčistit kožené rukavice?

Dostala jsem krásné kožené rukavičky, ruční práce, vypadá to hooodně staré, řekla bych mnoho desetiletí- netroufám si přesněji odhadnout (v balíku, kde se našly, byly i noviny z druhé světové). Ale jsou bílé a hodně, hodně zašlé, navíc ležely kdesi bez povšimnutí mraky let a je to na nich znát. Zničené nejsou vůbec, jsou stále měkké. Nemáte tip, jak je co nejšetrněji vyčistit a dát do pořádku? Na netu jsem nějaké rady našla, ale mnoho z nich na mě působilo dost nevěrohodně a bojím se, abych je nezničila. Zbožňuju tyhle staré věci. Kdyžtak pošlu fotku. Děkuju za rady. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5154
6.12.11 15:17

A co čistírna, teda aspoň ta u nás čistí i kožené, koženkové a semišové věci, zrčitě vy si poradili :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
6.12.11 15:34

Jako koňák doporučuju zajít do jezdeckých potřeb a koupit sedlové mýdlo na kůži, vyčistí téměř všechno a je ke kůži šetrné. A pořádně namazat, aby nepopraskaly, ideální je obyč vazelína, dát jí v silnější vrstvě a nechat vstřebat. :pankac: Lepší než jakékoli „spešl“ přípravky. Léty osvědčeno i na hodně starýchkožených věcech. Ale počítej s tím, že patina jim zůstane. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
6.12.11 15:43
Lajka09 píše:
A co čistírna, teda aspoň ta u nás čistí i kožené, koženkové a semišové věci, zrčitě vy si poradili :palec:

To mě taky napdalo, ale myslela jsem si, že bych napřed zkusila, jestli je v mých silách si to vyčistit doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
6.12.11 15:46
Dessie píše:
Jako koňák doporučuju zajít do jezdeckých potřeb a koupit sedlové mýdlo na kůži, vyčistí téměř všechno a je ke kůži šetrné. A pořádně namazat, aby nepopraskaly, ideální je obyč vazelína, dát jí v silnější vrstvě a nechat vstřebat. :pankac: Lepší než jakékoli „spešl“ přípravky. Léty osvědčeno i na hodně starýchkožených věcech. Ale počítej s tím, že patina jim zůstane. ;)

No jo, jenže to bude mýdlo za nevímkolik peněz a co pak s tím, když to potřebuju jen na ty jediné rukavičky… A patiny se určitě zbavovat nechci, naopak ji považuju za přidanou hodnotu. Mě se líbí, když je na takových věcech vidět, že to je stará a skutečně velmi precizní záležitost, poctivá ruční práce. Jen mi jde o tu špínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
6.12.11 17:20
TýnkaK píše:
Dessie píše:
Jako koňák doporučuju zajít do jezdeckých potřeb a koupit sedlové mýdlo na kůži, vyčistí téměř všechno a je ke kůži šetrné. A pořádně namazat, aby nepopraskaly, ideální je obyč vazelína, dát jí v silnější vrstvě a nechat vstřebat. :pankac: Lepší než jakékoli „spešl“ přípravky. Léty osvědčeno i na hodně starýchkožených věcech. Ale počítej s tím, že patina jim zůstane. ;)
No jo, jenže to bude mýdlo za nevímkolik peněz a co pak s tím, když to potřebuju jen na ty jediné rukavičky… A patiny se určitě zbavovat nechci, naopak ji považuju za přidanou hodnotu. Mě se líbí, když je na takových věcech vidět, že to je stará a skutečně velmi precizní záležitost, poctivá ruční práce. Jen mi jde o tu špínu.

Tak já nevím, ale investovat 200 do mýdla mi přijde osobně lepší než je vrazit do čistírny. Dá se koupit za stovku. Navíc pokud jsou rukavičky bílé, rozhodně ho využiješ víc než jednou a dá se použít i na boty a cokoli jiného koženého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
6.12.11 19:18
Dessie píše:
TýnkaK píše:
Dessie píše:
No jo, jenže to bude mýdlo za nevímkolik peněz a co pak s tím, když to potřebuju jen na ty jediné rukavičky… A patiny se určitě zbavovat nechci, naopak ji považuju za přidanou hodnotu. Mě se líbí, když je na takových věcech vidět, že to je stará a skutečně velmi precizní záležitost, poctivá ruční práce. Jen mi jde o tu špínu.
Tak já nevím, ale investovat 200 do mýdla mi přijde osobně lepší než je vrazit do čistírny. Dá se koupit za stovku. Navíc pokud jsou rukavičky bílé, rozhodně ho využiješ víc než jednou a dá se použít i na boty a cokoli jiného koženého.

Aha, tak já myslela, že to bude daleko dražší 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
6.12.11 19:18
Markytka_Ostrava píše:
Tak při názvu téhle diskuse jsem si nemohla nevzpomenout na historku učitelky chemie, která nám vyprávěla, že se kdysi dámské rukavičky praly v benzinu… No a že jedna taková šikovná pradlena ho pak fukla do záchodu, zapomněla spláchnout a její chlap si tam pak zapálil…co se dělo po tom, co dokouřil a hodil cígo pod sebe si asi všichni dovedete představit…vyražené dveře a rozbitá hlava…Takže ať se povede vyčistit čímkoliv, ale hlavně bez úrazu :lol: :palec:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ještě že manžel kouří na balkoně :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný