Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Chtěla jsem se zeptat na vaší zkušenost, mám jít rodit císařem a dnes v poradně mi řekli ať se do příští poradny rozhodnu jestli budu chtít částečnou nebo celkovou narkozu, nebo jen epidural… a já vubec nevím..ganekolog mi řekl, že je lepší epidural ale chtěla bych znás vaše zkušenosti…předem moc děkuji
Ahoj, já měla epidural a můžu doporučit: o všem jsem věděla, miminko viděla, nebyla jsem mimo z narkozy, prostě samá pozitiva
Jen se mi udělalo na sále trošku slabo (nízký tlak) a zvracela jsem, ale zase jsem to tušila dopředu a nahlásila sestře, takže se nic nestalo ![]()
Ahoj taky jse měla epidurál u obou císařu a bylo to v naprosté pohodě, druhý den jsem už v pohodě pochodovala. Vedle mně ležela holčina po uplné narkoze a blila ještě druhý den ![]()
Ahojky já měla celkovou narkozu u akutního císaře kde si člověk nemohl vybírat a úplně v pohodě po dvou odkách co jsem přišla k sobě sem si zažádala o přinesení dcerky a zkoušely jsme ji i přiložit tak to bylo supr další den už jsem si za ní na šestinedělí došla sama. Bolesti jsem měla minimální proti holkám co měli porod plánovanej a ne v celkové. A komplikace žádné což se u maminky vedle mě po epidurálu říct nedalo.Ale myslím si že tohle je individuální na každýho to všechno působí jinak. Myslím si že je supr vidět mimi hned při porodu to bych řekla bylo jediný mínus celkové narkozy. Jinak v pohodě ;o))
Rodila jsem v částečném spinálním umrtvení, a nejenže Ty všechno víš a můžeš hned vnímat mimčo, ale taky je to šetrnější pro něj. Čili já mám jasno. I když mě pak bolely klíční kosti…
Psala jsem o tom i v deníčku https://www.emimino.cz/…-porod-9122/.
Ahoj. Mně doktor řekl, že spinál je i lepší pro miminko. Pokud jsem to správně pochopila, tak celková narkóza na něj celkem rychle působí, takže se ho doktoři snaží dostat ven co nejrychlej. Spinál nemá na dítě žádný vliv, tak můžou pracovat v klidu a mají čas se k mimču v pohodě dořezat a vytáhnout ho. Snad jsem to nepopletla.
A vidět miminko hned po porodu teda taky má něco do sebe (mě pak rovnou ze sálu vezli na pokoj na přiložení miminka, ale to netuším, jak probíhá při celkové narkóze a asi i jak kde).
Ahoj, rodila jsem plánovanou sekcí. Měla jsem spinální anestezii, tj. od pasu dolů umrtvená. Porod probíhal tak, že ráno jsem napochodovala na porodní box, hned poté dorazil manžel a por. asistentka mi natočila KTG (docela dlouho - snad hodinu…) a zavedla mi cévku do moč. měchýře. N8sledoval přesun na operační sál, kde mi anesteziolog napíchl páteř (nic to není) - manžel nesměl u toho být - a vysvětlili mi, co mám a nemám cítit. Když si ověřili, že anestezie zabrala, tak zavolali manžela - seděl mi u hlavy - a začalo se, dcera byla zhruba za 5 minut venku, pak následovalo cca 40 minut šití. Manžel šel ihned po vytažení dcery se sestrou do vedlejší místnosti, kde ji sestra ošetřila, otřela, napsala číslo, znážila - změřila a předala manželovi, který mi ji donesl ukázat. Taky ho s ní vyfotila.
Na pooperačním pokoji jsem byla do večera, pak jsem šla na normální pokoj a sestra mě chodila kontrolovat. V břiše jsem ještě následující 2 dny měla zavedený drén. Cévku mi sestra odstranila ráno po porodu ve sprše. Dceru jsem k sobě dostala 3. den po porodu, do té doby mi ji nosili co 3 hodiny na kojení. Domů jsme šly docela nestandardně 4. den po porodu - před odchodem mi ještě dr. zkontrolovala ultrazvukem dělohu. Jsem moc ráda, že jsem si vybrala spinál, ten zážitek, kdy mi dcerku ukázali ihned po vytažení z břicha a pak když se rozkřičela, nikdy nezapomenu, je to neskutečně emotivní. ![]()
Měla jsem plánovaný (nakonec plánovaně akutní) CS ve spinální anestezii. Bohužel mi v noci praskla plodová voda, takže se z plánovaného pak stal CS akutní. Ale naštěstí se to stalo až v 5 ráno a mohla jsem jít na spinální anestezii, která na ten den byla domluvena, akorát se udělala místo v poledne v 6:30. Bylo to v pohodě celý výkon, žádná bolest. Za cca 5 min. byl malý venku pak asi 30 minut šití. Přítel byl u mne po celou dobu porodu na šití musel odejít. Malého mi hned ukázali. A za dvě hodiny hned přinesli na kojení. Celou dobu jsem byla při vědomí, ale vůbec nic jsem necítila. Takže za mě když císařský řez, tak jedině ve spinální anestezii pokud má člověk možnost. ![]()
Ja jsem zazila cs jak v celkove narkoze (akutni kvuli nepostupujicimu porodu po vyvolavani) i se spinalem ( planovany kvuli vyhrezlym plotenkam) takze muzu porovnat. Na celkove narkoze bylo pro mne pozitivum to ze te proste uspi a vsechno jde mimo tebe. U spinalu jsem byla celou dobu nervozni. Po narkoze mi zle nebyva, takze jsem tak za hodku po navratu ze salu byla v pohode a mohla se, byt na posteli, pohybovat. U spinalu mi vadilo, ze jsem pak nasledne muse lezet asi 5 hodin aniz bych mohla zvednout hlavu, kvuli predejitm bolesti hlavy ze spinalu a to ze jsem nemohla pohnout nohama nez prestal spinal ucinkovat, z toho mne boleli dost zada. Ale pres vsechno tohle bych sla do spinalu znova, protoze videt to miminko skoro hned po vyndani vynahradi vsechno. Navic tam se mnou mohl byt manzel a je to takhle daleko setrnejsi pro miminko, na ktere pry narkoza zacina pusobit uz za 3 minuty. Takze dr. pak museji docela chvatat.
Ahojky taky se přidávám ![]()
Jsem 38+2 a čeká mě taky císař. První porod byl akutní císař s epiduralem.Bylo to v devět večer, takže malého po ukázání odnesli a já pak vlastně celou noc prospala. Druhý den při vstávání z postele se mi ale dost motala hlava. Přesto budu volit opět epidural.Tak držím palce ![]()
Rodila jsem planovanym cisarem v 39+5, chtela jsem celkovou narkozu, ale porodnik mi domluvil, ze pri celkove se uspava i dite, ze musi tudiz pospichat, pac maji na vytazeni ditete asi 4 minuty, u spinalu maji cas a mimi se pri tom neuspava. Bala jsem se toho vpichu a bylo to uplne v pohode, cevka mi prisla horsi. Nastoupila jsem den pred vykonem, udelali mi predoperacni, ultrazvuk, jestli se neotocila, co 2 hod monitor. Od pulnoci jsem nejedla. Druhy den rano monitor, klystyr, bandaz nohou, cevka. Na sale spinal. Citila jsem u nohou teplo, pak mravenceni a pak uz byly nohy nehybne. Ptali se me, jestli jeste citim, mela jsem pocit, ze ano, rikala jsem, at nerezou, po chvili mi doslo, ze uz davno rezou Necitila jsem nic, jen tah a tlak, kdyz malou pacili ven. Trvalo to cca 5 min. Pac se nechtela nadechnout, tak ji hned si vzal detsky tym-vse ale nakonec bylo ok, tak mi ji pak ukazali a zeptali se, zda ji muzou odnest zatim prohrat do inkubatoru, nez me dosijou-souhlasila jsem. Nakonec ji nuchnal manzel na chodbe. Dalsich cca 40 minut me sesivali. Rodila jsem v maly porodnici, takze jsem nemusela ny JIP, dali me na norm. Pokoj, kde se mnou byl chvili manzel i s malou. Ja musela 24 hod lezet, malou mi nosili ve dne v noci, co 2–3 hodiny na kojeni. Mliko se mi udelalo az 5. Den, mala byla na muj povel na nutrilonu:-) prolejvali me tekutinama, aby nebyla migrena, jidlo nejdriv polivky, pak kase, pak az normalni. Malou meli prvni dva cele dny u sebe sestricky, treti den uz ja, oni na noc a pak uz jen ja. Paty den jeste kontrolni mereni rezidua moci a sli jdme dom.
Za me CS pohoda, kolegyne na pokoji byla na tom po normalnim porodu daleko hur…
Ahoj, já jsem si taky vybrala jen spinál, ale na sále se ukázalo, že na mě jaksi neúčinkuje. Prý se to občas stává. Asi 4× si do mě zkusili říznout a bylo to fakt zaživa. Takže mě nakonec uspali úplně. Pak mě nemohli probudit
Rodila jsem v půl šesté večer a malou mi přinesli ukázat kolem půlnoci když jsem se probrala.
Ahoj, rodila jsem císařem v celkové narkoze. Kdysi jsem měla lumbální punkci a strach z vpichu do páteře byl velký. Celý den jsem prospala, malý se narodil před polednem a přinesli mi ho poprvé ve 3 odpoledne, nosili ho pravidelně. Asi je lepší být při vědomí, navíc prý ani to břicho tolik nebolí. Já cítila šíleně tu jizvu, a ještě jsem se na sále probrala, nevím, ve které fázi, ale strašně to bolelo, tak mě asi přispali. Držím palce, ať se rozhodneš nejlépe pro sebe a vše je v pohodě ![]()
Já měla taky spinál, podobný průběh jak psaly holky
. Zavedení cévky, napíchnout záda, chvíli čekat než to zabere, pak už nic necítíš-nohy. Vše jsem sledovala a přemlouvala anestezioložku, aby si semnou pořád povídala
Trošku jsem se bála, ale nebylo čeho. Dcera byla za 10 min. venku a zbytek mě dávali do kupy. Trvá to celé 45 min. Jinak mi jí ukázali a pak odnnášeli pryč, byla rozená ve 34tt, takže jsem jí viděla až 2 den odpoledne. Snažila jsem se co nejdříve rozchodit, abych za ní docházela. Druhý den ráno mě stavěli na nohy- to je takové nepříjemné, vytáhli cévku. Třetí den už jsem jakž takž chodila, takže stěhování za malou na nedonošence a po třech týdnech jsem si jí vezla domů. ![]()
Přeji hodně štěstí.
Jinak jak tu holky popisovali zvracení, neboj každý to má jinak. Já zvracela při synovi, při normálním porodu
A při císaři vůbec. Jako bylo mi trošku špatně, ale hodně jsem pila a spala po operaci, dokud mě nepostavili na nohy
Pokud budeš moct, tak se hodně prospi potom. ![]()
Já měla taky epidulár a bylo to úplně bez problemu, malinkou jsem hnedka viděla, nic jsem necítila, hlava mě nebolela, druhý den / rodila jsem v noci/ jsem už byla na nohách a měla jí u sebe, takže já jsem pro epidulár. ![]()