Citace citací
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
citace citací
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s citováním z odborného článku, ve kterém autor uvádí jiné citace autorů ze kterých čerpal. Nevím tedy, jestli mám citovat jen autora celého článku, který sama čtu. A nebo musím uvést autora, který je v textu plus autora mého článku a pak v seznamu literatury napíšu také jen toho autora článku, ze kterého čerpám já.
Děkuji za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Mně pomáhá program www.citace.com
Generuje citace v textu i citace v seznamu literatury.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musíš citovat původní zdroj.
Tzn pokud je to jeho část teorie co si tam napsal, stačí citovat jeho, pokud chceš to co on cituje, musíš do originálního díla.
- Citovat
- Upravit
Napr. jak uvadi Valenta (1990, citovany podle Valka, 2010) alebo Valenta (1990, in Valek, 2010). V seznane litetatury je tak pouze Valek. Teda primarny zdroj
Příspěvek upraven 24.10.20 v 18:32
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Altavista nie je pravda. Autorka potrebuje jak se pise tzv. sekundarni citace
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Postup
Obecně není úplně dobré pro kvalitní práci citovat citaci, protože se jedná o sekundární zdroj. Pokud je hlavním cílem citovat primárního autora, mělo by se jít spíš do primárního zdroje, pasáž si najít a ověřit si, jestli s danou interpretací člověk souhlasí, aby nepřijímal myšlenky někoho dalšího. Neznám ale účel práce. Pokud je to něco ne až tak vědecké, určitě je potřeba citovat oba autory. Zde podrobněji vysvětleno:
https://knihovna.vse.cz/…ou-citovany/
(Jinak doporučuju do Googlu napsat úplně stejný typ dotazu, jako sem. On často poradí rychleji, než diskutující)
- Citovat
- Upravit
To je tzv. sekundarni citace. Napr. - NOVÁK, Jan, 2006. Základy metodologie. In: MAREŠ, Jan, 2010, Základy výzkumu, ISBN… Důležité je to In:… A v textu to může být jako: Novák (2006, s.10) popisuje základní postupy dle Mareše (2010)…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@malosa souhlas
Sekundární případně tercialni citace snižují rapidně hodnocení kvalifikační nebo vědecké práce. Aspon u nás na UPOL, ale to má každá univerzita, fakulta i typ studia jinak, je potřeba si přesně přečíst směrnice. Jiné jsou pro bakuli, diplomku nebo doktorát. Práce by měla být zpracována hlavně z primárních zdrojů. Sekundárních citací může být jen malé procento. Aby ten primární zdroj mohla ocitovat, musí se k němu dopatrat, většinou to není problém. Vše jsem vždy našla v seznamu použité literatury, bibliografickou citaci na netu a použila jsem to tam, o když jsem to dílo v životě nedržela v ruce. Samozřejmě na parafráze, ne přímé citace, kde bych musela uvádět stranu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já právě mám nějaké články v angličtině, kde autor mnohdy má citace skoro každé dvě věty, takže bych musela přečíst všechny články, které tam má napsané. Nebo bych musela pak do seznamu literatury dát všechny ty autory, které jsem citovala i když jsem je vlastně nečetla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Basha3 píše:
@Altavista nie je pravda. Autorka potrebuje jak se pise tzv. sekundarni citace
V podstatě potřebuje obojí. Ale dělat sekundární citace není nejlepší.
- Citovat
- Upravit
Já jsem měla v bakalarce asi čtyři výzkumy v angličtině, interpretovala jsem ale pouze jejich závěry, každý pár větami. Citovala jsem tam ten výzkum a jeho autora a do seznamu literatury ten výzkum podle citační normy. Měla jsem za A, muselo to být správně. Ale já tyto věci v hlavě nenosim, pomáhá mi ten program plus když si nevím rady, dám si před sebe skripta, kde je ISO a mnoho příkladů, jak co ocitovat. A poradím se s někým zkušenějším nebo vedoucím. Vedoucí by v tomto případě měl poradit. V budoucnu se ve vědeckém prostředí neplanuji pohybovat, takže citace z rukávu nesypu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@P.petru Ten bibliograficky odkaz co tam mate uvedeny je jednak pre kapitolu v kolekt. monografii alebo zborniku. A teda to nie he ani moc pidka normy ISO690
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radka606 píše:
No já právě mám nějaké články v angličtině, kde autor mnohdy má citace skoro každé dvě věty, takže bych musela přečíst všechny články, které tam má napsané. Nebo bych musela pak do seznamu literatury dát všechny ty autory, které jsem citovala i když jsem je vlastně nečetla.
Tak cerpate toho autora nebo ty zdroje ze kterych on cerpal? Pokud chcete pouzit to, co pouzil on, tak musite uvest taky ty zdroje. To je dost podstatny, jelikoz pak byste priradila povodni zdroje jemu a to je kriticka chyba. A znamka toho, ze absolutne neumite zpracovavat text a zdroje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Altavista to jistě není, ale pokud je to v její práci spíše ojedinělý jev, tak jí za sekundární citaci nikdo hlavu neutrhne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75 píše:
@Altavista to jistě není, ale pokud je to v její práci spíše ojedinělý jev, tak jí za sekundární citaci nikdo hlavu neutrhne.
Jj, ale primárně bych to nedoporučovala, proto jsem to řekla tak, jak se to doporučuje našim studentům. Je třeba jít k původnímu zdroji ![]()
- Citovat
- Upravit