Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Vše je jen o výchově psa. Mám Yorkšíra a je to muj nejlepší přítel, kamarád, společník a hlavně moc chytrý a šikovný. Prostě nejlepší pes kterého jsem kdy potkala a jak jsem psala, je to jen o výchově…
Za mě jorkšír, máme čtyřletého a je to mazel a co si kolikrát nechá od dcery líbit, to nechápu. Neublížil by, je to trubka, ale poslechne na slovo.
@klenice kavalir je uzasnej pes, ale prijde mi to mimo pozadavek zakladatelky, kdyz hleda psa do dvou kil, nas mel kolem 10
Ja bych zas treba volila jozifka (jezevcika), ikdyz je to palicak, ale furt lepsi nez ty dve… ![]()
@klenice kavalir je uzasnej pes, ale prijde mi to mimo pozadavek zakladatelky, kdyz hleda psa do dvou kil, nas mel kolem 10
Ja bych zas treba volila jozifka (jezevcika), ikdyz je to palicak, ale furt lepsi nez ty dve… ![]()
@Makaronka1 píše:
Jaké plemeno je vám sympatičtější, jste majitelé jednoho nebo obou? Ocením všechny rady a zkušenosti
Ani jedno, všechno je to přešlěchtěný a prokřížený mezi sebou. Množírny a tak, lidi to dělají na kšeft. Nechápu jak si někdo může říct tisíce za „psa“??? Proboha lidi otevřete už oči!!!
Je to časem akorát furt nemocný a nic to nevydrží a když to má vydržet tak to stojí neskutečný peníze za veterinu a přípravky či léky potřebné k udržení jakž takž zdravotního stavu. Koupí takového psa (pochopitelně 100% zdravého, rozhodně ne z množírny a už vůůůbec ne udělaného jen na kšeft!) podporujete tyhle idioty!
Za mě jakýkoli pejsek z útulku, kříženec, bezpapírák… ten pocit u srdce je k nezaplacení a pejskův vděk taky. Neni vděčnějšího zvířátka než toho „zachráněného“ z útulku.
Jen můj názor - ale já fakt těžce odsuzuju lidi co za psa dají peníze! Přitom jsou útulky přeplněný zoufalýma pejskama co by za pohlazení dali všechno na světě.
Ještě doplnění, potřebovali jsme psa co nelíná a je to super, nikde ani chlup
. no psů bez podsady tolik neni, manžel měl podmínku že něco malého a já nechtěla bílou srst
Takže jsem řekla jork ale pak docela problém sehnat fenku s PP, skoro všechny inzeráty na bez PP ![]()
kavalíra jsme měli, super pes k dětem, neni úplně mini takže nehrozí zašlápnutí. Naše ani neštěkala, strašně hodná ale to línání
pokud by nelínala tak do kavalíra jdeme zase, takhle bohužel
ted je v plánu další fenka ale o malinko větší rasa, ale kdy bude nevíme. je to složitější a moc chs tady neni
Snad na jaře ![]()
@Makaronka1 Máme čivavu, tchýně yorkšíra, obě fenky. Naše čivava je klidnější, poslušnější, víc mazlivá, štěká venku na psi. Yorkširka je temperamentní, štěká hodně doma když zaslechne něco na chodbě, ale k malým dětem je víc přátelská, naše čivava děti zhruba do 5-6let nemusí, nic jim neudělá, ale vyhne se jim velkým obloukem. Podle mě jsou čivavy hezčí, nevýhoda, že pelichají. Jinak ty řeči tady, že to jsou krysy, parodie na psi, jsou je hloupé keci… I tito malý pejskové chodí rádi ven, milují svého pána, jsou chytří a učenlivý, měla jsem i jezevčíka, což je velká osobnost, ale neposlouchal ani z poloviny tolik jako čivava
Já bych třeba velkého psa nechtěla ani za nic, nevešel by se mi do postele a nechtěla bych po něm uklízet obří ho… ![]()
@FreeLady12 píše:
Ani jedno, všechno je to přešlěchtěný a prokřížený mezi sebou. Množírny a tak, lidi to dělají na kšeft. Nechápu jak si někdo může říct tisíce za „psa“??? Proboha lidi otevřete už oči!!!
On ten kvalitní chov taky něco stojí. Vezmu za příklad borderky, které chovám. Prvotní investice je do PP feny. Řekněme 15 tisíc. Pak ji pár let živíš, trénuješ, vystavuješ, sportuješ. Týdně průměrně 500,– při běžném provozu a leckdy víc (jedna výstava á 1000,–). Pak máš tedy čtyřletou šampionku s patnácti zkouškami z různých sportů. Chceš uchovnit - RTG 3500,– Kč, oči 1000,–Kč, přihláška do klubu, bonitační poplatek, poplatek za přeregistraci na ČMKU. Doposud žádné výdaje za samotný odchov štěňat a v tenhle okamžik já byla na částce cca 150.000,–Kč, co mě fena za svůj život stála. Projetý benzín do toho nepočítám.
Tedy fena je chovná a začíná hledání krycího psa - nutné je know-how, mít chovatelský cíl, není to jen o tom „soused má chlapáka, tumáš čubu“. To pak jsou ti „přešlechtění“, ano. Vybereš nepříbuzného krycího psa - šampiona. Inbreeding 0% (o jaké přešlechtěnosti tedy mluvíme?). Krytí 1000 euro, dostat se do Maďarska taky není zadarmo. Předtím absolvovat kolečko u veterináře kvůli progesteronu, aby se nejelo na blint. Vyšetřování feny během březosti, nedejbože císař. Odchov štěňat po třech týdnech, kdy začalo přikrmování - já škrábala hovězí za dvě stovky kilo
Výbavička, vystavit PP, no spolykali hromadu peněz. Perfektně socializovaní, většina naučená na své jméno, ti nejdéle zůstávající měli i základní „výcvik“.
To máme náklady čistě na odchov kvalitních štěňat cca 50-60 tisíc.
A teď mi řekni, jaká je adekvátní cena za takové štěně.
@Icestar Proboha ale to už se bavíme o obchodu a životním stylu. To je něco úplně jiného. Předpokládám, že psa z tvého odchovu si koupí člověk co chce pokračovat s tím štěnětem v tom samém co ty. Výstavy, soutěže, trénování, sport… a né nějaká Máňa se čtyřletým capartem, kterej si k Ježíšku vyprosil první štěně do bytu (tímto nenarážím na zakladatelku! To jen všeobecně pro příklad - tak to prostě bývá)
Neschvaluji ani jedno. Nicméně to o čem píšeš ty je prostě životní styl a může být i poctivý, netvrdím, že ne. Ovšem taky nemusí, pořád mi to přijde prostě jen jako kšeft. Už jen když si člověk přečte za co všechno se musí platit poplatky
Prostě kšeft jak „pjase“ a k čemu vlastně??? ![]()
Nicméně o tom asi zakladatelka neuvažuje když ani neví co chce za psa - to by bylo na jiné téma.
@FreeLady12 jake k cemu vlastne, treba proto, ze je to neci konicek? Nechapu, co je na tom k odsuzovani, ale to je celkem jedno. V brzke dobe se chystame koupit stene zhruba za £2000, zadna vzacna rasa to neni, celkem normalni cena, vidim dost casto stenata za sedm, deset trinact tisic liber. Chci urcitou rasu a zvire z utulku nechci (ani by nam ho nedali-neprodali, minimalni poplatek £300). Kseft to je bezesporu, jako u vsech zvirat a cehokoliv jineho, ale zase takova vyhra to neni, veterinarni pece a skvele krmivo je opravdu drahe, o ostatnim nemluve.
Zalezi na tom, co psovi muzete nabidnout vy. Civavy jsou dle me zkusenosti vice „citlive“ a z toho prameni to stekani na vsechno kolem. Urcite je treba hooodne peclive vybrat chovku, jinak vam doma muze lehce vyrust labilni a bazlivy minipes co vyjizdi a steka naprosto po vsem. Jork je zase terier, takze zadna kabelkova rasa (byt to z nej mnozi delaji) - potrebuje pohyb, zamestnat hlavu apod. Na cvicaku jsem zazila jak civavy tak jorky - a podle me jork je chytrejsi
![]()
@FreeLady12 proč? když někdo chce určitou rasu tak prostě zaplatí za štěně s PP
. ano taky chci určitého psa, výstavy a odchov fakt nechci ale i tak hledam mezi chs a prostě si na štěně počkam. ano chov bez Pp bych nikdy nepodpořila. ale neni to tak že chci chs, odchovávat tak beru s Pp, chci jen psa proto musim do útulku. Co když jsou lidi co chtějí psa s PP právě kvůli tomu že chtějí psa z čeho jim vroste určitá ras? Tady zakl to je jiná, to je klasický kandidát na množírnu- vánoční dárek a s husky hned kavalír
@Leppäkerttu já už pochopila proč chovatelka mí na x místech v bytě misky s granulema
. Zavoláme a milostivá přijde na půl cesty a stojí, kouká a nehne se pokud nechce ale když mam v ruce pamlsek to by se přetrhla
. Jiný pes vždy přiběhnul hned ![]()
@Markéta80 my mame jacka, to je taky pekny vycuranek terier, co to taky obcas zkousi, jestli by nas neutahl na varene nudli ![]()
@FreeLady12 Životní styl? Možná, budiž. No právě proto je zapotřebí to know-how, věnovat se tomu intenzivně, mít znalosti nejen v kynologii jako takové, ale i v genetice. Kvalitní odchov s sebou tohle všechno nese. A jak jsem vypsala výše, je to časově a finančně velice náročné.
A jak píšeš, ano, prověřuji zájemce, aby se štňata nedostala do nevhodných rukou. Třeba k nějaké kravce, co by každé hárání co hárání mrskala na mnou odchovaných fenkách bezpapírová štěňata a prodávala je (s nulovými výdaji, nulovým zájmem o zdraví, povahu či exteriér) za těžké peníze lidem, co „přece nechtějí chodit na výstavy“ nebo jak píšeš „klukovi pod stromeček“. Pak jdou do háje povahy i zdraví a lidi to hodnotí jako „přešlechtěné“ plemeno ![]()
@Leppäkerttu
jinak super ale syn už jí říká že je kámen, stojí jak socha a prostě nejde, takže chovatelku chápu, všude misku s granulema a feny běží na zavolání
. někdy přijde ale to musí být
. Chovatelka říkala že už ve 4 týdnech oproti sourozencům si dělala co chtěla. Všichni jí utekli do pokoje pod posel, všechny nalákala na kousek masa a našel jen koukala a nic, vylezla po hodině až když fakt chtěla
@Icestar
neni to jen tak
.já ybch do chovu nešla, pak prodávat štěnata to by byl boj, ono taky odhadnou zájemce taky neni jen tak ![]()