Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj
,
zajímalo by mě jestli máte někdo zkušenost s čivavou v bytě s dětmi . Za jak dlouho se cca pejsek naučí nečurat v bytě ,ale venku nebo na podložku.
Děkuji za odpoveď
Janča. ![]()
Ahojky,mam doma čivavu,je jí už tedy 9 let,zachránila jsem jí z množírny,je naprosto nekonfliktní,s holčinama vychází skvěle,a čůrat jedině ven(3× denně)
Ale bohužel znám i takové povahy u čivav,že když bylo malé miminko,tak čivava začala hrozně žárlit a museli jí dát pryč,protože skákala a šnafala a vrčela an to malé ![]()
Jinak pokud si kupuješ štěnátko,tak většinou ty chovatelé ti ho už dají s tím že umí čůrat na podložku a je jen na tobě jak ho budeš dál učit,kažodpádně pokud chceš aby se naučilo ven,tak se musí ze začátku chodit i několikrát denně ![]()
Ahoj ![]()
pokud bys měla zájem o štěňátko, tak počítej cca půl roku než se naučí chodit čůrat ven nebo na záchod pro psy. Čivava není moc učenlivý pes a kamarád má chovnou stanici téhle rasy a já jsem kynolog, takže o tom něco vím
Ale co se týká malých plemen, tak zrovna čivava není moc dobrá volba
Můžou být hodně žárlivé až vzteklé a nebo naopak hodně bázlivé. Ale to záleží na jedinci stejně jako u lidí ![]()
A terezka24: ty jsi asi nikdy neměla štěně co? Jinak bys nemohla říct takovej nesmysl, jako že štěně od chovatele už umí čůrat na podložku
Nebo tvoje dítě taky umělo na nočník když sis o přivezla z porodnice??
Sisi90 Tak proč se v některých inzerátech píše,že štěnátka jsou učená na podložku??
Jeto ruzne, my jsme dostali stene v peti tydnech a na podlozku curalo temer okamzite, i kdyz predtim bylo v garazi kde mohlo chodit kam se mu zachtelo!!!!
Myslim, ze pokud mas prvni deti a potom psika, je to pro vsechny jednodussi, osobne si ale myslim, ze uplne takto mala plemena moc dobre k batoleti nejsou!!! I kdyz vse se da zvladnout! ![]()
@Sisi90 píše:
A terezka24: ty jsi asi nikdy neměla štěně co? Jinak bys nemohla říct takovej nesmysl, jako že štěně od chovatele už umí čůrat na podložkuNebo tvoje dítě taky umělo na nočník když sis o přivezla z porodnice??
Tak my třeba čivavu máme, ne od chovatele, ale od rodiny, která nechala mít svoji čivavku štěňátka a když jsme si ji přivezli tak už uměla na podložku a byla jen krůček od čůrání venku (zvládla během týdne). Je pravda, že ji dávali o něco později než je běžné, ale možné to je, tak nepiš, že Terka píše nesmysly…
No tak tím se většinou myslí, že jsou chovaná v bytě a mají vystlanou ohrádku novinama. Jinak nevim jak by chtěli naučit 7 týdenní štěně chodit čůrat na podložku
A navíc, štěně do 3 měsíců nevnímá kam močí. Prostě to udělá… Já sem tohle musela řešit jen jednou, když sem si pořídila psa do bytu. Trvalo to cca 5 měsíců, kdy už si uměl říct že chce ven a pak přišla puberta a začal čůrat úplně všude
Po druhé už bych to asi absolvotat nechtěla
To budu 100× radši učit psa na dešti stopy než štěně čůrat mimo byt
![]()
@Sisi90
No tak jsem asi divna taky… ![]()
Znama ma chovnou stanici chrtiku, odchazi ve 12 - 14 tydnech a chodi VYHRADNE na podlozku!!!
A jak uz jsem psala, tak nas pejsek s tim i jako malinke stenatko nemel zadny problem - a psy jsem mela uz ctyri… ![]()
A k původní otázce, taky myslím, že to není ideální plemeno k batoleti, sice to tak máme (pejsek byl dříve), ale to batole prostě takhle malému psovi nechtěně ubližuje, jak je moc „hrrr“. Naopak když přijde návštěva s větším psem, tak tomu se třeba jeho „hlazení“ líbí.
Nicméně naše čivavka to celkem zvládá, nijak moc nežárlí a když má malého dost, tak se prostě zdekuje na chodbu do pelíšku a tam zas nepouštím malého.
Mám doma 9-ti měsíčního čiváváka. Pořizovali jsme si ho před rokem v létě. Máme výhodu, že máme barák ze zahradou, takže se naučil chodit ven, ale ještě se teď někdy stane, že doma udělá hovínko. Když byl úplně malý tak v pohodě chodil na podložku, ale když se tam vyčural 3×, tak po čtvrté šel vedle
Náš čivavák nežárlí s malou je v pohodě, vlastně si jí moc nevšímá- to spíše malá žárlila když jsme ho pořídili a občas ho přidusila…, ale ostatní děti(malé,velké) miluje!!Jinak s ním máme jeden problém a to je, že nám pořád utíká
Už jsme zadělali všechny díry v plotě, ale prostě si vždy někde díru udělá a zdrhne- to má ale asi podle mě v krvi. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Tak my třeba čivavu máme, ne od chovatele, ale od rodiny, která nechala mít svoji čivavku štěňátka a když jsme si ji přivezli tak už uměla na podložku a byla jen krůček od čůrání venku (zvládla během týdne). Je pravda, že ji dávali o něco později než je běžné, ale možné to je, tak nepiš, že Terka píše nesmysly…
Jani pokud máte takovéhle zkušenosti, tak to vám gratuluju a samozřejmě vám to přeju
Ale já dělám kynologii dost dlouho (i pro policii) a vím, že tohle je věc, kterou se nenaučí ze dne na den
Ale samozřejmě jako u všeho, záleží hlavně na jedinci. Jak u člověka, tak u psa ![]()
Naše čivava se naučila čůrat na podložku a následně ven do měsíce, byla učenlivá, šikovná. Když jsme pak chodili do práce, chodila ven ráno a večer a když potřebovala, tak měla svojí podložku v koupelně, jinam nechodila. K dětem ale neměla důvěru, moje mamka jí zachránila od romské rodiny, s hodně dětma, které jí ubližovali, na malé děti si zvykala dlouho, až když zjistila, že teda je to rodina, tak je přijala, ale dlouhou dobu štěkala nebo vrčela, nekousala, jen dorážela. Takže ta naše do rodiny s dětmi ne. Ovšem co tak mám načteno, tak čivava a malé děti všeobecně NE.
@Sisi90 píše:
Ahoj
pokud bys měla zájem o štěňátko, tak počítej cca půl roku než se naučí chodit čůrat ven nebo na záchod pro psy. Čivava není moc učenlivý pes a kamarád má chovnou stanici téhle rasy a já jsem kynolog, takže o tom něco vímAle co se týká malých plemen, tak zrovna čivava není moc dobrá volba
Můžou být hodně žárlivé až vzteklé a nebo naopak hodně bázlivé. Ale to záleží na jedinci stejně jako u lidí
A terezka24: ty jsi asi nikdy neměla štěně co? Jinak bys nemohla říct takovej nesmysl, jako že štěně od chovatele už umí čůrat na podložkuNebo tvoje dítě taky umělo na nočník když sis o přivezla z porodnice??
Já jsem si brala jorkšíra v 8tt a na podložku teda naučená byla ![]()
Psy chovám 25 let, zkušenost mám i s čivavami, jsem aktivní chovatelka a přikládám svůj názor : Čivavu bych taky viděla k dětem jen s nějvětší opatrností - spíš ani ne. Jsou opravdu většinou nervózní, navíc křehké, menší děti jim mohou ublížit. Štěňata se dávají od matky nejdřívev 8 týdnech a opravdu už mohou být navyklá chodit si na podložku na jedno místo. Na navyknutí ven je dobré po každé hře, najedení, probuzení a jinak co cca 2-3 hod vyběhnout. Takže naposledy třeba ve 23 a pak ve 4 ráno. Je to makačka ![]()
Venčení psa 3× denně osobně považuji za nedostatečné. Zkuste si to sami. Mí psi mívají delší vycházky alespoň 2-3 a pak další 2 venčení kratší kolem baráku na pár vyčurání. Ráno nejdříve 6,30 až 7 a naposled chodí cvrknout ve 22-23 hod. Ano, delší pauzy pes vydrží, protože není prase a svůj pelech (byt) si neznečišťuje (pokud něčím netrpí nebo to není štěně). Ale taky to odnesou ledviny ve stáří například.
@Sisi90 týdenní mimino a 8 týdenní štěně (a vůbec jakékoliv zvířecí mládě)jsou ve vývoji každé úplně jinde, jak můžeš srovnávat vyzrálost jejich vylučovacíh soustav? ![]()