Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A můžu se zeptat na důvod?
Sama tuto situaci zatím neřeším, sbírám informace pro sepsání článku na toto téma ![]()
Mám tříleťačku a z internetu zopakuje - zná názvy barev Česky i Anglicky. Taky jsem pro to - jestli je to baví, učit se co nejdřív. Teď mají nejlepší paměť. ![]()
Čím dřív, tím líp, malým dětem nevadí, že cizímu jazyku zpočátku nerozumí. Ale chce to pravidelný kontakt s jazykem, ideálně s rodilým mluvčím, a velmi časté vystavení cílovému jazyku.
@peja1989 Mám vysledováno, že čím dříve začnou, tím lépe se s jazykem sžijí. Musí je to samozřejmě bavit, to je základ. U nás jede angličtina každý den, dcery (5 a 3) si to přímo vyžadují. Mladší umí barvy, tvary, zvířata, jídlo, části těla, části domu, slunce-měsíc-duha apod. Starší skládá věty a chodí jednou týdně na kurz. Tak snad jim zájem vydrží ![]()
dokud neumí dítě obstojně svůj rodný jazyk, tak mi nějaké kroužky a cílené učení cizího jazyku nepřijdou přínosné.
Ale co mi třeba v ČR chybí, tak jsou pohádky v televizi v originálním znění.
Jinak kluk měl kroužek angličtiny v posledním ročníku školky. Uměl pár barev a zvířat.
Jo, v první řadě musí dítě umět normálně česky, to je jasné.
Já jsem zas opakem, někteří ve školkovém věku neumí ani pořádně česky, tak proč jim motat hlavu ještě s cízím jazykem..
Jazyky rozvíjí mozek, neuronová spojení. Je to super.
@pocker píše:
Já jsem zas opakem, někteří ve školkovém věku neumí ani pořádně česky, tak proč jim motat hlavu ještě s cízím jazykem..
A co teď s těmi bi a více lingvinními rodinami? CO ty děti chudáci tam, neumí ještě česky a už na ně mluví dalšími jazykem nebo rovnou dvěma či třemi. To musí být trauma
![]()
@jenny.fields píše:
Jazyky rozvíjí mozek, neuronová spojení. Je to super.A co teď s těmi bi a více lingvinními rodinami? CO ty děti chudáci tam, neumí ještě česky a už na ně mluví dalšími jazykem nebo rovnou dvěma či třemi. To musí být trauma![]()
![]()
![]()
![]()
Proč hned trauma? Spíš, že jim trvá se naučit správnou výslovnost hlásek u vlastního jazyka, časem budou asi chodit takové děti na logopedii, a ještě je učit navíc druhý jazyk. Já tedy taky nevím, jestli je to to pravé ořechové. Je tu řeč o dalším jazyku, jako o dobrovolném koníčku, ne o dětech, co mají třeba rodiče jiné národnosti apod. To bych do toho nepletla.
Já půjdu proti proudu. Učila jsem děti Aj ve školce, potom jsem jim zajišťovala rodilé mluvčí na kroužky (většinou jsou to u nás dobrodruzi, kteří si přivydělávají, než kvalitní, studovaní učitelé, ti učí v arabském světě, kde jsou platy jinde). Teď učím Aj na ZŠ. Pro školkové děti to nemá absolutně žádný přínos, mimo toho, že cvičí paměť, je to ozvláštnění ve školce a přináší jim to radost. Z hlediska jazyka 0. K čemu je, že dítě umí barvy anglicky ve 3 letech? Stejně tak se může učit vlajky, hlavní města atp..a bude je to bavit. Naši známí mají barevný koberec a když tatínek říká jejich 3 roky starému synkovi: a teď skoč na yellow..k ničemu.
V 1. třídě stejně začínají od znovu a na klasické státní škole se nezohledňuje předchozí znalost (bohužel) a jde se tempem skupiny, ne jednotlivce. Ale od školního věku pro různé kroužky jsem, obzvlášť, když se tam učí i to, že britská Aj není jediná správná, že je sousta zemí a jiných jazyků a děti to mohou vnímat komplexněji.
Mám dvě malé děti a raději je teď učím kytičky, ptáky, stromy, baví je to stejně..Angličtině se nevyhnou, ale mají čas.
moje šestiletá dcera sama vyhledává všechno nové, nasává informace a dychtí po nich. Nenutím jí to, ale co chce, to jí učím. Takže v pohodě za dva dny dala barvy a teď se tím baví. Nechci předbíhat moc školu, ale určitě není na škodu jim dát prostor a ukázat, že existuje i něco víc. Na dovolené se naučily se ségrou základní chorvatské výrazy a dodnes si je pamatují (jasně, sladoledo vede ![]()
Co se naučí jako malí, to jim jde lehce a samo, takže hrr na ně
@belladonna píše:
Proč hned trauma? Spíš, že jim trvá se naučit správnou výslovnost hlásek u vlastního jazyka, časem budou asi chodit takové děti na logopedii, a ještě je učit navíc druhý jazyk. Já tedy taky nevím, jestli je to to pravé ořechové. Je tu řeč o dalším jazyku, jako o dobrovolném koníčku, ne o dětech, co mají třeba rodiče jiné národnosti apod. To bych do toho nepletla.
Na logopedii se jim sejde rozhodně víc z jiných důvodů, takže tohle nevidím jako důvod proč ne.
@anjeliik píše:
nemá absolutně žádný přínos, mimo toho, že cvičí paměť, je to ozvláštnění ve školce a přináší jim to radost.
Tohle není rozhodně málo. A když budou mít základy ze školky, tak prostě budou napřed v 1.třídě. Každý je napřed v něčem jiném. Ve škole se obecně jede rychlostí šneka a podle nejpomalejšího, takže kdo chce, aby se děti něco naučily, musí se starat sám. Čest vyjímkám.
@anjeliik No takhle… pokud je to jen 1× za týden 1 hodina, tak to moc význam nemá. Pokud je rodič zajistit kontakt s jazykem systematičtěji, tak to přínosné bude.
No… je to na delší povídání.