Cizí jazyky u malých dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3094
21.3.19 14:06

@anjeliik No takhle… pokud je to jen 1× za týden 1 hodina, tak to moc význam nemá. Pokud je rodič zajistit kontakt s jazykem systematičtěji, tak to přínosné bude.
No… je to na delší povídání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1650
21.3.19 14:14

Myslím, že příliš brzy to může být kontraproduktivní. Příklad - potkali jsme na hřišti v Praze slovenského chlapečka cca 2,5 roku, který motal dohromady slovenštinu, češtinu a angličtinu. Takže mu nikdo kromě mámy nerozuměl. Ta s ním mluvila stylem „podaj mi auto blů“ :lol:
Mě samotnou angličtina ve školce bavila, když mi bylo asi 5 let. Vydrželo mi to vlastně do dneška. Takže s dcerou bych začala taky ve školkovém věku. Teď ve 2 letech, když vidí anglicky mluvené video, tak říká „paní mluví anglicky“. Až ji začne zajímat, co paní říká, tak jí to velmi ráda povím a zkusíme začít s angličtinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
21.3.19 19:31

Dík moc všem za názory :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6672
21.3.19 19:39

Já myslím, že hlavní přínos je ve vybudování si pozitivního přístupu k danému jazyku, nemám sice zatím děti, ale učím děti cizí jazyky a i když co se znalostí týče, tak toho nějaké školkové kurzy opravdu mnoho nepřinesou, tak alespoň mají děti zafixované, že je to zábava a něco, na co se těší, a nepřistupují k tomu už odpočátku s despektem, jako třeba často k doučování češtiny nebo matiky. A to je fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5247
21.3.19 20:08

@lucenka Nejsem si jista, jestli ty pohadky v originalnim zneni k necemu jsou. Kdyz jsme byli se sourozenci mali, meli jsme anglicky TV kanal s pohadkami, ale koukali jsme na to, aniz bychom tomu rozumeli a aniz jsme se z toho cokoliv naucili. Jeste tak v 6.-7. tride jsem tam mela sve oblibene pohadky, ale opravdu jsem nerozumela tomu, co se tam rika (na zakladce jsme meli jenom nemcinu), jenom jsem koukala na obrazky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
21.3.19 20:26
@Lu1234 píše:
Myslím, že příliš brzy to může být kontraproduktivní. Příklad - potkali jsme na hřišti v Praze slovenského chlapečka cca 2,5 roku, který motal dohromady slovenštinu, češtinu a angličtinu. Takže mu nikdo kromě mámy nerozuměl. Ta s ním mluvila stylem „podaj mi auto blů“ :lol:

Je známo, že takhle malé děti jazyky nerozlišují, pokud se na ně mluví od mimina více jazyky najednou. Ano, motají to, rozvoj řeči se zpočátku zdá pomalejší, ale až si to v předškolním věku v hlavičkách srovnají, tak budou skvěle ovládat jazyky dva. Nebo možná víc, nevím přesně, kolik jazyků je dítě schopno zvládnout najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
21.3.19 20:42
@Lu1234 píše:
Mě samotnou angličtina ve školce bavila, když mi bylo asi 5 let. Vydrželo mi to vlastně do dneška. Takže s dcerou bych začala taky ve školkovém věku. Teď ve 2 letech, když vidí anglicky mluvené video, tak říká „paní mluví anglicky“. Až ji začne zajímat, co paní říká, tak jí to velmi ráda povím a zkusíme začít s angličtinou.

Za 3-4 roky bude umět plynně 3 jazyky. V čem je problém, když to neumí ve 2,5 letech 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
22.3.19 11:41

Položím ještě jednu otázku v souvislosti s tématem - myslíte si, že učení se cizím jazykům u malých dětí je rozšiřujícím se trendem? Uvedu příklad - sousedovic Anička chodí na lekce angličtiny, tak tam našeho Pepíka taky zapíšeme, ať se zabaví něčím novým. Myslíte si, že někteří rodiče mají tenhle přístup? Je to moderní, dělají to všichni, budeme to dělat taky? Aniž by zvažovali nějaký přínos do budoucna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122591
22.3.19 14:44
@peja1989 píše:
Položím ještě jednu otázku v souvislosti s tématem - myslíte si, že učení se cizím jazykům u malých dětí je rozšiřujícím se trendem? Uvedu příklad - sousedovic Anička chodí na lekce angličtiny, tak tam našeho Pepíka taky zapíšeme, ať se zabaví něčím novým. Myslíte si, že někteří rodiče mají tenhle přístup? Je to moderní, dělají to všichni, budeme to dělat taky? Aniž by zvažovali nějaký přínos do budoucna?

Pokud to Pepíka baví, tak proč ne? Ale každé dítě je přece jiné. To, co baví Aničku, nemusí bavit Pepíka. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6672
22.3.19 15:49

@peja1989 Jo, přibylo mi tak několik žáků - chodila jsem doučovat jazyk staršího sourozence a mladší chtěl hrozně taky. :nevim:

A není to jedno? Není jedno, jestli ho tam rodiče zapíšou proto, že je to teď trend, chodí tam jeho kamarádi a mohlo by ho to bavit, nebo proto, že to vyčetli v odborném článku a pečlivě vyhodnotili rizika a přínosy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
22.3.19 15:51
@peja1989 píše:

Jasné, jenže ono to přínos má, takže v čem je problém. Za pár let bude standart 2 jazyky a děti se je prostě učí snadněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
22.3.19 18:17

Díky moc vsem! :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
22.3.19 19:09

@peja1989 Trend? Nikoli. Nezbytnost? Ano. Dcera projevila zájem o angličtinu mnohem dříve, než vůbec začala chodit na kurz. Řídím se svým pocitem. Co a jak dělají ostatní, je mi šumák ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
22.3.19 22:58
@peja1989 píše:
A můžu se zeptat na důvod? :) Sama tuto situaci zatím neřeším, sbírám informace pro sepsání článku na toto téma :)
Čím dřív, tím líp. Bilingvní děti to tak mají třeba běžně. Někdo doporučuje počkat, někdo že naopak čím dřív, klidně mišmaš. Byť bych osobně byla trochu opatrná s tím naložit toho dítěti co nejvíc, mám dobrou zkušenost se třema jazykama - konkrétně bilingvní dítko (tzn. od narození prakticky) + třetí jazyk cca od 2 - 3 let věku. Jsem přesvědčená, že tak jdou udělat docela zázraky i u dětí, kteří jinak talent na jazyky až takový nemají. Ve dvou takových případech byl čtvrtý a pátý jazyk učený v pozdějším věku sice v průběhu výuky nějak přijímaný, ale vytáhnout je na použitelnou úroveň byl dost velký problém, natož udržet. Muselo by se tomu věnovat fakt hodně času, zatímco první tři jazyky více méně bez problémů.

V podstatě když se podíváš na běžné metody „výuky“ (ona to není výuka jako taková, ale nevím jak líp to popsat) doporučované pro bilingvní děti (tak aby v pozdějším věku dokázaly bez potíží jednotlivé jazyky odlišit), tak to co popisuju výše to vcelku kopíruje, akorát podle počtu jazyků se to oddělí. Dítě potřebuje mentálně nějaký rozdělovač, který sice bude vnímat podvědomě, ale do budoucna mu pomůže se v těch jazycích vyznat. To může být buď to, že rozdělíš osoby, které mluví různými jazyky (tzn. např. máma jazyk A, táta jazyk B, nebo rodiče jazyk A, prarodiče jazyk B), nebo oddělíš prostředí (např. při přestěhování - v rodině jazyk A, z vnějšku - škola, kamarádi jazyk B) a nebo připojíš druhý jazyk až tak kolem toho 2 - 3 roku.

První dvě varianty přichází u bilingvních dětí přirozeně a tam skutečně pokud začneš od narození, je to super, protože se dítě rovnou učí registrovat oba jazyky ekvivalentně kvalitně. Osobně bych si netroufla do toho cpát třetí a další jazyky, nevím jestli je stanovený limit, ale myslím si, že by to nemuselo fungovat. Na druhou stranu potom v těch 2 - 3 letech přidat druhou metodu a díky ní zapojit třetí jazyk není problém.

Příspěvek upraven 22.03.19 v 23:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
22.3.19 23:02
@Lu1234 píše:

To co popisuješ je vcelku běžné, u většiny dětí se to později srovná a jsou schopni plynně mluvit všemi jazyky, které v takto nízkém věku pletly dohromady. Resp. jako dospělí jsou toto většinou schopni kontrolovat a plynule přecházet mezi jazyky dle potřeby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí