Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj všem, tohle vlákno zakládám pro pobavení a určitě přijde i nějaký ten 'aha moment '…
Většina z nás zná legrácku mířenou na nesprávné užívání cizích slov: Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně nebo není v dobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem. Každý se tváří jako suvenýr, ale vrátí se mu to jako buzerant…
Ale jaké je vaše oblíbené cizí slovo, které používáte nebo se vám prostě jen líbí?
A prosím přidat i význam v češtině
.
Nevím, jestli je to tím, že obě začínají na fr, ale mými oblíbenými slovy ( líbí se mi, ale nepoužívám je, abych je nepoužila špatně) je slovo frapantní = velmi nápadný, jednoznačný, překvapivý, ohromující a frivolní = nicotný, lehkomyslný, nemravný v právním oboru odvážný, drzý, trestný…
Tak se těším na ta vaše slovíčka ![]()
Ja hrozne rada pouzivam „retroareolarne“. Je to popis mista. Pouzivam casto, kdyz potrebuju probudit sekretarku pri diktatu. Musi se totiz znacne zkonsolidovat, aby to napsala spravne…
![]()
Mám rada slova apartní, indiferentní a rurální
Moc je nevnímám jako cizi a a i nemuzu říct, ze by se extra hodily do běžne mluvy
Ale často používám slova irelevantní a minela.
Já ráda říkám, že mě něco irituje
nebo že něco je irelevantní, ale neberu to asi jako úplně cizí slova, význam zná snad každý ![]()
@Prosimklid píše:
Mám rada slova apartní, indiferentní a rurálníMoc je nevnímám jako cizi a a i nemuzu říct, ze by se extra hodily do běžne mluvy
Právě jsem si na tohle slovo vzpomněla, že ho ex manžel to používal, malé holčice třeba řekl, že má apartní klobouček a měně to přišlo roztomilý. ![]()
@Kriss Tina píše:
Já ráda říkám, že mě něco iritujenebo že něco je irelevantní, ale neberu to asi jako úplně cizí slova, význam zná snad každý
Ano irituje taky používám. A potom mám ještě oblíbené bezprecedentní ve smyslu něco neslýchané.
![]()
Skvělý děvčata
diky, ale poprosím, pište mi tam i ty významy v češtině
. Moc všem děkuju!
@Prosimklid píše:
Mám rada slova apartní, indiferentní a rurálníMoc je nevnímám jako cizi a a i nemuzu říct, ze by se extra hodily do běžne mluvy
Musela jsem si dohledat… Řekneš třeba, tvůj test byl samá minela?
( Chyba)
A první co mi naskočilo byl rurální balík - ve smyslu je to 'venkovský balík ' - o člověku…
Další slovo - žinantní ( trapný, nepříjemný), to občas taky použiju.
Nemám žádné cizí slovo které bych měla nějak extra oblíbené… možná mě napadá slovo
retrospektivně ale to jen proto že jsem ho použila včera.
Co je opravdu divné co ve mě vyvolává za zvláštní pocity slovo "porce. " Vůbec netuším proč.
@Magical-eyes píše:apartní
Skvělý děvčatadiky, ale poprosím, pište mi tam i ty významy v češtině
. Moc všem děkuju!
@Magical-eyes píše:
Musela jsem si dohledat… Řekneš třeba, tvůj test byl samá minela?( Chyba)
A první co mi naskočilo byl rurální balík - ve smyslu je to 'venkovský balík ' - o člověku…Další slovo - žinantní ( trapný, nepříjemný), to občas taky použiju.
@Kriss Tina irelevsntní celkem používám normálně… obzvášt v psaném projevu…
nebo v práci.. ale jak nějaké takové slovo použiju v komunikaci třeba se sestrou dostane záchvat smíchu
@Magical-eyes píše:
Musela jsem si dohledat… Řekneš třeba, tvůj test byl samá minela?( Chyba)
A první co mi naskočilo byl rurální balík - ve smyslu je to 'venkovský balík ' - o člověku…
Ne, o testu bych to neřekla, spíš v souvislosti s člověkem - že udělal chybu, byla to „minela jako hrom“ nebo „moje minela, že jsem zapomněla…“, ale rozhodně se to nepoužívá často a tipuju, že tak 80 procent lidí ten význam slova vůbec nezná. Rurální bych taky asi nepoužila v souvislosti s úslovím, které se používá „normálně“, je to spíš odborný výraz, takže rurální architektura, rurální sociologie nebo tak něco, určitě bych neříkala rurální vzduch ![]()
Příspěvek upraven 16.10.22 v 09:50
@Žirafa 69 píše:
apartní
vkusný, vybraně elegantní
hned se mi vybaví apartní klobouček