Cizí termíny - vaše oblíbená slova

13176
16.10.22 09:05

Cizí termíny - vaše oblíbená slova

Ahoj všem, tohle vlákno zakládám pro pobavení a určitě přijde i nějaký ten 'aha moment '…
Většina z nás zná legrácku mířenou na nesprávné užívání cizích slov: Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně nebo není v dobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem. Každý se tváří jako suvenýr, ale vrátí se mu to jako buzerant…

Ale jaké je vaše oblíbené cizí slovo, které používáte nebo se vám prostě jen líbí?

A prosím přidat i význam v češtině ;).
Nevím, jestli je to tím, že obě začínají na fr, ale mými oblíbenými slovy ( líbí se mi, ale nepoužívám je, abych je nepoužila špatně) je slovo frapantní = velmi nápadný, jednoznačný, překvapivý, ohromující a frivolní = nicotný, lehkomyslný, nemravný v právním oboru odvážný, drzý, trestný…

Tak se těším na ta vaše slovíčka :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35326
16.10.22 09:15

Ja hrozne rada pouzivam „retroareolarne“. Je to popis mista. Pouzivam casto, kdyz potrebuju probudit sekretarku pri diktatu. Musi se totiz znacne zkonsolidovat, aby to napsala spravne… :mrgreen: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
16.10.22 09:21

Mám rada slova apartní, indiferentní a rurální ;) Moc je nevnímám jako cizi a a i nemuzu říct, ze by se extra hodily do běžne mluvy ;) Ale často používám slova irelevantní a minela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
16.10.22 09:26

Já ráda říkám, že mě něco irituje :lol: nebo že něco je irelevantní, ale neberu to asi jako úplně cizí slova, význam zná snad každý :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39614
16.10.22 09:30
@Prosimklid píše:
Mám rada slova apartní, indiferentní a rurální ;) Moc je nevnímám jako cizi a a i nemuzu říct, ze by se extra hodily do běžne mluvy ;) Ale často používám slova irelevantní a minela.

Právě jsem si na tohle slovo vzpomněla, že ho ex manžel to používal, malé holčice třeba řekl, že má apartní klobouček a měně to přišlo roztomilý. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2639
16.10.22 09:31
@Kriss Tina píše:
Já ráda říkám, že mě něco irituje :lol: nebo že něco je irelevantní, ale neberu to asi jako úplně cizí slova, význam zná snad každý :D

Ano irituje taky používám. A potom mám ještě oblíbené bezprecedentní ve smyslu něco neslýchané.
:lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1194
16.10.22 09:37

Já ráda používám adorovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13176
16.10.22 09:39

Skvělý děvčata :palec: diky, ale poprosím, pište mi tam i ty významy v češtině :kytka:. Moc všem děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13176
16.10.22 09:44
@Prosimklid píše:

Musela jsem si dohledat… Řekneš třeba, tvůj test byl samá minela? :) ( Chyba)
A první co mi naskočilo byl rurální balík - ve smyslu je to 'venkovský balík ' - o člověku…

Další slovo - žinantní ( trapný, nepříjemný), to občas taky použiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
16.10.22 09:48

Nemám žádné cizí slovo které bych měla nějak extra oblíbené… možná mě napadá slovo

retrospektivně ale to jen proto že jsem ho použila včera.

Co je opravdu divné co ve mě vyvolává za zvláštní pocity slovo "porce. " Vůbec netuším proč.

• Citovat
  • Upravit
39614
16.10.22 09:48
@Magical-eyes píše:
Skvělý děvčata :palec: diky, ale poprosím, pište mi tam i ty významy v češtině :kytka:. Moc všem děkuju!
apartní
vkusný, vybraně elegantní
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39614
16.10.22 09:49
@Magical-eyes píše:
A první co mi naskočilo byl rurální balík - ve smyslu je to 'venkovský balík ' - o člověku…Další slovo - žinantní ( trapný, nepříjemný), to občas taky použiju.
:pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova

@Kriss Tina irelevsntní celkem používám normálně… obzvášt v psaném projevu…

nebo v práci.. ale jak nějaké takové slovo použiju v komunikaci třeba se sestrou dostane záchvat smíchu

• Citovat
  • Upravit
2423
@Magical-eyes píše:
A první co mi naskočilo byl rurální balík - ve smyslu je to 'venkovský balík ' - o člověku…

Ne, o testu bych to neřekla, spíš v souvislosti s člověkem - že udělal chybu, byla to „minela jako hrom“ nebo „moje minela, že jsem zapomněla…“, ale rozhodně se to nepoužívá často a tipuju, že tak 80 procent lidí ten význam slova vůbec nezná. Rurální bych taky asi nepoužila v souvislosti s úslovím, které se používá „normálně“, je to spíš odborný výraz, takže rurální architektura, rurální sociologie nebo tak něco, určitě bych neříkala rurální vzduch :mrgreen:

Příspěvek upraven 16.10.22 v 09:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
16.10.22 09:50
@Žirafa 69 píše:
apartní
vkusný, vybraně elegantní

hned se mi vybaví apartní klobouček

• Citovat
  • Upravit