O čem je tato píseň?

Anonymní
3.10.22 20:43

O čem je tato píseň?

Děvčata, jelikož jste tady holky chytré, mám pro Vás zapeklitou otázku.
Manžel mi před lety našel píseň, já ji zbožňuju, ale za boha nevím, co tím chtěl básník říct, i jsem hledala, nenašla…
Jedná se o Heřmánkové štěstí od Nohavice.
Je o Martině.
Napadá někoho něco?
A prosím anonym, ať se tady zbytecne neprozradim :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
3.10.22 20:45

Doporučuji i pustit, je nádherná…

• Citovat
  • Upravit
34322
3.10.22 20:57

Martina je pokud vim manzelka.
A zpevak se jmenuje Nohavica, druhy pad od Nohavici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
3.10.22 20:58

Ja to asi nechapu..jako co tim chtel rict manzel tobe? Nebo nohavice, co tim chtel rict? Normalni pisnicka o zamilovani, touze, o lasce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.10.22 21:21

Manžel mi našel píseň s mým jménem, mám ji ráda, ale myslím, že je o něčem jiném, než o zamilovaní. Nikdy dřív jsem ji neznala, a to je ta píseň dost stará.
Tak jsem se chtěla zeptat moudrejsich, co v ní vidí, slyší.
Herodes v bílém plášti, vraždí neviňátko - potrat? Nevím, fabuluju, rozbor písní mi nikdy nešel.
Ano, je to Nohavica, omlouvám se, píšu na mobilu a asi se mi to opravilo.

• Citovat
  • Upravit
5010
3.10.22 21:27

Písničku vůbec neznám, ale po přečtení textu písně v tom vidím slova o potratu. Brečící dítě, letící smutný čáp, Herodes v bílém plášti, nebreč, srdce, něco mizející v nenávratnu. smutky, na konci pak letící vrány. :think: Třeba se ta Martina jmenovala Heřmánková, kdo ví. Ale co znamenají tramvajáci se sítěmi a padající ryby k zemi, to teda netuším, vždycky si pak se smíchem říkám, že autoři podobných textů měli asi po hodně náročné noci a kocovině. :lol: :andel: Ale třeba to je pro něj nějaký zážitek, který ale ostatní bez vysvětlení nikdy nepochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.10.22 21:31

@Samy děkuji, zní mi to dost podobně, vrány na konci nějaká nová naděje…?
No a ty ryby a tak, popsání zvuku, prostě co se rýmuje, omáčka okolo.
Ale Martina? Vždycky nad tím přemýšlím, jestli je do ní zamilovaný a ona ne a šla na potrat…?

• Citovat
  • Upravit
1735
3.10.22 21:36

Tak jsem si to pustila a ve mě to evokuje smutek. Slyším v tom nějakou ztrátu, zřejmě dítěte, protože zpívá že jedna hvězdná na neví je jeho. Heřmánek by mohl být jakoby roční období nebo prostě jen vůně, která je s tím nějak spojená. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
3.10.22 21:39
@Anonymní píše:
@Samy děkuji, zní mi to dost podobně, vrány na konci nějaká nová naděje…?
No a ty ryby a tak, popsání zvuku, prostě co se rýmuje, omáčka okolo.
Ale Martina? Vždycky nad tím přemýšlím, jestli je do ní zamilovaný a ona ne a šla na potrat…?

Vyhledala jsem si ho na Wikipedii, Martina je jeho žena a mají spolu dvě děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4653
3.10.22 21:40

Zkusila bych na FB vyhledat fanclub J. Nohavici a tam požádat o pomoc s výkladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31063
3.10.22 21:59

Ja to cele vidim jako metaforu. Vysnena divka, kterou mu pripomina hermanek, po ktere touzi a pak ji ziska. Padajici hvezdu citim spis jako prani, aby ta laska neskoncila. Celkove mi to spis pripomina faze od zamilovanosti pres vztah, narozeni ditete, prvni tezkosti az po jejich zvladnuti. :think: O uskalich i krasach lasky. Vice bych zatim osobne nehledala :think:. Martina je jeho manzelka, maji syna a dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
3.10.22 22:13

Lehce podobná tématika je i v této https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
4.10.22 09:17

Když si vyhledáš Donatello - Madona je vytesaná s děťátkem. Madona shášela svíci, (krutý) Herodes vraždí neviňátko, to bude o potratu. Ze spánku volá jméno Martiny, už mu začínají docházet následky, cítí beznaděj, možná smutek. Stejně tak „někdo mě popadl a postavil ke zdi“ - nadneseně dotlačen k odstřelu, dotlačen k něčemu, co nechtěl. Láska je hora vysoká - překážky v lásce. Hejno vran, nikdy sami, nikdy sám - možná zjištění těhotenství, zpomalení hudby jako by říkalo „nebo ne?“. Vrány jsou černé, takže asi to není dobrá zpráva nebo právě označující ten smutný konec. Venku je bláto, prší štěstí - smutek. Cinká zlato/ navždycky ztracený slyším, jak srdce cinká - platba za potrat, chodící lidi kolem, brečící dítě a tramvajáci, to vnímám jakože ostatní normálně fungují, pro ně se nic nevšedního neděje. Martina mu asi voní po heřmánku nebo kvetl při milování ve stráni karlovických lesů.

Písnička je plná metafor a dalo by se polemizovat, čím co chtěl básník říci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.22 22:30

Ja jediné co našla je, že to má být o jeho dětství…?
@Petule030 děkuji :kytka: vidím to celkem podobné…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.10.22 22:04

Sama skladam pisne ( muzete najit na youtube kdyz zadate Mačky-Probuďte) a priznam se ze nekdy mi prijde az vtipne jak se lidi snazi v pisnich hledat uplne konkretni vyznamy v kazdem slove. Pro me je pisen hlavne o nalade a casto me samotnou prekvapi ze treba az po letech pochopim svou vlastni pisen😁 treba neco napisu jen tak pro naladu a je to pro me jako terapie a po letech mi dojde ze jsem skladala same pisne o ledu a zimne protoze jsem se citila sama a mela jsem „ledove chladneho“ partnera. skladam to jakoby podvedome a i kdyz nekdy presne vim „co jsem tim chtela rici“, nekdy je to proste jen rym, slovo ktere vyjadruje pribliznou naladu… jako nohavica je zajiste lepsi skladatel nez ja tak ma mozna sve pisne promyslene. Ale jednou jsem cetla neco o Nedvedech, ze se jich nekdo ptal proc v te jedne pisni je „uklidim okurky“ a oni odpovedeli neco jakoze se to tam hodilo na slabiky😂 prosim anonym nechci aby si nikdo muj kanal na youtubu spojil s dalsimi mymi prispevky tady.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí

Karak