Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Buď ráda, že má dovolenou a dobře si to promysli. Já osobně bych v tuto chvíli do clostilu nešla. Nejdřív bych nasadila chlapovi vitamíny, kontrolní spermiogram za 3 měsíce a další postup dle výsledků…
Nakombinovala bych to aspoň s IUI. Pokud je závěr jen mírně snížená plodnost, tak by to mohlo pomoci, ale udělala bych vše pro maximalizaci šance.
Já toho lituji, že jsem do užívání Clostilu šla, samozřejmě jsem neotěhotněla a musela jsem řešit další problémy bránící otěhotnění, začaly se mi dělat cysty, musela jsem na laparoskopii a další rok neúspěšného snažení byl díky tomu před námi, vyčítám si, že jsem to do sebe zbytečně cpala a nešli jsme rovnou na reprodukční kliniku, toť moje zkušenost, u tebe to může být jinak, ale i na klinice na nás koukali, proč mi to gynekolog doporučil, když spermio u mého partnera bylo takové, jako bylo.
Kdyby v budoucnu někoho se stejným nálezem na spermiogramu zajímalo, jak to dopadlo, tak nakonec jsem pár týdnů po spermiogramu otěhotněla přirozeně. Takže nález u manžela zjevně nebyl problém. ![]()
Taky jsem se pak dočetla, že je normální, když je převážná většina spermií nevyhovující. Jde pak hlavně o množství, aby i toho malého procenta zdravých spermií bylo v absolutních číslech co nejvíce. Nakonec stačí zdravá jen ta jedna. ![]()
Ahoj, mám PCOS a manželovi ze spermiogramu zjistili teratospermii, 99% malformace hlavičky, 3 % normální morfologie, motilita a počet v pořádku, závěr mírně snížená plodnost.
Byla jsem domluvená s gynekoložkou, že mi předepíše Clostilbegyt, až budeme mít výsledky spermiogramu. Nicméně si teď nejsem jistá, jestli to udělá, když není normospermie. Máte prosím někdo zkušenost? MUDr. má teď dovolenou a jsem z toho dost nervózní. Moc díky za Vaše odpovědi a přeji úspěšné snažení