Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky ![]()
Potřebuji radu, od 5-9 dc začínám brát clostilbegyt, druhy měsíc.. chtěla bych zkusit i gynex kapky, myslíte, ze je v pořádku ten gynex brát zároveň i s tím clostilbegytem? Nebo počkám a začnu brát od příští MS od 1DC?
V žádným případě. Gynex je dost silný bylinný přípravek, mohl by to všechno rozhodit.
Ahoj, napíšu ti ohledně Gynexu vyjádření lékaře, jednoho farmakologa: Jedná se o bylinný koncentrát (trnovník akát, mochna husí, všedobr horní, kakost smrdutý, jestřabina lékařská, fenykl obecný, svízel syřišťový, chaluha bublinatá, lékořice lysá, měsíček lékařský, jetel luční, hluchavka bílá, kontryhel obecný, brusnice borůvka a krvavec toten, směs přírodních silic anýzová, badyánová, fenyklová, grepová oplodí, kardamomová, majoránková, mátová polej, nardová a řebříčková), který Vám nejspíš neublíží, ale pro snažilky i těhotné obecně platí „nebrat nic, co není nutné“.
U takovýchto preparátů, kterým někteří přezdívají „posekaná louka“ není zřejmé, která bylina je k čemu, kolik je tam které z nich, jistě mají některé protichůdné efekty, mohou nést zárodek spousty zbytečných vedlejších účinků, apod. - to bych zrovna nedoporučoval.
Další lékaři zastávají názor, že je to jen potravinový doplněk, který ničemu nepomůže. Bylinky obecně nikdy nemají takový účinek jako léky. Takže bych Gynex nebrala ![]()
Já mám zkušenost, že u žen, které mají některý z projevů nadbytku estrogenu může stav zhoršit, tedy se ve finále chová spíše jako doplněk podporující estrogen. Clostigelbyt má naopak působit jao antiestrogen. Tedy za mě ne, mohly by jít svými účinky proti sobě.
Gynex a Clostilbegyt lze kombinovat, ale raději to zkonzultuj se svým lékařem, protože každé tělo reaguje jinak. Pokud si nejsi jistá, začni s Gynexem až od dalšího cyklu.
Holky moc děkuji za info. Nechala jsem to bez gynexu a uvidíme ![]()
Dekuju